9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

Заради COVID-19 отбелязването му ще е скромно
275
9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството
Снимка: Pixabay

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг.

Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно.

Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
Явно, за да оцелеем, сме оглушели и ослепели,а и паметта услужливо ни изневерява...Впрочем чувал съм, че идеята за обединена Европа се издига не от този френски грнеарал, а от генерал Де Гол, само че на на днешните клакьори им "убива" фактът, че той е искал обединена Европа, за да да устои пред амбициите на Щатите да я подчинят на интересете си и управляват в своя полза. Е, англичаните усетиха накъде вървят нещата и се "преместиха" в лагера на печелившите, а ние сме вечно губещите!
162
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 178Хахахахаха. На вас кой ви пречи да си действате по нормалната част? Или вече никой не ви обръща внимание и затова всички по тънката част са ви криви?
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абв Друго си е сега . Гей паради ,еднополови бракове и ако кажеш нещо против , уволнение ,глоба, затвор . Демократични ценности ,все пак !
160
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 176Кой е прекършен и сломен? Хората са по-инициативни, борбени и надъхани от когато и да било в последните 90 години.
159
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абв А сега ,прекършени и сломени 1330 годишна държава БЪЛГАРИЯ и народ наречен БЪЛГАРИ . Най умиращият етнос , в света .
158
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До абв А сега ако протестираш -Гешев-спретват ти ОПГ , съмнения ,подозрения ,обосновани предположения ,вероятност на вероятностите и те пускат по етапа
157
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 165Ти не си си доучил брато. Виж колко от тях са жертва на националсоциализма и колко на комунизма, и после си добави тия на комунизма по мирно време (или в други войни в които е замесена тази идеология).
156
1
 
3
 
! Отговори
абв преди 4 години
До До 165 Прекършен беше живота на цяло поколение!
155
2
 
3
 
! Отговори
абв преди 4 години
До Анонимен фашизмът, комунизмът, националсоциализмът - все тероризъм срещу народа! Който не го е живял да мълчи или да се строи с куфарчето на бригада в селското стопанство, безплатно, в спалня с 20 легла, с обща външна тоалетна и баня- в най-добрия случай 3 душа за 120 човека. Ако протестираш- изключване от бригадата и от гимназията или университета. Това е съветска власт плюс електрификация...
154
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на деня на европата.За да се забрави руското знаме над Райхстага."Защо е тизи пирон в обувката ми Джон.За да Ви убива сър."Швабите все се бутат ,където не им еработа.
153
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 167Ден на победата на Комунизма над Нацизма.Таааа, при нас нацизъм нямаше, но Комунизъм след "пАбедата" - 45 години, без да борим останките още 30. Та каква точно "пАбеда" празнуваме ние като българи: тая дето ни натресе комунистическото иго ли?
152
8
 
4
 
! Отговори
До 165 преди 4 години
Не си си доучил брато.През втората св.война са загинали 60 милиона души.Сега потърси информация при комунизма колко са загинали от репресии и после пиши глупости.
151
1
 
9
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ЗАПОМНЕТЕ: ЕВРОПА НЕ Е ЕС --- ЕВРОПА Е ДО УРАЛ И ДО БОСВОРА !!!!! НО ШПИГЕЛ;БЕЛИНГКЕТ ; РОЙТЕС;МОНД И ИНСАЙДЪР И ТЕХНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ -НЕ СА СЪГЛАСНИ / ЗА СЕГА СА ГЛАСНИ / !!!!!!!!!!
150
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не смеят да кажат ден на победата.Ако не бяха руснаците да смажат Хитлер,сега не ми се мисли какви щяхме да бъдем.
149
10
 
5
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Анонимен 163В знак на траур, че с бившите социалистически страни още има неблагодарници, които въпреки че живеят къде къде по-свободно, си искат оковите.
148
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 162Хитлер не е фашист, а националсоциалист, тъй че фашизмът няма как да си е отишъл с него, защото той няма общо с фашизма. Това разбиране се е установило, защото комунизма, търсейки да положи под една шапка всички режими които са се конкурирали с него, е избрал да ги нарече така. Самия комунизъм, заедно с фашизма са най-близки като идеологии, като Комунизма е отнел много повече човешки животи, при това повечето в мирно време.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...а защо звездите на европейския флаг са обърнати надолу...напоследък все по често се случва...
146
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Денят на Западна Европа, заедно с Фашистка Испания и Франко и Фашистка Португалия на Салазар.Фашизмът в Западна Европа не си е отишъл с падането на Хитлер и Германия. Той продължава да съществува още 30 години в Испания и Португалия.
145
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 161Не го празнувай. Въпросът за теб е приключен.
144
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Измислен празник,фалшив, не можеш да го усетиш като празник. Празник на един континент, това за мира и единството звучи смешно и лецемерно.