"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС

Мерките там не бяха толкова строги, колкото в останалите държави
4 сеп 2020 23:00, Нели Христова
134
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕС
Снимка: БГНЕС

През април Швеция служеше като лош пример в борбата срещу коронавируса - страната не предприе мащабни мерки, не затвори гражданите си у дома, нито им забрани да излизат по барове и заведения. Деца продължиха да ходят на училище. Шведите така и не получиха заповед да носят маските си постоянно, а само "наръчник" с препоръки, които им обясняваха кога трябва да спазват социална дистанция и как да се дезинфекцират.

И така - в онези дни интензивните легла в болниците бяха препълнени, а много хора изгубиха живота си. Жертвите бяха много повече от тези в останалите скандинавски страни, както и в цяла Европа.

Днес ситуацията обаче изглежда по съвсем различен начин. Интензивните легла в болниците са празни. Само един болен от коронавирус се лекува в едно от лечебните заведения на Стокхолм. Швеция вече има един от най-ниските проценти на смъртност от COVID-19 в Европа.

През април голяма част от жертвите бяха възрастни хора - 9 от 10 починали от коронавирус в Швеция бяха над 70 години. 45% от всички смъртни случаи в страната бяха в старческите домове. Това предизвика редица въпроси, най-често срещания от които е дали по-младите и здрави шведи не са изградили имунитет срещу COVID-19, докато са продължили да живеят нормалния си живот.

"Напълно е възможно да сме изградили някакъв имунитет, който да допринася за сегашната ситуация", казва доктор Ханс-Густаф Люнгрен от Центъра по заразни болести в Института "Каролинск".

Но когато населението на Стокхолм е тествано за наличието на антитела, едва 7% от жителите му имат такива.

Подобна е ситуацията и в останалите страни от ЕС. Според Люнгрен обаче не антителата, а Т-клетките, които също изграждат имунитет, са отговорни за успеха на Швеция сега.

Примерът на Швеция се възприема от част от консерваторите в Америка, които смятат, че няма нужда от затваряне на обществото. По-лесно ще е да се защитят само възрастните, а останалите хора да продължат с живота си, да хванат вируса и да изградят имунитет. Но шведските власти предупреждават, че трябва да се подходи много внимателно по темата и препоръчват да се обърне голямо внимание и на това, как шведите спазват техните препоръки за социална дистанция.

"Ние не затворихме обществото, но въведохме много промени", казва здравният министър на страната Лена Халенгрен пред CNN. 

"През пролетта имахме дистанционно обучение за по-големите ученици, както и за студентите. Около 30% от хората си работеха у дома и такива, които си оставаха вкъщи, защото имат симптоми. По улиците на Стокхолм нямаше почти никой, което беше проблем за много бизнеси. Нямаше спортни или културни събития. Много неща се промениха, но не по насилствен начин", допълва тя.

Но засега правителството е категорично, че е твърде рано да каже какво е направило правилно и какво не, и дали има нещо като "стаден имунитет" срещу COVID-19. Признават си само грешката, че вирусът е успял да влезе в домовете за възрастни хора и за да я поправят се е наложило екипите им да преминат през множество допълнителни обучения.

И като всички останали държави в ЕС, Швеция също се подготвя за втора вълна на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
шоп преди 3 години
В Швеция е пълно с швeди, а тях вирус не ги лови.
121
2
 
14
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Мда, просто без думи. Спомням си как ни гонеха полицайте из парковете в София. Мракобесието е право пропорционално на глупоста на управляващите.
120
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на първо място по смъртност в света тъпун гери, коментарите са излешни
119
15
 
