Ще трябва да живеем с вируса – Франция започва да излиза от изолация

Носенето на маски ще бъде е задължително в обществения транспорт
29 апр 2020 23:10, Елка Василева
82
Ще трябва да живеем с вируса – Франция започва да излиза от изолация
Снимка: архив, БГНЕС

Масови тестове, задължителни маски в обществения транспорт, отваряне на магазините и на училищата - френският премиер Едуар Филип очерта вчера линиите на едно предпазливо и постепенно излизане от изолацията във Франция от 11 май.

"Ще трябва да живеем с вируса", предупреди Филип още в началото на над едночасовата си реч пред френските депутати. И дума не може да става на 11 май да се върнем към "живота отпреди", ей така от днес за утре, добави той.

Но стриктната изолация, въведена от 17 март в страната, ще се разхлаби в момент, когато във Франция ситуацията се подобрява и от над две седмици продължава да намалява броят на пациентите с COVID-19 в реанимация, пише Франс прес.

Изпълнителната власт е изправена пред деликатния баланс между необходимостта да овладее ужасната икономическа криза, дължаща се на карантината, и да избегне втора вълна от епидемията.

Още по темата

Първата знакова мярка, обявена вчера, беше постепенното отваряне на училищата на базата на доброволния принцип. Първо ще заработят отново на 11 май първоначалните училища и детските ясли, а седмица по-късно и колежите (началните класове на гимназиалния курс във Франция) в департаментите, в които вирусът циркулира най-малко. В края на месеца ще бъде взето решение за лицеите (последните класове от гимназиалния курс във Франция).

И ако отварянето на училищата цели да гарантира образователния успех на учениците, то ще позволи също така на родителите да подновят професионалната си дейност, според премиера.

Завръщането към един нормален икономически живот се очертава също с отварянето на магазините от 11 май. Кафенетата и ресторантите обаче няма да бъдат отворени и решение за тях ще бъде взето в край на май.
Събиранията освен това ще бъдат ограничени до 10 души, а никакви събития с над 5000 души няма да бъдат разрешение преди септември.

Киносалоните, банкетните зали, големите музеи ще останат затворени за момента и сезонът 2019-2020 на професионалните спортове няма да бъде подновен.

В санитарен план носенето на маски ще бъде вече задължително в обществените превозни средства и ще се препоръчва в магазините, ако дистанцията е невъзможна там.

"Ще има достатъчно маски от 11 май", увери премиерът, призовавайки, че Франция е била в ситуация на "недостиг" на маски по време на кризата.

"Получаваме близо 100 милиона хирургически маски седмично вече и считано от май ще получим близо 20 милиона маски за многократна употреба за широката общественост", допълни премиерът и уточни, че учителите и учениците ще получат също маски. В колежите носенето на маски ще бъде задължително.

Правителството уверява също, че широкомащабното тестуване - по 700 000 теста на седмица - ще обхваща хора със симптоми на коронавирус, както и хората от тяхното обкръжение.

Целта е да се ограничи незабавно разпространението на заразата, като хората с положителни тестове ще бъдат приканени да се изолират у дома си или в хотели, които са реквизирани за целта.

Но остава въпросът с придвижването в момент, в който коронавирусът поразява по-малко някои зони на страната, като например Югозапада.

"Отново ще бъде възможно свободното придвижване, без декларация, освен за дългите пътувания от над 100 километра от дома", заяви вчера Филип. За тези дълги пътувания ще трябва да има неотложен мотив, семеен или професионален.

Така че всъщност премиерът Едуар Филип разчита на "индивидуалното чувство за отговорност" на французите.

"Ако показателите, към които ние се стремим, не бъдат постигнати, то тогава няма да има излизане от карантината на 11 май или пък ще го направим при по-стриктни мерки", каза Филип и предупреди да няма отпускане до тогава.

Късно снощи планът на Филип беше приет от депутатите с 368 гласа "за" срещу 100 гласа "против" и 103 "въздържали се". Повечето депутати от левицата гласуваха против, а тези от десницата до голяма степен гласуваха "въздържал се".

Лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон определи управлението на кризата от правителството като "катастрофално" и каза, че доверието към кабинета е "мъртво".
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
5
 
14
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Макрон е масон и слуга на ония, които мразят Спасителя. За да сме на правилната страна на историята, трябда да правим на 180 градуса обратното на това, което прави Макрон.
47
0
 
16
 
! Отговори
На 20км от София преди 4 години
Не желаем вече тия скапани КПП тааааа ! Трудно ходим на работа вече в София!?!??!? Защо ни ограничавате основните свободи на право на труд и право на нормален живот !?!?!?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanМаммкка му винаги съм мислел, че за да съм добре аз, и съседът ми трябва да е добре. И най ме е яд за земята ни!
45
0
 
8
 
! Отговори
Lan преди 4 години
51...а хилядите, стотиците хиляди, които не искат да работят по-тежка работа, но биха те застреляли за твоя хляб. А цялата държавна машина дето трябва да се храни в страшно свита икономика, а хилядите, стотиците хиляди, които нямат здрави ръце и крака, които ти ще гледаш как гладуват край теб, а разпродадената ни земя, която има шанс да ни нахрани...Ужасът не е вирусът и най-страшното е, че ние САМИ го позволихме от СТРАХ!
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато ръцете и краката ме държат и от глад няма да се мре! От година две съм го казвал няколко пъти - трябва ни една ТСВ, та да се научим да бъдем малко повече Човеци, че забравихме що е норма и морал, спряхме да цени живота!
43
0
 
