9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

Заради COVID-19 отбелязването му ще е скромно
275
9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството
Снимка: Pixabay

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг.

Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно.

Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен200Е,малко ме разочарова,скъпа....КНДР С НИЩО НЕ ЗАПЛАШВА света!!!! Не се връзвай на ПУШИЛКИТЕ!Оня бузестия има проблем със собственото си съществуване,той е толкова далече от споменатия Адолф,колкото е далече Луната от Земята...м/у другото,сигурно знаеш,че самия Тръмп смята Ким за свой приятел?
182
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам последната дума. Навремето като се кажеше "Съюза" се разбираше нещо съсвем друго...
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДаже и от буквалния ти пример нищо не става. Я кажи, защо никой още не е усмирил Северна Корея? Нали си наясно, че там сме на едно бутонче разстояние от може би световна ядрена война?На базата на книжки не се премахват държавни ръководители. Вие пищите ако премахват такива след като са причинили масов геноцид срещу собствените им народи, а тук някакви сънища разказвате.
180
1
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 4 години
Не ми излизай с тези номера. Има геологически един континент в който има едно голямо и невиждано лицемерие.
179
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше се разпаднал болшевишкия-фашистки режим на СССР България щеше сега да е рамо до рамо с "брацка" Чечения, Игушетия, Осетия,... в състава на руския Гураг .
178
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит ден на победа над хитлеризма.Докато Европа празнува на този ден преди 75 години освобождението си от нацизма България и другите източноевропейски държави са вече под съветско робство, при което се избиват десетки хиляди хора без съд и присъда по инструкциите на "освободителя" сатрапа Сталин.
177
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен195не съм съгласен!-Първо:-Ако разглеждаме нещата БУКВАЛНО ,една усмирителна риза и двама-трима санитари ще озаптят всеки луд.-Що се отнася до "Житие и битие Адолфово",ако човек го прочете ще се увери,че Е МОГЪЛ ДА БЪДЕ ОЗАПТЕН НА ВРЕМЕ!!!!!..Но ....лудостта не е характерна само за него..Той беше "Цветето" в "Градинката"....
176
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоЕдин луд не може да бъде спрян, моето момче. Няма механизъм, който може да гарантира спирането на един луд. Нито един. Затова се борим, да няма луди, но ставате все повече и повече и после трябва да търпим последиците от действията ви и ние, нормалните.
175
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В статията има неточност. За край на ВСВ се счита 2-ри септември 1945, когато Япония посписва капитулацията си. А на 8-ми май е само краят на войната в Европа, т.е. капитулацията на Германия.
174
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Ден на победата над фашизма!Този ден е гарантирал мира и свободата!Останалото е след този ден.Не знаете какво е СВОБОДА, когато няма достатъчно образование, култура, смелост и друг казва какво да мислите.Лъжата започва от вас самите, смятайки, че като служите на силния на деня, е големия тарикатлък, свобода и сила.Свобода е да мислиш и изразиш самостоятелно, да приемеш историческата истина и да се засрамиш, че позволяваш да бъдеш използван.Времето е безпощадно.
173
2
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Ден на Европа"....И как така тая Европа НЕ СИ СПОМНЯ,че "Денят на победата на СА над фашистка Германия" е РЕЗУЛТАТ на ФАКТА,че ВСИЧКИ европейски лидери ДОПУСНАХА преди повече от 70 години един ЛУД да ПОДПАЛИ Европа?!Защо не си посипят главите с пепел тия "европейски лидери"?КАСАПНИЦАТА,започната от Откачения се дължи и НА ТЯХНОТО бездействие и ГНИЛОСТ по онова време...Най-мръсното в тая кървава история е,че ТИЯ,които Я ДОПУСНАХА и всъщност СТИМУЛИРАХА,сега се правят на "герои".
172
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Полковник Тодор Ангелов -Божаната -комунист - Национален герой на Кралство Белгия ,Герой на Белгииската съпротима ,Кавалер на Ордена на Леополд ,Кавалер на Военен кръст ,, Вечна му памят !
171
0
 
3
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
До 45820zashtoto e DEMONOKRACIA kolega ! Pritova LIBERALNA !!! Tezi komentari sa napalno v unison s dneshnata ideologia I satanizma zavladiavasht sveta !!!
170
0
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
До Вафен.kolega Vafen ,da ti priznaia chestno,dneshna liberalni -demonokratichna Evropa mnogo napomnia na tova za ,koeto bil "otdal jivota si Adolf *** " !!! Genocita izvarshvan dnes nad chovechestvoto e dori po-goliam !!!
169
1
 
3
 
! Отговори
45820 преди 4 години
Защо редакторите допускат във форума да се помъкват постове, възхваляващи Хитлер? В рамките на Европеския съюз това е накауемо.
168
1
 
4
 
! Отговори
Barba Ganios преди 4 години
9-Mai e denia na pobedata na USSR nad hutleristka Germania !!! Kolkoto I da se napavate niama da promenite istoricheskia fakt !!! Den na evropa ?!?? Koia Evropa be ?!?? Tazi ,koiato Rusia osvobodi ot germanskia fashizam li ?!?? Ako ne be USSR znaeteli dragi evopeici ,kogashtiahte da praznuvate denia na Evropa ?!?? Nikoga !!! Basi kretenizma..
167
7
 
0
 
! Отговори
Вафен преди 4 години
На тази дата бе сложен окончателен край на бъдеща Европа на независимите нации, обитаващи етническите си територии и обменящи мирно материални стоки и духовна култура. Това за което си отдаде живота Адолф Хитлер. Вечна му памет. Ние помним!
166
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 177Събрал си доста злоба, но пътя на България ще го градят хората за които аз говоря, а не такива като теб. Слава богу, наистина дойде поколение, което не се интересува от вашите сърцераздирателни истории а от това как наистина стои въпроса с работа, изкарване на пари и начин на живот. Мастодонти със сантименти към пропаднали режими могат само да седят отстрани и да подсмърчат. У новото поколение е и ножа и хляба. Свиквайте.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен При нас нямаше нацизъм ,а имаше убиства на деца ,малолетни,българи , без съд и присъда .Имаше Допълнение на ЗЗД за *** глави ,подпалени къщи ,за смъртни присъди и на деца ,за Жълтите звезди на евреите . Хич не е нацизъм ?
164
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 177. . . . Умиращата нация ,първа по смъртност в света, докарана до това дереже от Червената шайката ГРЕБ и демокрацията . . . . .А надъхани са тия ,който получават правилегии ,социялни помощи ,пожизнени пенсии ,без нито един ден трудов стаж ,безплатна медицинска и юридическа помощ ,за да раждат по 4-5 деца.