Обрат: Станишев не е кандидат за председател на Европарламента

Евродепутатите ще направят своя избор днес с тайно гласуване
3 юли 2019 09:08,
72
Обрат: Станишев не е кандидат за председател на Европарламента
Снимка: архив, Reuters

Сергей Станишев не е сред кандидатите за председател на Европейския парламент.

Според съобщение на институцията, публикувано в полунощ, когато изтече срока за подаване на номинации, претендентите са четирима, като сред тях няма българи.

Вчера името на председателя на ПЕС беше споменато неофициално като част от сделката за разпределение на висшите постове в ЕС и потвърдено от премиера Бойко Борисов, който заяви че евродепутатите от ГЕРБ ще “гласуват с две ръце за Станишев”.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск съобщи след края на продължилата три дни извънредна среща на върха, че е постигната договореност петгодишният председателски мандат в Европейския парламент да бъде поделен между социалистите и ЕНП.

Изборът на евролидерите вдига шансовете на Станишев да оглави ЕП

Германският канцлер Ангела Меркел добави, че ЕНП ще номинира за втората част на мандата неуспелия претендент на партията за шеф на Европейската комисия Манфред Вебер.

Евролидерите препоръчаха на парламента да избере за първата половина социалист от Източна Европа, но само евродепутатите могат да номинират и избират своето ръководство.

Още по темата

Най-голямата парламентарна група в Европарламента - ЕНП не номинира никого. Социалистите се спират на италианския евродепутат Давид Мария Сасоли, Зелените - на своята водеща кандидатка Ска Келер от Германия.

Консерваторите и реформистите издигат своя “шпиценкандидат” чехът Ян Захрадил, а крайната левица - испанската евродепутатка Сира Рего.

Новият Европейски парламент ще избере своя председател и 14-те му заместници днес, като заседанието започва в 10 часа българско време в Страсбург.

Изборът ще е с таен вот, като за успешен избор е достатъчно да гласуват половината евродепутати - 376. Ако при първото гласуване мнозинство не бъде набрано, се провежда втори кръг между събралите най-голяма подкрепа.

Според правилата на Европейския парламент номинации могат да се направят и по време на дебатите. За това е необходимо кандидат да бъде издигнат от политическа група или от 38 евродепутати и предложението да бъде направено в пленарната зала.

Вчера европейските лидери предложиха на Европарламента да утвърди германката Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Европейската комисия. Французойката Катрин Лагард е издигната за шеф на Европейската централна банка, а испанецът Жозеп Борел - за върховен представител за външната политика и сигурност на ЕС. Белгиецът Шарл Мишел беше избран за председател на Съвета на ЕС от декември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Меркел е напуснала ядосана стещата с Борисов и е задръшнала ядисано вратата, защото васалът Борисов е отказал да слуша и да изпълни нейните инструкциите за кой да гласуват българските депутати.
43
2
 
4
 
! Отговори
ЕС пропаднал съюз преди 4 години
Раздори, партийни игри, задкулисни боричкания и селски пазарлъци, всеки гледа да прокара своя интерес, всеки гледа себе си, никакво чуство за общото благо, а страните като България са третирани като васали втора категория.
42
2
 
6
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Естествено, може ли някакъв комунистически принц да въдворява ред в Европейският парламент.
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко пак се изказа неподготвен .Не разбраха ли че сме гости в ЕС .
40
2
 
1
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Няма как да не го кажа при положение че в Елзас и Лотарингия няма нищо немско.
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами тва е... Франция, Германия, Белгия, Испания и + Италия... Ост Ойропата е отсвирена, да живее ЕС!
38
0
 
7
 
! Отговори
Бате какви но- преди 4 години
мера знаел ! Преди време щеше да млати Станишката ,ама сета са разбра ,че са стари другари и винаги са заедно ! Даже индиректно се скара на Корнито друг път да не пише Станишката 25 в листити щото ще и мацне един и ще е ритне .
37
2
 
2
 
! Отговори
ССЛ преди 4 години
До Факт!"Си върна" можеш да кажеш ако Германия си е върнала тези немски територии. Когато ги е взела Франция не може да се каже "върна"
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист Не си реалист, а ***.
35
0
 
9
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Хващаме един ГАШНИК от улицата,гладееен и го правим депутат.След това го правим ЕВРО депутат....Същия тоя ГАШНИК забравя глада и кой го е направил такъв и кой го е пратил там и се взима за "БОГ",започва да гласува тайно....Защо бе гашник,защо тайно,нали АЗ те направих това,което си......поне според конституцията е така.Та ти беше гладен ***,а сега виж къде си,а гласуваш тайно от МЕН?!
34
1
 
12
 
! Отговори
Успех, циркаджии! преди 4 години
Тиквоний Умни няколко дни ви омайва как "уредил" и "договорил" човек на ГЕРБ за висок пост, как "отказал" няколко пъти. После се разбра, че няма да има човек на ГЕРБ и почна дъвката "Станишев". Истината - на никой не му пука за най-бедната и корумпирана *** в ЕС. А с Тиквун направо се подиграват, защото той е супер семпъл и не разбира как го помпат другите политици, завършили елитни университети, а не милиционерска школа в Симеоново.
33
0
 
9
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Без Сър Гей, Бойко е Валат! Пак си остана с кмета на Симитли!
32
4
 
12
 
! Отговори
3M преди 4 години
Не може руснак да е председател на евро парламента!
31
4
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Важното е че Франция си върна Елзас и Лотарингия другото са глупости.Валония също е тяхна.Териториално германия е джудженце.
30
10
 
3
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 4 години
Муахаха, само слабаци си избират Жена за Лидер, аз за жените други работи имам!
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Язък за всичките напъни на Боко
27
3
 
8
 
! Отговори
Проклятието на Бо преди 4 години
Бо каза с 2 ръце и 2 крака съм за Стани Шеф и нормално проклятието на Бо го сполетя!!
26
1
 
5
 
! Отговори
симпатяги преди 4 години
Баронесата е силта, тя е доказан Лидер, който ще може да се противопостави успешно на Тръмп и Си Дзинпин и да обедини Европа. Също Известна и Обичана е в Цяла Европа, 99% от населението Гласува за Нея, останалият 1% са невалидно попълнение бюлетини. Европа ще бъде Рай, Брюксел Ще бъде май...
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ са в траур от тази новина.