Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати

Еврокомисията установи двойно качество на храните при 9% от стоките
24 юни 2019 17:07,
76
Двоен стандарт: Чуждите марки у нас продават с повече захар и въглехидрати
Снимка: Pixabay

Предлаганите на българския пазар международни марки храни като цяло са по-сладки и с повече въглехидрати, отколкото еквивалентите им, продавани в Западна Европа. Това показват резултатите от сравнението на 123 марки храни в 19 държави в Европа, направено от Европейската комисия.

Още по темата
То имаше за цел да установи предлага ли се двойно качество на храните в старата и в новата част на Европа, след като страните от Вишеградската група алармираха за отклонения.

Според изследването значителни разлики са открити в съдържанието на 9 на сто от стоките, продавани с еднакви опаковки и при 22 на сто от тези със сходни.

Съставът на 33% от храните е идентичен, но опаковките им са били различни. При 27% съставът и опаковките се различават.

Сравнени са общо 1380 стоки - както собствени марки на големите вериги, така и популярни продукти на мултинационални компании.

Установено е че някои големи производители влагат еднакви състави в артикулите си, при други различията са в пропорциите, а не в съставките. Трети използват едни съставки за Източна Европа, други за Западна. "Данон" например добавят в млеката си "Активия" българския подкиселител "бациликус булгарикус" само в продуктите, продавани у нас, а в Унгария слагат в тях сметана вместо сухо мляко.

Завишените количества захар за българския пазар се установяват във всички сравнени газирани напитки и студени чайове, повечето закуски, консерви и сосове.

При кафетата 3 в 1 например е измерено по-малко кафе (10% вместо 15%), отколкото в западните еквиваленти, а захарта отново е в повече.

Европейскта комисия установява, че в кока-колата, продавана в Западна Европа се добавя захар, а в Централна и Източна - глюкозно-фруктозен сироп, което от фирмата обясняват с политиката да използват местни съставки.

В бирата "Корона" у нас има хмел и стабилизатори, докато в тази, продавана в Гърция, Чехия и Кипър са добавени ориз и антиоксиданти, а в Полша - мая. Картофеният чипс за Източна Европа се в пържи в слънчогледово олио, а за Западна - с палмово, става ясно от доклада.

Друга тенденция, забелязана от Комисията е използването на изкуствени овкусители в един и същ продукт, продаван в Централна Европа и естествени - в Западна.

В 23% от изследваните стоки не са установени никакви отклонения в съдържанието и опаковките. Сред тях са: бира "Хайнекен", “Нутела", "КитКат", замразените пици на "Д-р Йоткер", соеви млека "Апро", шоколади "Милка", бульони "Маги" и др.

Еврокомисията подчертава, че използването на различни съставки не прави храните по-нискокачествени или пък тези с идентични - по-здравословни.

"Сравняването на 1400 продукта изглежда не потвърждава наличието на различно качество на храните между Изтока и Запада, но ще продължим да наблюдаваме", зави говорител на Комисията, подчертавайки, че борбата с различното съдържание на съставките е работа на националните власти.

Комисията ще отпусне допълнително общо 1,26 млн.евро на организациие за защита на потребителите в страните членки, които искат да продължат да изследват проблема и да се борят с него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да ядеш *** на Милка? От години съм ги спрял, както и Киндер. Те се правят само с палмово масло. В швейцарския шоколад, произведен в Швейцария това е забранено и се използва единствено какаово масло. Четете опаковките, преди да купувате. 90% от шоколадовите и бисквитени изделия в Германия са с палма, което е много опасно, ако се приема често. Един великолепен шоколад без ментета и без палма е гръцкия Ион. Не отстъпва на швейцарските!
14
1
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Аз пък редовно се тровя със западни храни, и вече имам имунитет.Изобщо не ми влияят и даже ми е по-евтино на джоба!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е само да ви залъжат, че уж мислят за нас и ще се промени нещо, но се прави с цел да се вдигне рейтинга на ЕК в България.
12
1
 
15
 
! Отговори
jj преди 4 години
Демек милката е гадна навсякъде
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей, голема драма с тая Нутела. Не е същата, бе, не е.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1Мен ако питаш Милка е храна *** и тук и там. Не ни обяснявай за здравослово хранене, започвайки с МИЛКА(и подобни), че бързо загуби аудиторията
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта на запада е да умори от сърдечно-съдови болести източноевропейското население. Тези лафчета за политиката да се съобразяват с местните вкусове, могат да си ги заврат отзaд.
8
0
 
19
 
! Отговори
Ми браво преди 4 години
захар, глюкозо-фруктозен сироп, инстантно кафе, сухи млека... всички тия продукти са изключително вредни. Съвременната хранително-вкусова промишленост умишлено създава зависими тлъсти същества, които да и робуват до гроб.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, затова като идат малко в Германия нашите и се връщат 50-60 кила отгоре. Само глупости ни занимават. А проблемът е, че гадните вериги пребиват производството и търговията на дребно. И парите ни отиват при Ханс. Просто не пазарувайте от тях и готово.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1С това не мога да се съглася. Тук в Англия е същото, навсякъде тъпчат мега ***, да се яде здравословно е много (даже да не кажа по-) трудно, общо взето единствената опция, както навсякъде е е да си готвиш сам. В крайна сметка, ако наистина целиш да се храниш здравословно, изобщо не трябва да се доближаваш до шоколади, колбаси и подобни гадости.
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааааа, моля!? За суджуци, луканки и дебели мезета, само един истински гербеджия, може да да дава компетентно мнение!
4
1
 
17
 
! Отговори
Tito преди 4 години
Съгласен съм за шоколадите Милка. Лично сме купували и сравнявали еднакви опаковки от България, Италия и Германия. И, ха познайте! Най-лошото качество е на шоколада в България, после в Италия и най-вече добро в Германия. Но цената в Германия е най-ниска, после в Италия и най-висока в България. Лично сме купували и сравнявали не един път.
3
1
 
19
 
! Отговори
Tito преди 4 години
Съгласен съм за шоколадите Милка. Лично сме купували и сравнявали еднакви опаковки от България, Италия и Германия. И, ха познайте! Най-лошото качество е на шоколада в България, после в Италия и най-вече добро в Германия. Но цената в Германия е най-ниска, после в Италия и най-висока в България. Лично сме купували и сравнявали не един път.
2
0
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
А ДОБЪР ДЕН
1
4
 
32
 
! Отговори
Koko преди 4 години
За шоколади Милка не съм съгласем има огромна разлика във вкусовите характеристики. Никой няма да закача големите, за да ядат по- добре белите им роби. Нека не се заблуждаваме. За съжаление който иска да живее добре, да се храни качествено и да има сигурност има само два изхода- Терминал 1 и Терминал 2...