Ще трябва да живеем с вируса – Франция започва да излиза от изолация

Носенето на маски ще бъде е задължително в обществения транспорт
29 апр 2020 23:10, Елка Василева
82
Ще трябва да живеем с вируса – Франция започва да излиза от изолация
Снимка: архив, БГНЕС

Масови тестове, задължителни маски в обществения транспорт, отваряне на магазините и на училищата - френският премиер Едуар Филип очерта вчера линиите на едно предпазливо и постепенно излизане от изолацията във Франция от 11 май.

"Ще трябва да живеем с вируса", предупреди Филип още в началото на над едночасовата си реч пред френските депутати. И дума не може да става на 11 май да се върнем към "живота отпреди", ей така от днес за утре, добави той.

Но стриктната изолация, въведена от 17 март в страната, ще се разхлаби в момент, когато във Франция ситуацията се подобрява и от над две седмици продължава да намалява броят на пациентите с COVID-19 в реанимация, пише Франс прес.

Изпълнителната власт е изправена пред деликатния баланс между необходимостта да овладее ужасната икономическа криза, дължаща се на карантината, и да избегне втора вълна от епидемията.

Още по темата

Първата знакова мярка, обявена вчера, беше постепенното отваряне на училищата на базата на доброволния принцип. Първо ще заработят отново на 11 май първоначалните училища и детските ясли, а седмица по-късно и колежите (началните класове на гимназиалния курс във Франция) в департаментите, в които вирусът циркулира най-малко. В края на месеца ще бъде взето решение за лицеите (последните класове от гимназиалния курс във Франция).

И ако отварянето на училищата цели да гарантира образователния успех на учениците, то ще позволи също така на родителите да подновят професионалната си дейност, според премиера.

Завръщането към един нормален икономически живот се очертава също с отварянето на магазините от 11 май. Кафенетата и ресторантите обаче няма да бъдат отворени и решение за тях ще бъде взето в край на май.
Събиранията освен това ще бъдат ограничени до 10 души, а никакви събития с над 5000 души няма да бъдат разрешение преди септември.

Киносалоните, банкетните зали, големите музеи ще останат затворени за момента и сезонът 2019-2020 на професионалните спортове няма да бъде подновен.

В санитарен план носенето на маски ще бъде вече задължително в обществените превозни средства и ще се препоръчва в магазините, ако дистанцията е невъзможна там.

"Ще има достатъчно маски от 11 май", увери премиерът, призовавайки, че Франция е била в ситуация на "недостиг" на маски по време на кризата.

"Получаваме близо 100 милиона хирургически маски седмично вече и считано от май ще получим близо 20 милиона маски за многократна употреба за широката общественост", допълни премиерът и уточни, че учителите и учениците ще получат също маски. В колежите носенето на маски ще бъде задължително.

Правителството уверява също, че широкомащабното тестуване - по 700 000 теста на седмица - ще обхваща хора със симптоми на коронавирус, както и хората от тяхното обкръжение.

Целта е да се ограничи незабавно разпространението на заразата, като хората с положителни тестове ще бъдат приканени да се изолират у дома си или в хотели, които са реквизирани за целта.

Но остава въпросът с придвижването в момент, в който коронавирусът поразява по-малко някои зони на страната, като например Югозапада.

"Отново ще бъде възможно свободното придвижване, без декларация, освен за дългите пътувания от над 100 километра от дома", заяви вчера Филип. За тези дълги пътувания ще трябва да има неотложен мотив, семеен или професионален.

Така че всъщност премиерът Едуар Филип разчита на "индивидуалното чувство за отговорност" на французите.

"Ако показателите, към които ние се стремим, не бъдат постигнати, то тогава няма да има излизане от карантината на 11 май или пък ще го направим при по-стриктни мерки", каза Филип и предупреди да няма отпускане до тогава.

Късно снощи планът на Филип беше приет от депутатите с 368 гласа "за" срещу 100 гласа "против" и 103 "въздържали се". Повечето депутати от левицата гласуваха против, а тези от десницата до голяма степен гласуваха "въздържал се".

