Германия засилва цензурата в интернет

Трябвало да се докладва за всяка "реч на омразата"
19 юни 2020 08:40,
91
Германия засилва цензурата в интернет
Снимка: Pixabay

Германският Бундестаг в четвъртък одобри закон, който ще задължи големите социални медии в интернет да докладват проактивно за случаи на „реч на омразата“ на правозащитните органи, пише европейската редакция на Politico.

Още по темата

„Трябва да направим повече, за да предотвратим разпространението на омраза и клевета онлайн“, заяви Йоханес Фехнер, говорител по правните въпроси на социалдемократите (СПД), партията на министъра на правосъдието Кристин Ламбрехт и младши коалиционен партньор на канцлера Ангела Меркел, допълва "Фокус".

Преди да влезе в сила, законът все още трябва да бъде одобрен от Бундесрата, горната камара на парламента на страната. Гласуването е насрочено за 18 септември, но може да се проведе дори по-рано от това, според представители на парламента.

Законът за мрежата
на Германия, по-известен като NetzDG, беше приет през 2017 г. и се счита за едно от най-строгите усилия на западните демокрации за контрол на постовете в социалните медии. На фона на нарастване на десния екстремизъм онлайн, правителството на канцлера Ангела Меркел миналата година обяви, че ще засили още повече правилата, за да принуди платформи като Facebook или Twitter да пращат сигнали за особено сериозни примери на реч на омраза - като разпалване на расова омраза - към Федералния наказателен орган Полицейско управление.

Този ход предизвика критика от защитниците на гражданските свободи, служителите в бранша и юридическите експерти, които предупреждават, че новите правила ще нарушат стандартите за поверителност, ще отворят вратата за повече надзор и ще позволят ненужно събиране на данни.

Приетият закон не е единственото надграждане на NetzDG в процес на създаване. Вторият проектозакон, който е в по-ранен етап, също има за цел да принуди платформите да улеснят потребителите да докладват речта на омразата и да оспорват решенията за съдържание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовВиждам, че не ти оттърва да повториш какво твърдиш на базата на фактите.Същия.:)))))))
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПовтори ТВЪРДЕНИЕТО СИ., или НЕ ТИ СТИСКА?:))))
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До рупки хибридникТова вече го правихме 3 или 4 пъти, включително ти цитирах германски професори по Констируционно право. Не съм видял опровержение, освен да ми казваш как "хората сами могат да преценят". Повтори твърдението си по отношение на член 146.:)))))
56
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Христов"Я кажи за кое съм лъгал"Например за това какво означава Член 146 от Германската Конституция.Ами сега?
55
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 71Сори, не нагли, а зловредни... за фактите де.
54
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 71Я кажи за кое съм лъгал... с факти. А ако фактите са "нагли", проблемът си е в теб.
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено. Но целта не са крайнодесните.Целта е всеки критик на фашисткия либерален ред които с нищо не е по добър от Сталинизма.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовЛично ТИ нямаш абсолютно никаква дума по въпроса. Не съм виждал толкова нагли хора като тия като теб, които СЪЗНАТЕЛНО лъжат, и след това се опитват да разсъждават за това кое е "правилно" и "редно". Лично съм те хващал толкова много пъти в изопачаването на истината, и в разпространяването на зловредни "твърдения", че е чудно как се гледаш в огледалото сутрин. Отговора е ясен за всеки, който ти е чел "творбите" тук.
51
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 45/48Нормално е фалшивите новини, конспирациите и чистата пропаганда за всякакви деструктивни идеологии като комунистическата, национал-социалистическата и фашистката да да бъдат трити. Ако това за вас е "цензура" значи разпространявате някое от горните. Ами, да си бяхте намерили работа с която достойно да си живеете живота, а не с работа за сатрапски идеологии и авторитарни режими.
50
3
 
1
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
Тогава защо ми толкова нахъсано ми опонираш, защо ми слагаш минуси? Защо трябва непрекъснато ми натърваш, че Флойд е черен, което очевидно според теб, го оправдава за всичко и го прави жертва? Защо нападаш полицаите които са го арестували?
49
4
 
