Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?

Препоръчва се хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни
24 мар 2020 21:30, Елка Василева
226
Животът в Швеция на пълни обороти. Коронавирус ли?
Снимка: БГНЕС

Пълни писти и ресторанти в ски курортите, отворени училища и детски градини, глъч по детските площадки: в Швеция животът си тече. Въпреки че заразените с коронавирус са вече почти 2 000. Експертите бият тревога.

През изминалия уикенд детските площадки в слънчев Стокхолм бяха пълни с деца и родители, разказва Дойче веле. Фредерик също е дошъл с двете си момчета. Младият баща смята, че правителството действа правилно, като не затваря детските градини и училищата заради коронавируса. „Това е добре, защото иначе щеше да има прекалено тежки последствия за обществото - хората щяха да са принудени да си стоят вкъщи, вместо да ходят на работа“, казва той.

Експертите са силно обезпокоени

Властите в Швеция очевидно са на същото мнение - според тях затварянето на училищата няма да предотврати разпространението на вируса, тъкмо обратното.

Още по темата

„Да действаме с мярка“, гласи шведският девиз. Досега в страната има около 1 900 заразени, 21 са жертвите на коронавируса. Здравните власти препоръчват на хората да си стоят вкъщи, само ако се чувстват болни.

Правилата за поведение също не са така рестриктивни, както другаде: забранени са само мероприятия с над 500 участници, а онези, които имат възможност, са призовани да работят от вкъщи. Препоръчва се също така да се избягват пътуванията, но далеч не всички се придържат към този апел.

В ски районите пистите са пълни, ресторантите - също. А повечето туристи не са никак разтревожени: „Мисля, че е правилно в този момент да подкрепим нашия туристически бранш“, казва един от тях. А друг добавя: "Ако държавата ми беше забранила да бъда тук, щях да се придържам".

Още преди дни медици предупредиха, че в условията на кризата с коронавируса е невъзможно да бъдат осигурени медицински грижи за 25-те хиляди туристи в ски района Зелен. Затова експертите апелираха зимният туризъм спешно да бъде прекратен. В резултат бе насрочено заседание на здравните власти, но дотогава ски лифтовете остават отворени.

Защо бездейства държавата?

В Стокхолм, където са регистрирани най-много заразени, ресторантите, магазините и по-малките киносалони все още си работят.

От ден на ден обаче улиците на града стават все по-безлюдни, а общественият натиск над здравните власти нараства. Учени и медици отдавна настояват за по-строги мерки, защото по думите им положението е наистина сериозно. Според тях шведската държава не предприема необходимите мерки, за да ограничи разпространението на заразата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още по темата: швециякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т.нар.испански грип е върлувал почти 3 години, животът не е спрял през това време. Този вирус няма да изчезне за 1 месец. Карантината не може да продължава до безкрай. Не става въпрос за епидемия от ебола все пак. Струва ми се, че скоро на хората ще почне да им писва от наложените мерки, всички ще се успокоят и ще излязат навън.
154
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Япония е същото въпреки че имаха случаи от самото начало. Карантина работи когато е пълна изолация на определен район.Лошото е че от гледане на холивудски филми за вируси и на това че за политиците важно да упражняват контол над масите, такива ирационални мерки се взимат само за демоснтрация.
153
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Там хората са умни и отговорни, и без извънредно положение знаят какво да правят. А не като тука, всеки се запасява за потоп, някой кихне ли веднага звъни на 112 и или отива директно в спешното, хората сами си правят лечение и се тровят с различни илачи и лекарства, бой за маски, бой за тоалетна хартия...ние сме диваци!
152
20
 
6
 
! Отговори
Доколенков преди 4 години
Подтекстът е ясен: "Вижте какво правят шведите! Нека и при нас да отпаднат мерките срещу вируса! Който ще мре да мре!"
151
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми щото имат кой да ги лекува, тука при 200 заразени и всички се крият по пещерите, щото после няма кой да ти измери температурата.
150
6
 
29
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
До 155: Напълно си прав. Както казва Тръмп не трябва решението на проблема да е по лошо от самия проблем. Вируса трябва да се изкара. Не трябва да се влачим до ноември.Всички над 60 в тях никакво излизане. Младите никакво посещение на дядовци и баби ако искат те да живеят. Похарчете малко пари за респиратори и реанимация. Пуснете останалите хора да си ходят на работа и децата на градина. Това е ! Имахте вече 1 месец време а още няма закупени респиратори ....... ?!??!?! Парата за пенсии свършва.
149
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Скандинавия короновируса ще оцелее и през летните месеци,после отново ще се зарази цяла Европа!
148
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така или иначе, за да се победи вируса трябва поне 80% от населението да се заразят, ако някой си мисли, че има друг начин изобщо е е в час
147
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уникални *** ...Икономиката си няма да спасят (цял свят е под карантина ) Само ще си изтребят населението Абе социалисти
146
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
социалисти винаги ще я свършат кат кучето на нивата Било Италия Било Испания или Швеция
145
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До ДостоевскиУАУ! Ама ти с доста просто и неграмотно парче... Роден си колкото и обувките ми са родени тук ..... Работиш в Каролинска колкото и моето куче на двора...Пишеш лъжи и глупости, нито една от фирмите изброени от теб не е фалирала или съкратила, нито една бременна жена не е починала ... пак ти казвам, научи езика, не бъди т_ъ_п и спри да говориш глупости
144
5
 
9
 
! Отговори
Те знаят защо преди 4 години
така ще облекчат пенсионния си фонд и ще увеличат пеенсиите на останалите след вируса
143
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИванЗа разлика от ***, в Швеция хората имат държава която да помага...имат държава, която помага, защото не са имали другари да я окрадат и фалират 3 пъти.
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименGreta kade e ?болна била, но продължава да си играе в училище
141
9
 
3
 
! Отговори
Достоевски преди 4 години
До АнонименОсвободени да но за неопределен период от време. Работиш ти друг път в тази система. Заповядай в Каролинска болница да видиш каква е истината. Не ми казвай ти на мене който работя в болница от 8 години, тръгнал господин Анонимен на мен да ми разправя. Тестове се правят само в краен случай. Не ми казвали ти на мен
140
2
 
14
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До ДостоевскиБременна жена починала, ти глупав ли си или неук. Жената е починала преди година и статията беше за проблемите на здравната система преди кризата... пак ти казвам, като не знаеш езика и не можеш да четеш дори на елементарно ниво ... не се обаждай..
139
2
 
11
 
! Отговори
Иван преди 4 години
До ДостоевскиВреме е да научиш шведски и да четеш какво пише. Нито една от изброените фирми от теб НЕ Е СЪКРАТИЛА работници, а е намалила работното им време или ги е изпратил в отпуск ПЛАТЕН ОТ ДЪРЖАВАТА! За разлика от ***, в Швеция хората имат държава която да помага...
138
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скания даже изпрати част от служителите си да помагат в друга фирма, която произвежда респиратори за интензивните в Италия
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отделно, тези съкратените просто са освободени временно. Никой(почти) не е фалирал все още.
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
172, в афтонбладет ли ги четеш тези неща. Питам защото работя в системата и леко преувеличаваш. Миналите през интензивно са малко над 100 човека.