Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
4
 
17
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Македонската нация, която е факт, и албанците ли включва, защото не мисля, че те се считат за част от нея? А за езика - то и хамериканците и канадците са нации, не велики колкото вашата, ама май не говорят хамерикански и канадски, нали? А в Европа Австрия, Швейцария и Белгия какъв език говорят, може би австрийски, швейцарски и белгийски? Македонски език по света могат да признаят само ония, дето хал хабер си нямат от него, или са наши неприятели. Да ги пращаме за гъби вече тези блудни братя!
74
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе защо им крадете историята на Макетата. Я погледнетв какви статуи и антични сгради изкопаха. По богати са и от Гърците и от Бг по старинни артефакти. Макетата са създатели на света Бог е Македонец и то северен. Ако не бяха Македонците Бг немаше да я има.
73
14
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
Хайде стига с тия безсмислени дебати. Не стига ли, че говорим и се разбираме?Ако някой "патриот" се е амбицирал много и се напъва да убеждава, че македонски език няма а всъщност е български диалект, няма нужда да дава примери как е по света.Защото мога да дам един пример, който е същия като нашия.Доскоро е имало спор в който датчаните са смятали че в Норвегия говорят на датски диалект, а впоследствие са го признали за норвежки език.Преди 19-ти век в Норвегия са говорили датски.
72
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е анахронизъм да не ви интересува. Актуалния въпрос е, че макетата ще бъдат завзети от шиптърете, преди да успеят да вдигнат поредния паметник на чужда историческа личност в изградената си от стиропор столица.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая нация съвсем се побърка. Не виждам защо изобщо се занимаваме с тях. Това става с всички, които си имат земане даване със сърби и руснаци. .Другите републики на Югославия обаче драпаха със зъби и нокти да се махнат от сърбите, тия им се подлагаха секак.НЕЩАСТНИЦИ.
70
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак да питам:- К.О.Й. им рaздаваше I.D. cards от BG?- К.О.Й. им раздаваше BG Passports?
69
3
 
11
 
! Отговори
fact преди 4 години
*** ний нещем дебат за това.Ше преговаряме с шиптърите. Когато велика албания ни допре границата. И по-добре ше се разберем.
68
4
 
21
 
! Отговори
Nemeca преди 4 години
Ама никой не ви оспорва това че сте македонци. Наричайте си се както си искате. Всяка държава има правото на самоопределение. Но нямате право да крадете чужда история. Нито българската история е ваша история, нито гръцката. Така че айде у лево. Българите никога няма да допуснем подмяна на историята. Или пък всъщност ще допуснем, както беше с османското владичество???
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ТРАКИ, МИЗИ И МАКЕДОНЦИ /гърцки племена/"Добре ли си, да не си пил нафта или имаш 40,5 температура?
66
2
 
30
 
! Отговори
Великиот Македооон преди 4 години
Анахронизъм е да си правиш бутафорни паметници от фибран в центъра на столицата и да си мислиш че са антични.
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия са като някаква детска градина - "ама госпожооо, тия лоши българи ми крадат историятаааа!" Маке-Гоше, ето това се нарича книга, ето така се отваря, а това са букви. И се научи да четеш. И СпайдърМен не е македонец. И си направи един ДНК тест ако не вярваш, че си българин. Е, по тъпотата им - част от тях вече са албанци.
64
3
 
12
 
! Отговори
тоя преди 4 години
тоя комунизъм и титовизъм и сърбомания десетилетия след края на тоя режим продължава да им разказва играта на примитите. то си се знае, че макетата от целия регион са си твърди глави ама тия са толкова твърди, че се прежакват себе си, за да се бият в гърдите, че са титовци. ако не беше тито отдавна щяхте да си гледате живота,а не на прага на 2020 да се чудите северни ли сте, титовци ли сте или самата истина, че сте дебилни българи. спрете дебилизма и почнете да живеете нормално.
63
2
 
17
 
! Отговори
Малкият Крумчо преди 4 години
Превеждам от Чичо Круме След като прочете написаното върху саркофага на архиепископ Методи в двора на черквата Света Богородица Перивлепта в Охрид, попитах моята приятелка и мъжът и от Битоля, на какъв език е това. Отговори ми на български. Защо е написано на български?, попитах и в един глас ми отговориха, че тогава македонският език не е съществувал и се пишело на езика на управляващите. Питах ги Не беше ли в 1908 г. в Македония турско управление?
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж ти ,оказва се че ние българите сме говорили на македонски език,а не сме забелязали това.
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"ТРАКИ, МИЗИ И МАКЕДОНЦИ /гърцки племена/"Да не си пил нафта или имаш 40,5 температура?
60
5
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 4 години
След 1944г има македонска нация със съответния си македонски език. Това сме го признали на държавно ниво. Това че учените от БАН изразяват научно мнение, не означава че това е държавна позиция. Макетата няма защо да се сърдят. Нека техния институт докаже обратното.
59
2
 
20
 
! Отговори
.. преди 4 години
първо да си върнат всичките им политици българските евро паспорти, после да спрат да идват да говорят на български и да обясняват, че имат български корени и другите им сънародници, които искат паспорт.после да спрат да идват да учат на чист БЪЛГАРСКИ в нашите училища и унивеситети,а да си подават за друг език документи и такси да плащат и тогава ще си говорим. много добре са ги обучили югославците да са подляри и хитреци и после да искат да се смеят.да ама не.или се признават за българи или чао
58
4
 
16
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 4 години
македонската нация е "факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира"Така както е и факт че никой нормален човек няма да гласува за присъединяване на Македония към ЕС.
57
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сърбизирани от десетилетия! България трябва да поиска историческо извинение от Сърбия, за геноцид над българите в Македония през 20 век.
56
2
 
22
 
! Отговори
Чичо Круме преди 4 години
Веднаш що го прочита напипишаното отозгоре на камениот саркофаг на архиепископ Методиj во дворот на црквата Света Богородица Перивлепта" (Свети Климент") во Охрид, ги прашав една моя приятелка и незиниот сопруг од Битола, коj е овоj jазик. Тие ми одговориа со еден глас дека ово е Бугарски. Ги прашав, зощо овде пиши на бугарски, а не на македонски. Ми одговориа, дека македонски тогаш не постоел и се пишало на овоj jазик, коjа влада е била тамо по ова време.Во1908 година, дали тогаш во Охрид беше турската Влада?