Пуста Испания отчете най-черния сезон в туризма

Само 2.5 милиона чужденци са посетили страната през юли
5 окт 2020 19:05, Петя Славова
42
Пуста Испания отчете най-черния сезон в туризма
Снимка: БГНЕС

Испанският туризъм преживя най-тежкото лято в историята си заради удара от коронавирус. Чуждестранният туристически поток на практика беше нулев през юни, предава БГНЕС. През юли около 2,5 милиона чужденци са посетили страната, което е с 75% по-малко от преди година, въпреки отварянето на границите. Докато през август, ваканционният месец, сривът беше още по-голям (75,9%) и само 2,4 милиона са посетили Испания, анализира пред националната телевизия RTVE Диана Фресенда.

Още по темата

За председателя на Съвета по туризъм Хуан Молас данните са "опустошителни, драматични и катастрофални" и към тях се добавя “абсолютната несигурност”, пред която е изправен секторът през следващите месеци, обусловена от непредсказуемия напредък на пандемията и утвърждаването на ефективна ваксина или лечение.

Секторът беше уверен, че отварянето на външните граници и освобождаването на вътрешния туризъм от 21 юни ще насърчат туристическото търсене през летните месеци. "На хоризонта имаше малка светлина и след края на карантината имаше възстановяване на резервите за юли, август и септември", обяснява Мола.

В рамките на няколко седмици обаче се увеличи броят на случаите и страхът от заразяване предизвика отмяната. По-късно дойдоха препоръките да не се пътува до Испания и карантините, наложени от страни като Великобритания, която е основен партньор по входящ туризъм. Това предизвика срив на хотелските резервации.

"Летният сезон се срина в средата на август, когато все още имахме шанса да възстановим поне част от загубеното", казва президентът, който се опасява, че тази криза ще продължи и през 2021 година.

Прогнозите не са оптимистични. Световната туристическа организация (UNWTO) изчислява, че Испания няма да възстанови своите предпандемични туристически индекси до края на 2021 г. Докато Испанската Банка удължава възстановяването по-далеч и предполага, че туристическата криза ще продължи поне още две години.

До момента тази година Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) понижи прогнозата си за трафика за 2020 г., прогнозирайки по-слабо от очакваното възстановяване след “катастрофален” край на летния сезон на пътуванията. Очаква се, че трафикът за цялата 2020 г. ще бъде с 66% по-малко в сравнение с 2019 г.

В този контекст бизнесмените са принудени да затворят сезона по-рано. Дори призивът за мобилизиране на националния туризъм и спадът в цените на хотелите с почти 10% не са помогнали да компенсират бедствието.

В действителност, според Националния статистически институт на Испания (INE), нощувките са спаднали с 95% през юни до 1,8 милиона, със 73,4% през юли, за да надхвърлят едва 11,5 милиона, докато през август направо са потънали с 64,3% до 16,8 милиона. Данни, които са далеч от над 127 милиона нощувки, регистрирани през същия период на миналата година – от юни до август 2019 г.-.

Някои испански региони, като Кантабрия и Астурия, са постигнали нива на заетост от 70%, много над средното за страната (44,2%) и далеч от Балеарските острови (40,3%) и Канарските острови (46,6%), които заемаха челните позиции в класацията всяко лято благодарение на чуждестранни посетители.

По този начин годината, в която ще се надхвърлят 84 милиона чуждестранни туристи и която ще доближи Испания до първото място в класацията на основните световни туристически дестинации, ще завърши с рекорд, но с отрицателен резултат.

От Алианса за върхови постижения в туризма (Exceltur) повишават загубите на сектора за 2020 г. до 98 753 милиона евро и определят панорамата като „необичайна и мрачна“, със спад в туристическата активност от 64,7% в сравнение с предходната година . Асоциацията на работодателите смята, че този срив би обяснил повече от половината от спада на испанския брутен вътрешен продукт (БВП) за тази година, поради значителната тежест, която туризмът има в испанската икономика.

