Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта!

ЕС обаче демонстрира недоволство от протакането на Brexit
14 сеп 2019 19:06, Елка Василева
40
Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта!
Снимка: архив, Reuters

Докато из цяла Европа кипи недоволство от кризата във Великобритания с Brexit, Франция и Холандия заговориха за възможността ЕС да отхвърли евентуално искане на премиера Борис Джонсън крайният срок за раздялата да бъде продължен и след датата 31 октомври.

Но макар и търпението в столиците на 27-те останали членки на съюза да е на привършване, едва ли са много хората, вярващи, че лидерите им ще тласнат Обединеното кралство към хаотичен Brexit, от който ще пострадат и техните икономики, пише Ройтерс.

Високопоставен европейски дипломат заяви, че изявленията на френския и холандския министър може би са били насочени към вътрешната аудитория предвид това, че драмата с Brexit буди все по-голямо недоумение в Европа. Възможно е и това да е било предупреждение от тяхна страна към Великобритания, че тя трябва да ускори усилията да бъде постигнато споразумение на време за крайния срок 31 октомври.

Още по темата

Дипломати и други официални лица заявиха, че 27-те ще искат доказателства, че възможно отлагане на Brexit няма просто да донесе още три месеца боричкания в Лондон и продължаване на безизходното положение, които накрая да доведат до Brexit без споразумение.

Евентуални избори във Великобритания, които изглеждат много вероятни, ще бъдат достатъчни, за да ги убедят, че сегашната динамика подлежи на промяна.

"Никой в 27-те от ЕС не иска да тласка британците към пропастта, но зад искането трябва да стоят добросъвестни подбуди", заяви високопоставен европейски дипломат. "В Брюксел винаги е имало виждане, че например едни избори биха били основание за продължаване на срока", добави той.

Британският парламент прие законопроект, задължаващ Джонсън да осигури отлагане на напускането на ЕС на заседанието на Европейския съвет следващия месец, ако не постигне споразумение.

Макар премиерът да заяви, че е по-добре да "лежи мъртъв в канавка", отколкото да поиска такова нещо, малкото възможности, с които разполага да избегне отправянето на подобно искане, включват оставка и нарушаване на закона.

В неделя френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви, че така, както стоят нещата, ЕС няма да разреши продължаване на срока, а холандският министър на външната търговия Сигрид Каг каза в интервю от вчера, че Brexit "без сделка" може да е по-добър вариант от ново отлагане.

Държавите от ЕС ще понесат щети, равняващи се на около 0,5 процента от брутния си вътрешен продукт, ако Великобритания излезе без споразумение, заяви през април Международният валутен фонд.

"От един момент нататък несигурността, свързана с евентуално влошаване, може да се окаже по-добра като вариант от продължаване на несигурността без никакви нови перспективи", каза Каг пред холандския всекидневник "Финансиеле дагблад".

"За ново отлагане ще е нужно добро основание. Трудно е да се каже какво би било то. Засега британците не са представили никаква алтернатива на споразумението за Brexit, което вече е на масата", допълни тя.

Джонсън настоява "предпазният механизъм" за ирландската граница да отпадне от Споразумението за излизането, което предишният министър-председател на Великобритания Тереза Мей договори с ЕС.

Според този предпазен механизъм Обединеното кралство остава в митнически съюз с Брюксел, "докато" не бъде намерена алтернативна формула за избягване появата на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и членката на ЕС Република Ирландия.

Двайсет и седемте осигуриха на Великобритания отсрочка от март до октомври с целта да дадат на Лондон повече време да постигне споразумение за преходния период след Brexit.

Според предишно изказване на френския президент Еманюел Макрон 31 октомври ще бъде окончателният краен срок. Въпреки това в Брюксел надделява мнението, че ако Лондон поиска ново отлагане, държавите членки ще се съгласят на такова с цел избягване на икономическия шок при излизане без споразумение.

Вчера ирландският финансов министър Паскал Донахю, чиято страна ще бъде най-тежко засегната сред 27-те, ако Великобритания напусне без споразумение, заяви, че Дъблин ще бъде за отлагане на крайния срок. Но въпреки всичко изявленията на Льо Дриан и Каг породиха съмнения дали на следващата си среща на 17 и 18 октомври евролидерите автоматично ще дадат съгласието си за отлагане.

"Ако Лондон поиска продължаване на срока, за да предотврати напускане без споразумение, е трудно да си представим как 27-те биха могли да откажат. Въпреки това недоволството сред 27-те от хаоса в Обединеното кралство расте", каза европейски дипломат в Брюксел.

Сред лидерите на останалите 27 държави членки на ЕС не е имало официална дискусия за това дали ще одобрят отлагане, защото за да има такава, трябва първо да постъпи искане от Великобритания.

Според дипломати, ако Великобритания все пак поиска отлагане, отговорът ще зависи от това какви ще бъдат целите на това отлагане.

"За да има продължаване на крайния срок след датата 31 октомври, е нужно във Великобритания да бъде планирано някакво демократично събитие например избори или нов референдум", каза високопоставено официално лице, имащо пряко отношение към преговорите за Brexit.

