Антверпен маха статуя на свой крал, възмущавала цветнокожите

Провеждал ли е "брутално колониално управление" Леополд II?
9 юни 2020 23:20,
109
Антверпен маха статуя на свой крал, възмущавала цветнокожите
Снимка: БГНЕС

Прочутият белгийски пристанищен град Антверпен премахна статуя на крал Леополд II във вторник, само няколко дни след като тя беше залята с боя от протестиращи срещу расизма, предава AFP.

Още по темата


Статуите на именно този белгийски крал отдавна са мишена за подобни активисти, които твърдят, че той е провеждал „брутално колониално управление“ в африканските колонии на Белгия, пише „Фокус“.

Движението набра смелост за по-активни действия в последните дни на фона на масовите демонстрации и безредици в САЩ заради бруталния арест и последвалата смърт на афроамериканеца Джордж Флойд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До 42Днешните времена са пълен геноцид върху белите мъже, най-вече и пропаганденПрав си, подкрепям твоето мнение. Но само едно нещо ще ти кажа, семитите, т.е евреите са бял народ.
84
0
 
8
 
! Отговори
малеее преди 3 години
май-му-на написах, но това е неприлична дума. Скоро като пишем, ще излизат само звездички. Вие сте същите като ония с паметника. Куку.
83
0
 
16
 
! Отговори
малееее преди 3 години
Следващата стъпка е да се сложи паметник на една ***. Паметник на глупостта на европейците, направили от Европа Маймунарника. Защо бе зорлем им се давате на тия диваци?
82
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До анти расистНе бойте се хора. Скоро под мъдрото управление на мутри, мутрафонеси, калинки и калинчовци и ние ще се окажем във Африката.
81
1
 
3
 
! Отговори
възмутена моралистка преди 3 години
А аз искам да се махне онова пикaeщото из Брюксел!
80
12
 
10
 
! Отговори
Белокож преди 3 години
Статуята възмущава не само цветнокожите, а всички нормални хора на които им се повръща от изстъпленията на този геноциден кожодер в Конго. Стига расизъм!
79
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"мразим бившите партийни и комсомолксио секретари станали ... ценности"Лъжеш. Отдавна и на всяка крачка го демонстрираш. Руско ***.
78
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовКакво става другарю ***? Аз само дадох фактите които ти премълча. Хората ще си направят изводите.:)))))
77
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстоРик"Вероятно "няма напън" и ти просто си необразован и с объркано мислене."Просто е руски хибридник, който мрази ЕС, а явно и доста други неща. Явно още мрази бели, цивилизация, а имайки предвид антисемитските му изказвания, тия напъни за ровене в колониалната история на Европа не са свързани с някакви ценности, а са просто бухалка. Между другото, ти допускаш, че е просто неграмотност: не е. То е неграмотност смесена с умишлена заблуда. Човек разсъждаващ за колониални времена в 21 век
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашествениците вече взеха властта, това е края на Европа.
75
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов" .... един от най-големите *** на 20 век ..."Другарю руски хибридник. Леополд е роден 1835 година. По време на Априлското въстание е бил на .... 41 години. Почива 1909. Живял е само 9 години от живота си в 20 век. Явно не си си доучил: Именно Белгийския парламент го принуждава да се откаже от Конго.Цялата ви работа е такава на руските хибридници, вече отчаянието ви е толкова голямо, че трябва да отидете до колониалните времена за да излъжете нещо.
74
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Парaзити на планетата са белите цивилизации, които консумират с пъти в повече от това, което може да се възстанови."Хохохохо. Ти не си ли бял? Или не се възползваш от постиженията и напредъка на цивилизацията?
73
2
 