Към това трябва да се добави загубата на работни места, отбелязана през летните месеци. Като цяло секторът е регистрирал 1 500 000 работни места през месеците юни, юли и август, почти 300 000 по-малко от същия период през 2019 г. Основната част от набирането на персонал се извършва от барове и ресторанти, приблизително три от четири работни места в този сектор. Загубата на работни места в хотелите е 20% и 14% в туристическите агенции.

По този начин едно десетилетие на непрекъснат растеж спира, макар и без да спада до цифрите от 2010 г. в разгара на икономическата криза, отчасти поради прилагането на мерките за временно регулиране на заетостта (ERTE), които поддържат спада.

Видяхме само върха на айсберга на това, което предстои“, казва президентът на Световния съвет за пътувания и туризъм Глория Гевара, която вярва, че коронавирусната криза ще отприщи вълна от несигурност, бедност и нелегална имиграция. „Компаниите се затварят, изправени са пред фалити … наближава безпрецедентна социална криза“, прогнозира тя.

И страхът от заразяване тежи, но икономическата ситуация също не помага. Според проучване, проведено от Националната обсерватория за изходящ туризъм (ObservaTUR), трима от десет испанци са изключили пътуването това лято по икономически причини. От тях двама от трима посочват намаляване на доходите, докато 12% заявиха, че се притесняват относно бъдещата икономическа ситуация.

Прогнозите предполагат, че свиването на БВП през 2020 г. ще бъде най-високото в новата история. Правителството изчислява, че тази година ще потъне с 9,2% и че нивата отпреди кризата няма да бъдат възстановени поне до 2022 г. Испанската Банка е още по-песимистична: повишавайки спада до 12,6% и вярва, че възстановяването ще завърши през 2023 г.

Всичко това, посочват консултираните експерти, ще влоши положението на много домакинства, които вече са започнали от сложна ситуация. Преди пристигането на коронавируса, една четвърт от испанското население (12 милиона) е била изложена на риск от бедност или социално изключване и повече от половината испанци са имали известни трудности да достигнат края на месеца, според доклад на Европейската мрежа срещу бедността и изключването. Сега сценарият е още по-лош и макар размерът му да е неизвестен, тъй като не е имало време или средства за изчислението му, секторът, администрацията и неправителствените организации предупреждават, че тази опасност съществува и е жизненоважно да бъде овладяна ситуацията.

"Мерките, които се приемат, са очевидно недостатъчни“, посочва генералният секретар на хотелиерската асоциация на Испания Емилио Гайего. По негово мнение секторът се нуждае от повече подкрепа, за да може да се справи с трудните месеци напред, поради което той призовава правителството да отпусне част от 140 000 милиона евро, които Испания ще получи от одобрения от Европейския съвет фонд за възстановяване, към "спасението" на сектора.

Според Гайего, европейските фондове трябва да бъдат „източник на спасение, трансформация и модернизация“ и трябва да се прилагат „за реконструкция и възобновяване на сектор, който в момента е в критична ситуация“. Ще бъде ли възможно възстановяване? Отговорът е ясен :"Това ще бъде възможно, ако има политическа воля, разбиране и преди всичко координация между публичния и частния сектор", заключава той.


42
Още от ЕС
COVID-19 настъпва във Франция, Париж затваря баровете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 2 седмици
То па един туризъм.....най-изпърделите плажове в цяла Европа, навсякъде само камънаци и чакъл, нямат нито един ( буквално ) плаж с истински пясък, навсякъде клошари и джебчии особено в по-добре познатите дестинации
37
0
 
1
 
! Отговори
до 38: преди 2 седмици
Е чак пък 3500 лв за кв. м в София...
36
2
 
7
 
! Отговори
Гого преди 2 седмици
Супер ! И още да се срива!!! Догодина пак! 10 години цените в ЕС лудо препускаха нагоре и стигнахме дотам, че мин почасово е една бира в бар, а гарсониера се изплаща 30 години!!