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон определи управлението на кризата от правителството като "катастрофално" и каза, че доверието към кабинета е "мъртво".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
22
 
! Отговори
Зомбиленд преди 4 години
Не знам по света дали са подценили опасността , но у нас трудно ще повярвам , че нещо е направено без умисъл. Аз ли ги пусках онези от летището да се прибират с таксита и влакове из цялата държава , е го днес пример , те си казали , че искат в болница , те ги пуснали сами да ходят , после ще ми призовават контактните лица да се обадят. Ако работата е толкова сериозна , тогава как вожда не се е покрил , ами ми митка с маска сложена като шалче на врата. И още много абсурди мога да изброя.
27
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на французите !!! Макар положението при тях да е стократно по-тежко от нашето вече мислят и действат, а нашите тикви се носят по течението на безхаберието си!!!!
26
7
 
5
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
Масоносатанисти,ЧЛЕНове на тайни пщества,искате ли да ми видите едноокия сатанино масонски змей ? Продадохте ли си душите,предадохте ли си поолението на сатаната,друсате ли ооттрепки такива ?
25
2
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 4 години
Годжи ти ли си? След чували, хладилни камиони и умиращи по парковете сега това ли измисли - импотентност при мъжете? Добре че са много малко бaлъците да ти вярват на тебе драма куийн такъв.
24
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И докога с тези мepки?
23
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи дори там няма задължителни маски на улицата. Доколкото разбрах от цяла Европа това го има само в Чехия и ... България. До кога ще търпим тези драконовски мерки?
22
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямият проблем с този вирус е, че не се знатни последиците от заразяването. Предположенията за последиците, които доста рядко имат публичност, са доста страшни. Първото предположение беше за импотентност при мъжете. Ако наистина е така, утре ще се събудим с над 90% импотентни мъже, най-вече при тези под 60 годишна възраст.
21
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми братленца не знам за вас, аз вирусът го прекарах и наистина е гaдeн както го описват не можеш да дишаш и се задушаваш, според мен от 10 човека един няма да може да го изкара т.е. световното население ще се редуцира с 10%, което значи че при нас ще е към 700 000 намалението на населението
20
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От векове се знае как хората се борят със такива зарази. Ключовата дума е карантина, ама не на хартия, както е в България, а реална карантина за всички потенциални носители на вируса. За България това бяха идващите от чужбина, които трябваше да са под реална карантина поне 40 дни.
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички ще се заразим, много хора вече сме го прекарали без да разберем, просто на преглед отиват такива със сериозни симптоми, най-често в напреднала възраст
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каквито и мерки да се взимат, ако не се спре вноса на заразата от чужбина, ползата от мерките ще е малка. България затова сега има над 1400 заразени, защото не затвори границите и епидемията започна и в България.
17
4
 
17
 
! Отговори
Зомбиленд преди 4 години
Аман от това вирусче , като дойде време да снимат поредния епизод от Заразно Зло , може да ме събудят да изплакна очите с Мила Йовович . То така с по 1000 теста ще се плюнчим 100 години докат разберем ще го стигнем ли тоя пик или вече сме го минали .
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителствата подцениха този вирус. Ако бяха действали сякаш е ебола, сега нямаше да има карантини и всичко щеше да е отминало, както стана в Китай.
15
6
 
20
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
FuckТите сочат ,че стъкмистиката на СЗО е коронна лъжа.Във момета срещу човечеството се извършва геноцид,и ако сега се заведат дела във Хага ще бъдат спечелени ако не се водят от масоносатанисти и членове на тайни общества които вече не са толкова тайни и са на първа лиия на стрелците
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка една държава можеше да спре,разпространението на вируса по начина, по който го направи Китай. Някои държави като Тайван и Виетнам го направиха, а в България лъжеха, че правителството било взело всички мерки.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето Дариткова го пребори този свръх-ултра-мега-смъртоносен вирус и се връща на работа, а пък Годжи и мислеше чували и хладилен камион.
12
5
 
5
 
! Отговори
Факт преди 4 години
700000 теста на седмица не е широкомащабно тестване. Ще им трябват две години, за да тестват всички. Това е все едно в България да се правят по 1000 теста на ден, т.е. нищо работа.
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Той вирусът таргетира точно ей такива мишoци като Годжи нема да спасиш г'за Годжи
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С криене нищо не се печели
9
2
 
22
 
! Отговори
Газдов преди 4 години
Всички изтърват ключовото в статията. "Ужасната икономическа криза породена от карантината заради вируса". Другари целта е постигната, внушихме и вече е официално, че има криза и тя е заради вируса, но ние ви спасихме от лошия вирус, от който умират всички хора по света, или иначе казано 230 000 починали с положителен тест за вируса от 19,5 млн. починали до момента в света. Вируса я е отговорен за смъртта на 50 000 я не.