3
 
! Отговори
До 66 преди 3 години
Твоята позиция ми е ясна - черните са супер, те са жертви, а белите са лоши и трябва да се наказват. Позиция родена от години полиране на мозъка ти, до степен на отказ от самостоятелна мисъл. Не ми дреме кой с каква кожа е, това е важно за теб, ти искаш да им простим всички престъпления и да ги обгрижваме, защото са с по-тъмна кожа. За мен престъпниците трябва да се наказват строго и безкомпромистно, цензура не може да има, истината трябва да бъде изказана, а не замитана под килима.
48
6
 
3
 
! Отговори
Активист на БКП преди 3 години
Задава се нов световен ред ! Ред на господство на десетина свръгбогати евреи,мразеши останалото човечество !
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаПросто законите в Германия са глупави и деградантски. Аз лично съм русофоб и смятам, че колкото сме по-далеч от Русия толкова по-добре. Като човек с десни консервативни възгледи според теб, колко харесвам Радев, жена му и БКП? Цензурата не я подкрепям под никаква форма, би трябвало да се трият само спамове, а не мнения.
46
2
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 3 години
Че Джордж Флойд е убит е неоспорим факт, но съда ще реши каква е вината на полицая, след излагане на цялата фактология - не можем да съдим полицаите просто така. На каква база хора като теб, ги нарекоха расисти? След като един престъпник оказва съпротива, работа на полицията е да го усмири и задържи, по възможност без да го убива разбира се. Моето лично мнение е че това случай на убийство по непредпазливост, но най-вероятно ще ги осъдят много по тежко, за да угодят на полираните мозъци.
45
1
 
3
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До АнонименЗащо мислиш, че с м възхитен от либерастите идеи. Просто такива закони имат в Германия. А, че цензурата тук е проруска и прорадевистка няма никакво съмнение. Опитай се да напишеш името на руско-германския пакт и ще видиш какво се получава. Същото а и като напишеш най-разпространените за Радев и жена му Деси епитети.
44
2
 
4
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
Не знам колко пъти да напиша, че ние вървим по пътя на тежка сталинска цензура, а не че вече сме там - поеми си дъх, чети и осмисляй, а не да ми пишеш манипулативни глупости.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаНе знам, питай ги гениите в този сайт. Смешното е че ти хем мразиш един диктатор като Путин, като мен между другото, хем си възхитен от либерастката секта, която бавно но сигурно прокарва дикторски режим, чрез лъжи, манипулации, групи за натиск /НПО/, бунтове и т.н. - шизофрения ли е това? Защо е нужно да забранянаме на хората да нарекат черния, черен, а белия бял, гея гей и т.н.? Това не създада ли повече напрежение и разделение?
42
2
 
5
 
! Отговори
До 50 преди 3 години
Както написах вече, ние вървим по този път, на сталинска цензура, обяваване за врагове, на онези които мислят различно и тежкото им наказване, тогава вече моето мнение няма да е тук. Но пропагандата днес е много силна, много по-силна от когато и да е било, тя подменя обективната истина и създава социопатска секта идеология с фанатизирани последователи, които вече ги видяхме в действие, да рушат, грабят, бият и т.н. - ето защо либерастията е опасна.
41
2
 
3
 
! Отговори
До 49 преди 3 години
И какъв е проблема да напишем, че Джордж Флойд е черен? Лъжа ли е? Какво? Може би чернокожите ги е срам от цвета на кожата им? Какъв е проблема да посочим фактите? Няма опции, има обективна истина и тя трябва да се каже, да се изкоментира и да се вземе разумно решение, с което да решим възникнал проблем. Ти искаш да си мълчим и да говорим лицемерно или както е модерно политкоретно - защо? Каква е целта? Манипулации и лъжи, това ли е твоята предства, за един по-добър свят? Не аз не съм съгласен!
40
3
 
6
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Напротив либерастите цензурират и трият, неудобни мнения, бълват хиляди манипулации и откровенни лъжи, така че похвата е един и същ с този на комунистите и нацистите, а именно полиране на мозъци, тотален контрол, смачкване на всякаква опозиция. Ако продължим да вървим по тази линия, скоро свободата на словото ще бъде вкарано само в тънкия коловоз, обслужващ либерастката вяра и няма да четеш моето и на много други хора мнение.