Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати

Еврокомисията установи двойно качество на храните при 9% от стоките
24 юни 2019 17:07,
76
Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати
Снимка: Pixabay

Предлаганите на българския пазар международни марки храни като цяло са по-сладки и с повече въглехидрати, отколкото еквивалентите им, продавани в Западна Европа. Това показват резултатите от сравнението на 123 марки храни в 19 държави в Европа, направено от Европейската комисия.

Още по темата
То имаше за цел да установи предлага ли се двойно качество на храните в старата и в новата част на Европа, след като страните от Вишеградската група алармираха за отклонения.

Според изследването значителни разлики са открити в съдържанието на 9 на сто от стоките, продавани с еднакви опаковки и при 22 на сто от тези със сходни.

Съставът на 33% от храните е идентичен, но опаковките им са били различни. При 27% съставът и опаковките се различават.

Сравнени са общо 1380 стоки - както собствени марки на големите вериги, така и популярни продукти на мултинационални компании.

Установено е че някои големи производители влагат еднакви състави в артикулите си, при други различията са в пропорциите, а не в съставките. Трети използват едни съставки за Източна Европа, други за Западна. "Данон" например добавят в млеката си "Активия" българския подкиселител "бациликус булгарикус" само в продуктите, продавани у нас, а в Унгария слагат в тях сметана вместо сухо мляко.

Завишените количества захар за българския пазар се установяват във всички сравнени газирани напитки и студени чайове, повечето закуски, консерви и сосове.

При кафетата 3 в 1 например е измерено по-малко кафе (10% вместо 15%), отколкото в западните еквиваленти, а захарта отново е в повече.

Европейскта комисия установява, че в кока-колата, продавана в Западна Европа се добавя захар, а в Централна и Източна - глюкозно-фруктозен сироп, което от фирмата обясняват с политиката да използват местни съставки.

В бирата "Корона" у нас има хмел и стабилизатори, докато в тази, продавана в Гърция, Чехия и Кипър са добавени ориз и антиоксиданти, а в Полша - мая. Картофеният чипс за Източна Европа се в пържи в слънчогледово олио, а за Западна - с палмово, става ясно от доклада.

Друга тенденция, забелязана от Комисията е използването на изкуствени овкусители в един и същ продукт, продаван в Централна Европа и естествени - в Западна.

В 23% от изследваните стоки не са установени никакви отклонения в съдържанието и опаковките. Сред тях са: бира "Хайнекен", “Нутела", "КитКат", замразените пици на "Д-р Йоткер", соеви млека "Апро", шоколади "Милка", бульони "Маги" и др.

Еврокомисията подчертава, че използването на различни съставки не прави храните по-нискокачествени или пък тези с идентични - по-здравословни.

"Сравняването на 1400 продукта изглежда не потвърждава наличието на различно качество на храните между Изтока и Запада, но ще продължим да наблюдаваме", зави говорител на Комисията, подчертавайки, че борбата с различното съдържание на съставките е работа на националните власти.

Комисията ще отпусне допълнително общо 1,26 млн.евро на организациие за защита на потребителите в страните членки, които искат да продължат да изследват проблема и да се борят с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
25
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 4 години
30 години евроатлантизъм - 30 години ГЕНОЦИД !!!
34
1
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Колонията няма право на избор.Каквото и наредят това ще яде.Както се казва може да не е качествено,но в замяна на това е пък скъпо.След като се намираме някъде в недетерминираното пространство между третият и четвъртият свят с нас се държат и постъпват като с второразрядна колония
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изравняването на стандартите означава навсякъде да слагат ориз в бирата -- мерси, не щем.
32
4
 
7
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Отидете при някой немец особено дърт националист и го питайте а бе кат нацистите са били такава свирепа военна сила що Страсбург е френски град бе клоун и му плеснете шамар на дебелия бюргер.
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За шоколадите милка не съм съгласен, в Западна Европа вкуса е различен
30
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не мога да разбера защо ви учудва, че Западна Европа се ев***ва с Източна. Погледнете какви режими властват в България, Румъния, Полша, Чехия и Унгария. С други думи, пак се събрахме отбор oлигофрени.
29
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз купувам шоколади Милка, само от руски магазини, щото са от Чукотка!ТАМ въздуха е най-чист!
28
0
 
18
 
! Отговори
Питаща преди 4 години
Кое е по-вредно - вносна Кока кола с глюкоза или българско сирене от сухо мляко и палмово олио
27
0
 
19
 
! Отговори
До Космополит преди 4 години
И няма и да се разбере, защото ние нямаме държава, която да се грижи за хората, а само чиновници, които си получават под масата от бизнеса и си затварят очите
26
2
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
А бе кво ми я фалите тая германиика бе Елзас и Лотарингия са френски ква германия кви 5 лева.Немски клоуни.
25
0
 
6
 
! Отговори
Космополит преди 4 години
Може и така да е и сигурно е така, но никой не е изследвал какво продават нашите марки
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не пазарувам в немски вериги.
23
0
 
7
 
! Отговори
БГ преди 4 години
Ако не избираш от най евтините стоки които в повечето случаи са си направо имитация на стоката горе долу бива качеството на продуктите
22
1
 
8
 
! Отговори
Диетолог - 2 преди 4 години
Трябва да си много т-ъ-* в България за да не намериш заместител на шоколада и сладоледа. Някой от вас чувал ли е за динята?
21
0
 
13
 
! Отговори
Диетолог преди 4 години
Ако искате да сте слаби трябва да спрете захарните изделия напълно.Качеството на изделието няма нищо общо със затлъстяването.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 4Съдържанието на шоколадите милка ли са ти критерият за качество на храната? XD Вие какво, цялото семейство само на Милка ли се изхранвате?
19
4
 
3
 
! Отговори
младен преди 4 години
Да го д.... купувам само месо от "партньори" и зеленчуци от пазара. До друго не се докосвам. Като има пазар за *** ще има и предлагане на въпросните.
18
5
 
6
 
! Отговори
Абе, еййй... преди 4 години
А, руската Нутела, не е ли най-добрата..?! ОСОБЕННО тая произведена в Магнитогорск.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До TitoТова е да си колония. За да могат да си позволят да правят качествен и по-евтин шоколад в определни важни за тях страни,прецакват здравето и джоба на бг колониален роб.
16
0
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Това може да го каже само човек, който не е живял на Запад. Всички тия изобретения с които тъпчат българските колбаси, млечни продукти, пилета и т. н. са плод на западните хим. лаборатории. Не са дошли нито от Сърбия, нито от Русия, или Япония... САЩ са символ на крайностите в химията и то си личи само като погледнеш как от десет човека ума двама-трима на който не му висят телесата. Доста сходно е и в Англия макар не чак толкова... правилата на ЕС засега ги опзаваха малко от малко.