София - нето 1500 лв = 8,50 час = 2 бири
1 кв м 3500 лв = 5,15 кв м за година
Париж - нето 3000 = 18 час = 2 бири
1 кв м 10000 = 3,6 кв м за година

Целия ЕС е еднакво беден, но западняците не го осъзнават, чувствайки се заможни след като слезнат от самолета!

Да умира и туризма и ЕС и менте икономиката му!
35
0
 
2
 
! Отговори
Angel преди 2 седмици
140 000 милиона - 140 000 000 000 - тея не си играят, няма да им стигне хартията скоро
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
туристите са напаст и болест,сега с тая криза Барселона стана много по-чиста и тиха преди имаше пияни англичани и скандинавци пикаещи по улиците и правещи сикс на плажа сега всичко е спокойно и нормално
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно приятелче от Испания ми сподели че най-доволни са местните от Корана вируса. Да туризма им се е скапал тотално, но местните си получават почти същите заплати е не ходят на работа цяло лято. Пък аз тук си скъсах д-то и без отпуска цяло лято и се чудя всеки месец колко ще ми резната заплатката че били слаби резултатите.
32
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не съм ходил в Бенидорм, няма и да ходя. Испания е на едно от последните места като дестинация за почивка. Много бърборят и изобщо са досадни.
Предпочитам срокойствието и тишината в Балкана.
31
1
 
10
 
! Отговори
Уууу преди 2 седмици
Много сте смешни с този дрисък от черноморието, все се намира някой да разкаже. Ние имаме приятели от Пулхайм, до Кьолн. При всяко кацане го хваща сюргюна и никой не знае причината. Хващал го е в Майорка, на Карибите, в България-всеки път. Нито ведниж не е обвинил държавата ни, кухнята ни и т.н., а хапват картофки и сухари или печен хляб и готово. При сюргун е най-важно да се пие вода, не ледена бира, кола...., а само вода.
30
6
 
6
 
! Отговори
емиграция преди 2 седмици
На снимката е Бенидорм. Най -шумното и най тъпото място на Испания.Дрогажии,пияници и всякакви бандити от Латинска Америка.
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тия луди ли са да си признават? Я у нас какво е положението - всяко хотелиерче се перчи, че вързал сезона, пък иначе чака 80/20, помощи, додавки, прибавки, ниско ДДС ... Тука през 2 дена статии, че морето пълно с народ през октомври, пък смятай август какъв наплив е било. Българска работа.
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да се реформира с миячи слугинаж не се прави развита икономика.
27
10
 
6
 
! Отговори
Ще наваксат догодина преди 2 седмици
А ние ще сме по зле и от тях в момеъ. Заради некадърниците които ни управляват.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуста българска журналистика, удря дъното и копае надолу.
25
6
 
16
 
! Отговори
и ... преди 2 седмици
... изядох рибена супа в Несебър за 7.95 лв, а после, после диария по нуди плажа ...
... добре, че бях на нуди, но целият го осрах ...
Моля, не ходете на море по нашето черноморие, това е вредно за Вашето здраве ...
... просто си стойте в къщи или пък на село ...
... живота е кракът, следователно нека да му се порадваме ... до като му е време ...
... обичам морето, но мразя алчността на хората по морето ...
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пуста му е на писащия тези глупости
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако трябва света ще се сапикьоса малко. Какаво е това разюздване. Да си седнат на задниците малко.
22
5
 
12
 
! Отговори
До 16 преди 2 седмици
Ами не ходи бе човек, защо ходиш като ти е скъпо? Аз живея на морето, бях на екскурзия в района на Велико Търново и Ловеч, цените с 30% надолу, порциите двойни, но нямам намерение да се местя там. Просто такъв е живота, не ходя на море в Испания нито карам ски в Италия, знам си възможностите, почивам там където мога да си позволя.
67582
21
1
 
13
 
! Отговори
Gogy преди 2 седмици
ибиса също ли я фалираха ? баси. кви купони ставаха навремето.
20
13
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ВИЖТЕ САМО КАКВИ НЕБОСТЪРГАЧИ СА ИЗДИГНАЛИ ТИЯ НА ПