Близо 5% ръст на новите коли в ЕС, у нас едва 1,8%

В ЕС търсенето е отслабнало във Великобритания
17 дек 2019 20:15,
10
Близо 5% ръст на новите коли в ЕС, у нас едва 1,8%
Снимка: Reuters

Продажбите на нови автомобили в ЕС са нараснали с 4,9 процента на годишна основа през ноември, но за периода януари-ноември отчитат понижение от 0,3 на сто. Това съобщи днес Европейската асоциация на автомобилните производители (ЕААП - ACEA), цитирана от ДПА.

Още по темата
Малко под 1,176 милиона нови коли са регистрирани миналия месец в ЕС, сочат данните от месечния бюлетин на асоциацията.

Ноемврийският резултат бележи трето месечно увеличение за тази година, само че до голяма степен това се дължи на ниската база за сравнение през ноември 2018 година, когато пазарът се сви с 8%, уточни ЕААП.

На петте най-големи пазара в ЕС търсенето е отслабнало само във Великобритания - с 1,3 процента. Продажбите са се повишили с 9,7% в Германия, с 2,3% в Испания, с 2,2 процента в Италия и с 0,7 на сто във Франция, пише БТА.

В България през ноември тази година са продадени 2819 автомобила или с 1,8 процента повече спрямо година по-рано, а за януари-ноември цифрата е 32 511 (+2,3 на сто), според данните на сайта на браншовата организация.

За единайсет месеца през 2019 година в ЕС са купени общо 14,123 милиона единици, като за периода лидерът Фолксваген (Volkswagen Group) има пазарен дял от 24,5 процента.

Френските групи Пе Ес А (PSA) и Рено (Renault) са запазили второто и третото си място с дялове от съответно 16,1 и 10,5 процента от общите продажби. Следват Хюндай (Hyundai) с 6,8 на сто, Бе Ем Ве (BMW) с 6,5 на сто и Даймлер (Daimler) с 6,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ОПасно вредни са преди 4 години
Има публикувана заповед забраняваща производството на НОВИ АВТОМОБИЛИ вкл на електромобили заради нагло престъпни съоръжения инсталирани в тях.Уврежданията от един нов автомобил /след 2018 година са по жестоки отколкото тези на всички немски танкове за целия период на втората световна война.Уврежданията са НЕЛЕчими. В БЪлгария се виждат огромни тунелообразни пробиви в атмосферния океан над пътища и магистрали..Водят ги подвижни вражески тестови лаболатории ..КАто врагове сочат друга цивилизац
8
1
 
0
 
! Отговори
наблЮдИтел преди 4 години
българинът е хитър, не се набутва с една камара пари за нови брички.само служебни нискобюджетни талиги и ЕС класа за шефа.
7
1
 
3
 
! Отговори
51 год преди 4 години
У нас е голяма глупост да се купи в брой нова кола и после да стой на улицата, а не в гараж. Аз направих такава през далечната 2006та. Почнаха да я дращят, блъснаха я отзад-смених вратата, откраднаха катализатора-за него не плащат от каското, счупиха огледало, рязана гума на предно стъкло....,преди 6-7год беше за пълно боядисване-повечето плати застрахователя. Вече не ми пука изобщо, стига да минава преглед. Няма каско и е *** от чайки. Единствен плюс е, че първите 7-8год сменяш само масло.
6
0
 
4
 
! Отговори
Апропо преди 4 години
А колко процента е разликата на заплатата в БГ и европата?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
някой много се е загрижил за автопроизводителите че през ден ни пуска агитационни статии.
4
1
 
3
 
! Отговори
оферти от Европа преди 4 години
Фиат Типо 11-12 хил ?Дачиа сандеро 8 000?Не са без пари,но дори за българските стандарти не е прекомерно скъпо.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При тези доходи и цени на коли нови коли няма да купим.В Румъния който си купи от магазина нова кола държавата му дава 7 000 лв. ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ-7000, а у нас ти съдират кожата. Държавата няма сметка от новите коли- те горят по-малко и искат по-малко резервни части, а като ги купим за старите тя си взема ДДС-то.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние винаги сме на опашката. А преди поне бяхме наравно с Румъния. ВВсички ще ни изпреварят докато не се събудим.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 7000-8000 хил къф Мерцедес ще си зема аре извинявайте с тия пластмасови авромобилчета дето ги предлагат за по 20 хиляди -нови били.И кво като са нови като затвориш вратата и вътре се чува метални ехо се едно празен варел.И на тва му искат 20к.Екстри-радио и ел стъкла.Ако искаш климатик още 1000-2000 лв. Е тва са новите оферти.Аз може да съм бедняк ама не искам да изплащам автомобил 10 години.И то такъв да ме е срам че го имам.