9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството

Заради COVID-19 отбелязването му ще е скромно
275
9 май – Ден на Европа, празник на мира и единството
Снимка: Pixabay

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг.

Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно.

Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Европа. На тази дата се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман. В своя реч през 1950 г. в Париж Робер Шуман, френският външен министър по това време, споделя своята идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която ще направи войната между европейските народи немислима.

Неговата идея е да се създаде европейска институция, която да обедини и управлява производството на въглища и стомана. Само година по-късно е подписан договорът за създаване на подобна институция. Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Всяка година хиляди хора участват в посещения, дебати, концерти и други събития, които са посветени на Деня на Европа и имат за цел да се повиши осведомеността за Съюза.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
16
 
11
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 4 години
Така е, 9-ти май е Денят на Европа и европейските граждани го почитат с цветя и преклонение пред жертвите на хитлерофашизма, а и на Комунизма ... а едни други евроАзиатски граждани продължават да го честват с паради на танкове и самолети, дрънкане на оръжие и оголени зъби ... !!!
142
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше се разпаднал болшевишкия-фашистки режим на СССР България щеше сега да е рамо до рамо с "брацка" Чечения, Игушетия, Осетия,... в състава на руския Гураг .
141
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
9 маи ден на европа честван от всички институции и офицялно обявен от цялата държава .ТОЧКА ПО ВЪПРОСА .Няма какво па що па кои това е полужението на които не му изнася знае пътя
140
21
 
14
 
! Отговори
Историк преди 4 години
В България освен Комунизъм друг Фашизъм не е имало !за справка: виж "Фашизмът" на Д-р Желю Желеев
139
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес Европа чества освобождинието на фашистките режими на Хитлер и Сталин !Ако Сталин беше жив още една трета от Европа щеше да е още под съветско иго !Всичко помним, никога няма да забравим !
138
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 151Фашистки войски ли беше българската интелигенция? А българските мирни граждани, които бяха натиквани в Белене и те ли бяха фашистки войски? Изнасилените български жени от руските пияндурници и те ли бяха фашистките войски? Откраднатото българско злато и то ли беше фашистките войски?Кървавия комунистически режим има за доста неща да отговаря.
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано се върнем към войни и прочие, че това много меки китки станаха ...
136
4
 
23
 
! Отговори
ДА преди 4 години
Ако го нямаше Денят на Победата,нямаше днес да празнувате Денят на Европа!
135
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит ден на победата над хиткетофашизма.Слава на червената армия и на нашите деди включили се в победния ход до Германия.Това даде шанс и на нас за 45г да имаме държава и да се гордеем с постижения и цивилизация .Вярно че сега бг е фалирала , но живота е колело и се върти .
134
6
 
3
 
! Отговори
до 139 преди 4 години
Ну, да. На небесах - Бог, а на земле Россия, дьявол, поставленный БогОм.
133
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
морзилки объркали сте губернята тук празнуваме наши празници вашите си ги празнуваите както и кадето искате не ни досаждаите че ни доиде до гуша от простащината ви
132
15
 
4
 
! Отговори
прави разлика преди 4 години
До Анонимен БратчедМен не ме интересуват отношенията на СССР с Германия от онова време. Аз питам - защо СССР окупира България? Бълргария, която не е воювала срещу тях! Кой от източна Европа е воювал срещу СССР, та СССР им завладява териториите?
131
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До джендърВсеки празнува каквото го вълнува :))Ние, нормалните Българи празнуваме деня на Обединена Европа.
130
2
 
1
 
! Отговори
Condios преди 4 години
Obviously history gets re-written over time, and people forget the European Economic Cooperation only came to be after the BeNeLux countries created their own treaty years before... Not saying Shuman was not a driver of the process to enlarge, but he just took that BeNeLux idea as nice idea and went with it. So, the origin of the EEC lies many years before, already...
129
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ревете бе съветчици . Цялата ни държава празнува денят на ЕВРОПА вие продължавате да ни досаждате със вашите простотии . Аиде вървете си празнуваите при ония дето /падали сами от прозорците/ и не ни занимаваите със глупостите си каи какво бил победил
128
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НА НЕБЕ БОГ, А НА ЗЕМЛЕ Р О С С И Я. ПОСТАВЛЕННАЯ БОГАМ !!!!!!!!!!!!!
127
10
 
5
 
! Отговори
Fashion tv преди 4 години
Чебурашката явно е хванал бяс или корона, да се постави под карантина спешно.
126
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник на всички европейци.Русофилите празнуват днес окупацията на България от сталинския фашистки режим.
125
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сте победили бе сиромаси я се погледнете какви сте скъсани царвули .Вие след 150 год .не можете да стигните Германия и срещу нея да тичате . Истината е че сте едни долни ,прости и некадърни алкохалици
124
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма да е фатмо, ако не плюе и днес. Защо не поздрави военните с победата на завоя на р. Черна или в мозъчето му няма място за паметни победи, а е военно.