Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм

Около това никой нормален човек нямало да дебатира
13 дек 2019 14:29, Елка Василева
189
Пендаровски: Македонският език и нация са факт, другото е анахронизъм
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Становището на българските академици, че не съществува македонски език, е анахронизъм за 20 и 21 век, в който живеем, заяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос във връзка с реакцията на БАН на Хартата за македонския език на Македонската академия на науките и изкуствата, съобщава в. "Слободен печат".

Още по темата

Македонският език и македонската нация са факт. Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и това е утвърдено и на международно ниво. Смятам, че е безпредметно да разговаряме за нещо, което е факт, известен на всички, не само при нас и не само при тях, а е известен в целия свят”, заяви Пендаровски в кулоарите на антикорупционен форум в Скопие.

Той подчерта, че Преспанският договор се позовава на конференция на ООН от 1979 г., на която македонският език е стандартизиран като един от езиците в южнославянската група и е международно признат.

Да припомня, че според конституцията на бивша Югославия от 1974 г. тази държава имаше три официални езика и един от тях бе македонският език, каза Пендаровски.

Също така македонската нация е факт и около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира, нито да подписва договори с когото и да било, каза Пендаровски, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще съдим Византия за извуршения Геноцид над Българския Народ при това с прякото участие на Борис 1 тогава , всички пред Трибунала в Хага
54
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Насилственото християнизиране на Българите през 866 г го импровизират едва ли не като Кръщене в Черквата а то убивали тези които итказвали да станат християни , през 2019 г кой сега е виновен за тоа Геноцид?Съд в Хага ще има ли?
53
4
 
14
 
! Отговори
пепе преди 4 години
Искал е да каже "Северномакедонка нация" и "Шопски диалект на Българския език" човека :-Д
52
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересено защо у нас Покръстването не се изъчава като Геноцид нас Българския Народ извършен от Византия , и да продължават да ни хипнотизират по тоа начин , няма стане
51
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тия от Скопие неразбрахте ли ,че нямат нищо против да са сърби,гърци само не и българи.Оставе те ги скоро ще станат албанци.
50
2
 
18
 
! Отговори
обикновен преди 4 години
"около това никой нормален човек в нашата страна няма да дебатира" - всички извън вашата страна сме съгласни, че там нема нормален човек, само македонци! Скоро ще има и Хомо Сапиенс Македоникус!
49
6
 
3
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
В ЕС , ИМА ВСЯКАКВИ НАЦИИ , ВЕРИ И ЕТНОСИ!НИМА В АМЕРИКА НЕ Е СЪЩОТО...??!!!НЯМА ЧИСТИ НАЦИИ И ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯ---ТОВА СА КОМУНИСТИЧЕСКИ И НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРОСТОТИИ!ЧИСТ---КОМУНИЗЪМ И ФАШИЗЪМ !!!!ДВЕТЕ СТРАНИ НА ЕДНА И СЪЩА МОНЕТА !
48
19
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българския Народ е лъган цели 1200 г а то насила християнизиран от Византия тогава при Борис 1Един живот в лъжи манипулация и дезинформация
47
5
 
16
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Пичове, не ви ли прави впечатление, че това е отвличане на вниманието, от нистина сериозните проблеми на Р. България? На кой му пука на какъв език говорят в Македония, и с какво ще се промени благосъстоянието, на хората в България, ако тези в МК кажат, че са българи и/или говорят български?? Ще се промени ли факта, че от догодина, въпреки скъпата винетка, ще плащаме и тол такси за да караме по разбитите пътища с некачествено гориво, на безбожно висока цена?
46
2
 
6
 
! Отговори
elk преди 4 години
До анонимен 29. Ама географските понятия за дадена територия си имат граници.И в тези граници се намират областите - например Македония и историко-географска обраст на Балканския полуостров.
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
още малко ще сте македонци - албанците вече са 50%, след 5 години ще са 60%, а след 10 - 75% и тогава ще сте малбанската провинция мЪкедония
44
7
 
34
 
! Отговори
Злобеещ преди 4 години
Благодарение на Русия и Тито я има сега тази измислена нация! Но колелото се върти - на сърбите им отнеха Косово, а на руснаците им отнеха Украйна. Сега е крайно време на тези родоотстъпници, България да им обърне гръб и да се оправят сами.
43
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До ПРОСВЕТЕННОВА СИЛНА БАЛКАНСКА ДРЖАВА, НИМА НЕ МИСЛИШ НА Б`ЛГАРИА
42
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не сме Славянски Народ а насила славянзиран Народ , добре е Борисов да ги каже от трибуната на Парламента никога не е късно
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кое е това другото?
40
12
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
СЛАВЯНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА САМО 0,03% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО!БЪЛГАРИТЕ ОСНОВНО СА ТРАКИ, МИЗИ И МАКЕДОНЦИ /гърцки племена//т.н."славянизиране" на България е плод на Руското влияние//..Целта му е да се изкарат "роднини" с Руската империя.../
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонски език има, колкото има и норвежки език.
38
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предо 1200 г е инало Племена обикалящи като ромски Катуни , днес има ДНК експертизи които казват 1:1 към кои Народи принадлежим Някой от вас правил ли си е такава ДНК анализа за произход ами направете си и вижте Резултата , нищо Славянско няма у нас
37
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонския език съществува.
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Славянския език у нас е наложен при това насила, за тва сега имаме общи думи с други на нас съседни ДържавиИсториците ни мълчат от Срам и Позор за тва няма точна информация на български език