16
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 3 години
изтрепаха възрастните, слабите и болните, и сега казват че са добре...комедия...трагедия...
118
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и 0.0001 % да е смъртността от вируса , нашият правилно евроатлантически ориентиран герберастин , който цял живот е мамил , крал ,експлоатирал и правил като вятъра на Вожда ,ще му се струва висока смъртност.Понеже може да се гътне и многото апартаменти,фирми и рушвети ще ги харчи друг. Затова спазвайте мерките и пазете герберстите - те има за какво да живеят.
117
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средната продължителност на предстоящия живот на мъжете в Швеция е най-висока в Европа 79,6 години, а в България е с 8 години по-малко 71,5 години. Това обаче едва ли има значение при брояна починалите от вируса, защото 80 годишните в Швеция са по-здрави от 70 годишните в България.
116
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До русофилАбе убавец в любимата ти Русия смъртността от грипчето е под 1%... Ама карай, слагай маската и отивай да се слаках на Херо!
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Рамзан Кадиров Не си прав, дори СЗО ги похвали..
114
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лошата" Швеция сега е сред държавите с най-ниска смъртност от COVID-19 в ЕСДистанция да, но маски категорично не. По рано го уважавах доктора, но вечене.
113
1
 
25
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Ако ще сравняваме Швеция с България нека започнем изначално с това, че там средната продължителност на живота е с 10 години повече отколкото в България.
112
17
 
17
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
От къде си ги изсмуквате тия откачени заглавия? Швеция е една от държавите с най-висока смъртност в Европа. Идете на worldometers и там статистиката го показва много добре.
111
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция умираха две групи хора - възрастни хора от старческите домове и мигранти от гетата, в които живеят един върху друг.
110
20
 
10
 
! Отговори
русофил преди 3 години
Оставете швеция, погледнете любимата ни русия, с население 20 пъти повече от България. Ситуацията е следната в русия имат около 60 пъти повече заразени от българия. умрелите са 26 пъти повече от тези в българия. а всеки ден регистрират над 25 пъти повече от българия. Затова и путин ги умайва с новите ваксини.
109
4
 
12
 
! Отговори
aaa преди 3 години
До МангъраА ти май забравяш, че епидемията още не е свършила. Швеция е на 11 място по брой починали на 1М човека и ще отива все по назад, защото там почти не умират вече хора от корона.
108
7
 
15
 
! Отговори
aaa преди 3 години
Какво става бе мунчовци, дето до сега даваха пример с Швеция какво щяло да стане, ако не се спазвам мерките. Май Магъра ще се окаже прав накрая.
107
9
 
12
 
! Отговори
Мангъра преди 3 години
Само дето в статийката забравиха да кажат, че в Швеция, докато стигне до това уж цветущо състояние, умряха 5800 души на 10 милиона население. А намаляването на случаите се дължи на редица фактори и най-вероятно най-важните от тях е, че шведите сами си спазват дистанцията и все повече от тях започват сами да носят маски, без да чакат правителството да им го препоръча.
106
5
 
26
 
! Отговори
няма логика преди 3 години
Швеция и в момента публикува ежедневно над 200 заразени и по 5-6 умрели от короната на вируса. А мерките са по-строги от тези, които са в момента в България. Така, че това което твърдят в статията няма нищо общо с действителността.
105
11
 
7
 
! Отговори
логика има преди 3 години
До Анонимен 108Шведите,знаейки много добре,че това е ГМО-вирус и няма лечение, оставиха нещата на самотек,както му дойде!И това е окончателно!При нас с тези маски и криене по кьошета и тавани всичко е по-бавно,но ще ги настигнем!В това не се съмнявай!
104
9
 
16
 
! Отговори
Булгар! Булгар! преди 3 години
Шведите са много прости хора, даже са едни ужасни мангъристи, убийци на възрастни хора, при това го правят умишлено!Друго са българите - умни, красиви, богати, пример за целия цивилизован свят. Българите Ковид-19 не ги лови. А премиерът на България е брат на Слънцето, всеки ден огрява народа си и му осигурява благоденствието и водещо място по ЕС, първото място по бедност и корупция!
103
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакви основания да се хвали " лошата" Швеция, нито си имате понятие за мерките и ситуацията в тази страна, ама нали трябва да си подрънкаме врели-некипели като лелки на пазар