Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?

Препоръчва се хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни
24 мар 2020 21:30, Елка Василева
226
Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?
Снимка: БГНЕС

Пълни писти и ресторанти в ски курортите, отворени училища и детски градини, глъч по детските площадки: в Швеция животът си тече. Въпреки че заразените с коронавирус са вече почти 2 000. Експертите бият тревога.

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители, разказва Дойче веле. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса. „Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото - хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

Експертите са силно обезпокоени

Властите в Швеция очевидно са на същото мнение - според тях затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното.

Още по темата

„Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз. Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

В ски районите пистите са пълни, ресторантите - също. А повечето туристи не са никак разтревожени: „Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: "Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам".

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

Защо бездейства държавата?

В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят.

От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства. Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото по думите им положението е наистина сериозно. Според тях шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: Швециякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
16
 
7
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
ЗдравейтеЖивея в Стокхолм и найстина няма ограничения, но много огромни фирми вече Фалираха. VOLVO съкрати 20 000, Скандик хотели 4000,Scania 10000, SAS 10 000.Не се правят тестове и поради това всички останали си мислят че ситуацията тук е ок. Не се прави тест на починали. В болницата казват че няма място и ако имаш сиптомии се обаждаш и ти казват да останеш под домашна Карантина, има Много който са починали. Вчера бременна жена почина, която е била предния ден в болницата и я пращат вкъщи.
134
7
 
0
 
! Отговори
е ти па преди 4 години
До до 172 ТЯ БОЛГАРИЯ СЕ Е В РИСКОВАТА ГРУПА НАЛИ, ХЕЛЕ С КЪЩИТЕ У БАРЦЕЛОНА
133
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на шведите...няма смисъл да си рушиш икономката . Колко хора ще останат по света без пари и работа и какви последствия ще има това тепърва де видим...Един много интересен момент има във статистиките на Италия..общия брой на починалите намалял във сранение със другите години. Май всички подред ги пишат Корона..и Испания същтата двете страни със най големите дългове във Европа..след тая олелия явно ще се иска да им простят дълговете че и пари ще се искат
132
2
 
4
 
! Отговори
Пуканки преди 4 години
Отварям си пуканките и гледам с интерес какво ще им се случи :D
131
4
 
6
 
! Отговори
до 172 преди 4 години
Това е така, Но е добре да се изучи внимателно, защо последствята от заразата са толквоа различни в различните държави, А в някои дори няма епидемия и то без крути ответни мерки.За съжаление България е в рисковата група и тук мерките трябва да са сериозни.
130
11
 
9
 
! Отговори
предположение преди 4 години
Май и шведите ще се отличат с ниска смъртност, както германците - 0.2% почти като при стандартен грип.Северняците живеят в чиста природна среда, дишат чист въдух и не ядат бо.клу.ци.На Балканите, в Италия и Китай си приличаме по мръсния въздух. В Италия смъртността стига до 5-10 процента до тук - 20 до 50 пъти по-виск процент от Швеция и Германия.
129
18
 
20
 
! Отговори
до 166 преди 4 години
Този вирус няма нищо общо с грип. Много по-устойвив е, няма никакъв медикамент, който да действа срещу него (за сравнение срещу грип имаш десетки медикаменти, които убиват директно вируса, било то от тип А, B итн). Срещу този вирус не действа нищо директно. Освен това инкубационният му период е в пъти над този на един грип. Статистика надали пpoста овцa, като тебе разбира, но растежът на редиците при контакт е експоненциален и нещата са стряскащи. Никой не те спира да ходиш в Швеция.
128
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те и холандците така, а от вчера карантина до 1-ви юли!
127
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 169Няма и не може да има печеливш при пандемия.Историята еднозначно го показва.Скоро палачинката ще се обърне, както в UK и USA.
126
16
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се окаже и с мерки, и без мерки, че си нарастват болните и докато други държави си фалират икономиката с принудителни карантини на цялото население за по месец и отгоре, шведите да се окажат единствените печеливши в цяла Европа...
125
9
 
40
 
! Отговори
Осеменителя Г. преди 4 години
Тая шведи са голяма работа- измислили са шведската маса, шведската тройка, волвата, сканиите. Мое да им се верва.
124
33
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече и на децата стана ясно, че този вирус е страшна измама и не е нищо повече от грип. Върху нас се провежда някаква чудовищна репетиция, за да се види дали сме готови да се поддадем на страха и да се откажем от всичките си права...като овце.Ако не отменят карантината скоро, доста хора ще свършат парите и ще започнат мародерства, обири на магазини и безредици.
123
6
 
14
 
! Отговори
sev преди 4 години
Там пропагандата не е зацепила толкова.
122
15
 
10
 
! Отговори
Нафарфурий преди 4 години
Страх, страх тресе пияната дърта свинчуга от сараите, носа си не показва, цялата държава я блокираха , сакън свещените одъртели червени свинчуги да поживеят и да поцоцат народната кръв... Хубаво,че Господ си знае работата и им е приготвил по един казан с врящ катран за следващите милион години....
121
4
 
36
 
! Отговори
Бря преди 4 години
Този вирус е като другите коронавируси, от които хората боледуват от край време, проблема е че липсва изграден имунитет и хората с придружаващи хронични заболявания, които са увредени от основното си заболяване развиват по тежка клинична картина и за съжаление загиват. Такива хора боледуват тежко и могат да умрат и от грип, там има ваксина обаче. Иначе от всяка вирусна и бактериална пневмония може да останат последствия, като фиброза на белия дроб например, нищо необичайно няма при този вирусл
120
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лека му пръст на един музикант който е обиколил цяла Европа ! Каза ми ,че там в скандинавието не са наред !
119
7
 
16
 
! Отговори
... преди 4 години
Искам две синеони, русички и дългокраки шведки, с големи бозки, да дойдат в нас и да ме заразят с корона вирус. Щот аз съм си здрав, ама ония дето ни командват казаха да не излизаме никъде. Та затова искам да дойдат шведките, щот навън не моа се заразя, поне в нас да ме заразят.
118
10
 
55
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Последиците от коронавирус са "ужасяващи" за организма точно толкова, колкото и при всяка една изкарана бронхитпневмония.Понеже се видя, че смъртността от коронавирус засяга основно възрастни хора с много предхождащи заболявания сега пък започнаха да ни плашат с последиците за организма.Да считаме ли, че Домусчиев е вече развалина като го изкара ?Ако изобщо е бил болен разбира се, защото аз вече не вярвам на нито една новина.Хунтата възседна пандемията и започна да я ползва за нейните цели.
117
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавито е символ на психичните отклонения и на ненормалните им разбирания ,присъдата е една СМЪРТ !
116
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скандинавците по принцип не са наред ,а след инвазията на Сорос станаха масово педофили и всякакви други извратени !