БАБХ призна: Двойният стандарт при храните наистина съществува

Агенцията със свое проучване
14 май 2019 14:34, Йордан Бързаков
58
БАБХ призна: Двойният стандарт при храните наистина съществува
Снимка: БулФото

Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува. Това каза директорът на Дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция за безопасност на храните д-р Любомир Кулински по време на пресконференция за разпространяване на резултатите от проведено проучване в рамките на проект за установяване на нелоялни търговски практики, съобщава Агенция Фокус.

Д-р Кулински припомни, че проучването е започнало през 2017 година и че тогава агенцията е подходила по-рационално към взимането на пробите, като се е следяло те да бъдат еднакви за ЕС  и България.

Още по темата

"Направихме и последващо проучване, взехме 30 продукта за проби от Германия и Австрия. Анализът на съдържанието в 7 продукта показа различия, някои от тях съществени. В 15 от изследваните 20 продукта, те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът.

Д-р Кулински обясни, че през 2018 година агенцията е решила да продължи изследването, като е взела мерки да разшири изследваните групи храни.

"Взеха се 31 проби от Италия, Франция и Швейцария. Вторият етап отново показа не толкова съществени различия в състава на продуктите, но се отчетоха големи разлики с цените" - съобщи той.

Изследването на проблема е продължило и с трети етап, в който обхвата на продуктите е увеличен още повече.

"През 2018 година открихме в 13 продукта различия в състава. Проблемът с двойния стандарт при храните наистина съществува", констатира д-р Любомир Кулински.


58
Още от Коли
Готови ли сме да произвеждаме коли у нас? Властта казва да!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Западна Европа просто усвоява територията на източно европейските държави. Те нас ни имат не за втора ръка хора, ами за трета. Много нелицеприятни неща още могат да се кажат но ще вземат да ме изтрият. Общо взето даже и да се присъединим към ЕС това трябваше да стане при много строги и ясни условия. А не да ни тровят с храните си и да ни ограбват труда.
52
0
 
5
 
! Отговори
Да бе да преди 1 седмица
Тия как пък точно преди изборите го разбраха.
51
1
 
5
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Интересно защо точно България и Словакия от където тръгна това със различния състав на храните още на са изпратили продуктите от България за тест в Комисията по храните в ЕС.Точно преди 30 дена от ЕС написаха че нямат становище точно по тази причина.
50
4
 
1
 
! Отговори
Цицерон преди 1 седмица
Разликата в цените не е проява на двоен стандарт и ми е странно ,че БАБХ прави подобни изводи на база цени. Това е просто един неприятен за нас факт и на който не му харесва може просто да откаже да купува дадената стока. Аз правя така.
49
1
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 седмица
Интересно,коя страна повдигна този проблем.Съмнявам се ,че е България.Нас могат да ни тровят европейските специалитет но няма да вдигаме шум,ще изчезваме безшумно ,за да не смутим европейско и демократическо единство
48
3
 
14
 
! Отговори
Waffen SS преди 1 седмица
"В 15 от изследваните 20 продукта,те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът."Каква красива,демокранична, неолиберална постъпка.Нека онези от изтока да ядат нещо по некачествено,а и вредно,но нека за това да плащат повече.Така се разбира европейското единство.Изнасят за Африка храни отговарящи на стандарта,а за диваците от изтока бoклуци със съмнителен състав,които техните кучета не искат да ги ядат и няма да ги хвърлят,я.
47
2
 
14
 
! Отговори
7+ преди 1 седмица
Сетиха се!!! В началото обаче отричаха.
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В 15 от изследваните 20 продукта, те бяха по-евтини в Европа от тези в България", категоричен е експертът. представете си б.лгаристан тази жалка страна колко е пропаднала
45
1
 
7
 
! Отговори
Колбасчето преди 1 седмица
Абе, само на мен ли ми прави впечатление снимката към статията?
Га си! пак суджучета омайни, сладки.......
Ама те само тия ли са останали, дето са на снимката?! Колко тона бяха ?! Шест-седем ли бяха?! Или са си ги разпределили помежду си и са си ги качили в къщите за гости със специално посторените асансьори ?
44
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До лапичката
Готовите пюрета са бoклуци, още от време "оно", когато бяха стотинки и ги правеше фабрика "Бригада" - Асеновград!
Колкото пъти сме отворили (по препоръки на педиатър) деленчукови пюрета на децата, толкова пъти повръщаха, още преди да опитат. Същите съставки, но домано приготвени - лапаха като гарджета
Изключения бяха плодовите, или поне някои от тях
43
8
 
8
 
! Отговори
Софиянеца преди 1 седмица
Поне сме свободни да пътуваме
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До: номер 41 (не на далавераджиите)

А аз пък мога да вметна само, че вече и германските коли Мерцедес ги произвеждат китайци!!!
41
8
 
13
 
! Отговори
не на далавераджиите преди 1 седмица
Аз живея в Германия, и мога да ви кажа че храната там е безвкусна!Но швабите произвеждат всичко!Даже и моцарелата на Италия!
Вместо да лалате вземете да произвеждате!Стига тарикатлъци , купи стока от вън и после продава!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Понеже тук освен Кока-Кола видях да споменават и Фанта, искам да споделя един интересен факт. А именно, как е била измислена Фантата?
Оказва се, че са я измислили в Германия, по времето на Третия Райх, когато САЩ са наложили ембарго заради нацистите. И понеже рецептата е търговска тайна, умните германци са измислили друга, тяхна напитка с която да я заменят (и конкурират).
Марката остава и до ден днешен. А значението и е: "Фанта=Фантазия".
39
0
 
0
 
! Отговори
дон кихот преди 1 седмица
До до дон кихот
Това което казваш е така. Не те разбирам какво искаш да ми докажеш.
38
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До: номер 25

Аз си купувам Coca-Cola Zero - без захар. И нямам проблеми. Вярно, на вкус е по-гадна но не си натоварвам панкреаса.
37
1
 
17
 
! Отговори
АНТИ преди 1 седмица
С двойния стандарт от Запад,
българи отрови лaпат.
Свръхпечалби се обръщат,
в новите за гости къщи !
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До: номер 32

Аз като ходил в Унгария на няколко пъти мога да ти кажа, че там и кока-колата им е фалшива и шоколадите. Дори маркови шоколади като Милка, Сушард и прочие имат особен вкус, не марципан но не и шоколад. Кока-Колата също - пие се, не е точно като нашия Алтай, но пак има особен вкус.
Пил съм румънска кола, и тя има особен вкус, но различен от унгарския. Прилича на Кока-Кола, но е по-гадна.
В Сърбия бях наскоро - Милка шоколадът си е като нашия. Сръбските шоколади не приличат съвсем.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А иначе бялата захар ако не е нелегален внос от Китай, идва от Германия, и хич не е лоша...
34
0
 
18
 
! Отговори
до дон кихот преди 1 седмица
Виж какво невеж примaт, глюкозо-фруктозния сироп се произвежда от царевица, претърпява ензимна преработка за да увеличи своето фруктозно съдържание, след което се смества с чист царевичен сироп (100%глюкоза). Това са рафинирани въглехидрати и с в пъти по-опасни от бялата захар била тя и от ГМО тръстика...