"После за ЕС няма да има никакъв проблем да продължи времето за преговори", добави той. "Но продължаване при сегашните условия, при които няма никаква промяна, е трудна задача", заяви източникът. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би британците излизат от пропастта, в която ги натикаха Германия и Франция.
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А от къде сте сигурни ,че британците отиват в пропастта !?
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русофилите тласкат британците да сменят посоката.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво тласкане към пропастта? Британците вече са скочили в пропастта и летят надолу.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 3 АнонименЗа да идеш банани и да псуваш тиквата без да се страхуваш бе маймун :D
14
0
 
6
 
! Отговори
Dedo преди 4 години
Ами като не искате да ги тласкате за къв *** се правите на интересни и не искате да сключите сделка. Какъв ви е проблема да си сключите икономическите договори, а политически всеки от където е. Те това искат британците, да се отърват от ишиасния бюрократизъм обхванал Европа. *** не, щото ако се огънете половината от тия 27 или ще искат повече права или ще се махнат и те. Всички видяхме диктатурата на нацистите и какво се случи с Гърция. Що не ги оставихте и те да си тръгнат както искаха? Лицемери
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 11 САЩ и Израел и Европа начело с Франция и Германия.И трябва сега да изберете страна.Англия избра и е на страната на САЩ и Израел което прави абсурдно оставането и в ЕС.Това пък дето си го мечтаете да имате равен глас със САЩ Русия Германия Израел и сие е и смешно и невъзможно и никой няма да ви го даде Русия включително.Защо ли.Еленвнтарно защото те са суперсили вие не.Разберете си реалното положение и действайте в съотвествие с него.
12
6
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Русия не ни e издържaлa, ние ги издържaхме pуснaците сa нaши брaтя aкo се нaложи пaк ще ги издържaме и ще им пoмaгaме.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пък и един извод.Тук има либерали демократи и разбира се американски и руски патриоти, Бог знае защо с българско гражданство и извън държавите който толкова обичат.Но европейски патриоти няма.Български пък изобщо те май са продукт на научната фантастика.А сега да ви осветля нещо.Може ЕС да не е префектно да не кажа ме със сигурност му трябват ама корави реформи, но тук става дума за цивилизации и война между тях която вече е факт.Има трима играчи Азия начело с Русия и Китай, Америка начело със
10
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Съветския съюз ни даваше добри помощи, до докато беше жив Брежнев.След него, пресъхна извора на Белоногата.
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 5 защото Русия на Путин не е Съветския съюз дето ви издържаше нито сив.Русия на Путин е същото като САЩ на Тръмп гледа си нейния интерес за вас и е през оная работа и мисли само може ли да ви използва и после кой от къде е.Недейте да си въобразявате че сантименталните отношения между българския и руския народ са сантиментални отношения между вас и Путин това второто го има само в екзалтираните ви мечти, както и уж голямата американска любов към България.С Европа общо имате с другите не точно.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВСЯКА СТРАНА Е ДЛЪЖНА ДА СИ ПАЗИ ГРАНИЦИТЕ И ДА СЕ ОПРАВЯ САМА !По твоите закони (на жунглата) може и да се оправя само, но в ЕС нещата не стоят така. Много ти е умственият багаж за да го разбереш това. Колко ти е тролският надник - 2 копейки хващаш ли?
7
0
 
2
 
! Отговори
до 3 преди 4 години
Aз пък хoдя безвизово дo Гърция нaпример цaни се и ти зa 20 евро, къде е прoблемa ? Един бритиш ще плaщa визи и митo сегa нa 27 държaви.
6
0
 
5
 
! Отговори
парата прай борбата преди 4 години
Нямат сметка да са в еврейския съюз - бягат.Ако пък останат, ще иман големи отстъпки от съюза.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами явно икономиките на другите държави няма чак толкова да пострадат след като им се ще англичаните вече дава вън а последните уж искат да излязат ама нямат желание.Що се отнася до пари и заплати България и във и извън ЕС все ще е шитхол такъв беше преди да влезе в ЕС в сравнение със западните държави такъв е сега и май и тамъв ще си бъде, само че извън ЕС освен дето ще е шитхол ми и с диктатура у така ще си завърши образа на европейска бананова република.И не се връзвайте на номера с русофолия
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За да има продължаване на крайния срок след датата 31 октомври, е нужно във Великобритания да бъде планирано някакво демократично събитие например избори или нов РЕФЕРЕНДУМ"...Ето това е решението, но Джонсън и лордовете са прекалено горди, за да го поискат.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропастта? Иддиотиииии, вие знаете ли че в Германия един германец строител взима 20 евро на час, а един пришълец от изтока 8 евро? За какво ми е тоя ЕС, като цялата Европа се напълни с евтина работна ръка от Изтока и ни имат нас българите в западна Европа за кучета като ония от изтока? За к'во ми е тоя ЕС? Кажете, папагали!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е евро седянката да се разтури. Този клуб на богатите докара Европа до бедствено положение със фалшивите бежанци . СТИГА ТОЛЕРАСТИЯ,НЕ РУСИЯ ,ТУРЦИЯ Е ПРОБЛЕМА.Турция заплашва Европа с нова мигратска криза И НИКОЙ В БРЮКСЕЛ НЕ ДЕЙСТВА ! ВСЯКА СТРАНА Е ДЛЪЖНА ДА СИ ПАЗИ ГРАНИЦИТЕ И ДА СЕ ОПРАВЯ САМА !
1
2
 
8
 
! Отговори
преди 4 години
Aз ги тлaскaм дa се мaхaт и дa прoпaдaт в прoпaстa нaпpaвете реферeндум зa изгонвaне нa нaгличaните от ЕС и ще ги изгоним без сделкa. Дер Урсулa дa пoдaвa oстaвкa.