7
 
! Отговори
Lan преди 4 години
48, разглеждаш свободата едностранчиво...бориш се, получаваш я, както беше в едни по-хубави времена. Тези времена вече ги няма. В това икономическо положение просто няма да има какво да направиш!
42
0
 
6
 
! Отговори
Lan преди 4 години
48, получава се чудесно...искаш или не. Икономоически роби. Няма никой по-голям от хляба, никой. Независимо от чувствата му.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До LanНезнам, за глада - може би! Но за роби - не мисля, че ще се получи! Не всички са като нас - има и такива чувствителни на тема свобода!
40
1
 
11
 
! Отговори
Lan преди 4 години
В тази връзка нали Бойко каза, че щял да гледа какво правят другите...е? В момента Франция има 94 хил. активни случая...та? НЕЩО? Или държи ние да измрем от глад? Нещо да е помислил за износа на пшеница...поне за тази година, или?
39
0
 
13
 
! Отговори
Lan преди 4 години
44, очевидният отоговор е - ограничени свободи, измиране на една част от бедното население от глад , прочистване на планетата, теглене на колосални заеми от МВФ...и те така - новите роби, за тези които са нужни, тези, които не са нужни гладът ще ги убие. Колкото по-дълго продължават мерките, толкова по-вероятно е да сме от вторите...
38
1
 
26
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Та? Кой ще излезе да изясни защо беше цялата истерия?! Можем да се покрием...ама само до нивото на разпад на икономиката! За този вирус още първата седмица стана ясно, че НЕ можем да се крием, въпреки това мерките продължиха, икономиката е пред пълен разпад. Ако целта е масова смърт от глад - постигната е, ако целта е нов световен ред със затворени като животни хора - постигната е, но от вируса да сме спасени - НЕ не е постигната, не може и да се постигне, честито на повярвалите!
37
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На кого послужи тази паника в световен мащаб? Очевадно е, че този вирус не е толкова опасен колкото се искаше да повярваме. Защо се блокира целия свят и какво се цели с това!
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само един *** може да вярва на щаб за борба с вирусна епидемия, ръковеден от коремен хирург. Само един *** може да продължава да вярва на хора, които го лъжат всеки ден. Хора, които вече три пъти отлагат въпросния "пик", всеки път с още 2 месеци. Но уви адът с хладилните камиони и чувалите за трупове така и не идва. Дори след масовите пътувания по Великден. Но *** - той продължава да вярва...
35
6
 
2
 
! Отговори
Аааа що? преди 4 години
ние вече свикнахме...
34
2
 
18
 
! Отговори
Зомбиленд преди 4 години
Бех много стахливи хора ,май са от моя зоопарк . Даваш ли си сметка , че при тая изтърбушена карантина досега трябваше вече ада да е настъпил. Заразени се разхождат през целия град за да отидат до болницата да ги тестват . Математика с неговия модел , преди дни вика изтървахме работата и аз си викам е сега стана мазало , а то с зор едвам събираме 90 заразени на ден и 2-3 починали , което е много добре . Но не благодарение на мерките всеки случай. То прези тези КПП който не поиска той не минаваше
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората вече отварят училища, кафенета и ресторанти, нашите некaдъpници сложили КПП-та....
32
7
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 4 години
И накрая става ясно ,че Юда не е предател,и накрая става ясно ,че Юда е борец за живот и природа и накрая става ясно ,че масоносатанистите са потекло на тайната вечеря
31
2
 
14
 
! Отговори
Споделям преди 4 години
Още щом се приготвя за излизане и видя в огледалото в антрето отражението на собствената си физиономия с намордника (маската) и започвам да се смея.Излизам на улицата - половината тарикати са без маски, но другата половина са същите като мен - с намордници, и това ме разсмива още повече. Когато се разминават, изпитателно се поглеждат един друг и става още по-смешно.Гледайте на нещата откъм майтапчийската страна, иначе ще откачим.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страхувам се! За първи път в живота си наистина се страхувам. Страхувам се от това, че хората се страхуват от коронавируса, а не от факта, че свободите им се ограничават тотално. Страхувам се, че хората приемат това доброволно, че е толкова лесно да накараш цялото човечество да живее в клетки. В момента хората са под нивото на животните, защото животните са свободни, а ние не. Треперейки за живота си разумния уж до скоро човек, вече не е разумен и не само, че не е разумен, но не е и човек.
29
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сърбия, която Тиквата я даде вчера за пример заради уж строгите мерки на 4 май отварят кафенета, ресторанти и молове. Маските никога не са били задължителни. Сърбия също така даде 100 евро еднократна помощ на всеки един пълнолетен гражданин. Само ние оставаме под диктатурата на селянина от Банкя и 200 000 човека в неплатен отпуск вече изнемогват. Не стига, че сме единствената държава, в която не бяха подпомогнати икономически хората, а незаконната репресия над икономиката продължава безсрочно