29
 
! Отговори
анти расист преди 3 години
За съжаление, покажете ми една африканска страна, която след освобожднието си от колониализма и "ГНЕТА на БЕЛИЯ ЧОВЕК" през 60 те години се разви,като нормална държава - без етнически кланета, преврати, бандитизъм, корупция, граждански войни, масова бедност.Понеже съм работил в Африка доста години, ще кажа, но не ме съдете, " Най-мързеливия от България е направо цвете в сравнение с най-трудолюбивия африканец"
72
5
 
19
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
До Христо ХристовМоже би аз греша. Вероятно "няма напън" и ти просто си необразован и с объркано мислене.Препоръчвам ти да потърсиш филма за който ти пиша. А за да разбереш какви са всъщност африканците , потърси и историята на Конго веднага след като Леополд 2 си тръгва и страната обявява независимост. Рязането на ръце е било най-невинното и мило нещо което се е случвало на местните от новите им държавници- сънародници.И ти смяташ че тези хора биха били по-добри от белите ??? Надали.
71
5
 
12
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
До Христо ХристовНяма да споря с *** .НАМЕРИ ФИЛМА . Поучителен е . ИЗГЛЕДАЙ ГО. Не си напъвай фантазията да си измисляш въпроси. ГЛЕДАЙ разказа на човек който е живял по това време .Филма е стар с лошо качество , но ще ти отвори очите .п.с. От яростните ти напъни да изкараш черните светци ,разбирам че си любител на черните им палки и мразиш белите защото не могат да те задоволят ама все пака не е зле да се пообразоваш .Чети какво е станало СЛЕД като Леополд си заминава ...ще плачеш.
70
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...Има филм на NatGeo от преди години на туземец който разказва как е отрязал ръката на дъщеря си вместо своята.Потърси го в интернет.Не вярвам да си толковаа куц че да не го намериш.Има му името и личната му история.Той разказва че белите надзиратели са били жестоки, но ръцете ги режели такива каато него.Племена са нападали съседни племена за да си набавят ръце в случай че не изпълнят нормата си и САМИ са ги носели на надзирателите .Разказвача лично е отсякъл ръцете на дъщеря си .
69
6
 
5
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
До Христо ХристовА относно крал Леополд 2 ... да, той е експлоатирал *** и да нормите които той изисквал са били непосилни/ който не е работил с черрни, той не знае колко са "трудолюбиви" НО..Надзирателите които са режели ръце за неизпълнена норма в по-голямата си част са били от местното население .А племената са организирали хайки да нападат съседни племена да им режат ръцете. Има филм на NatGeo от преди години на туземец който разказва как е отрязал ръката на дъщеря си вместо своята
68
3
 
23
 
! Отговори
Побъркан свят преди 3 години
Тук е Европа!!!!!!! Ако на някой не му харесва, да напуска!!!!!!!! Ако така си затриваме историята заради някакви прищявки и не помним и уважаваме личностите, които са направили така, че да сме тук и ние не заслужаваме да сме тук и ще бъдем затрити от малцинствата, които достатъчно толерираме, толкова много, че вече имат повече права от останалите, а нали трябва да сме равни??!!!!!!
67
6
 
11
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
До Христо ХристовА ти можеш ли да вденеш че африканските племена не "консумират с пъти повече от това което може да се възстанови" САМО ЗАЩОТО СА ИЗОСТАНАЛИ с няколко хиляди години от белите цивилизации. Когато те стигнат до нивото на белите - ЩЕ ПРАВЯТ СЪЩОТО . Всъщност можеш да го видиш ЛИЧНО колко цивилизовано се държат и как опазват природата и как консумират малко когато се намират и живеят в цивилизованата част на света - САЩ , Западна Европа .Отвори си очите Ристьо .....
66
2
 
19
 
! Отговори
ИстоРик преди 3 години
Премахват статуи... променят историята ... След години в учебницитепо история ще пише как смелите и интелигентни африкански колонизатори са открили Европейския континент и са го колонизирали, като са донесли напредналата си култура и са цивилизовали местното население.Помнете ми думите . Толерастията и зачитането правата на паразитиращи етноси НИКОГА не води до добро.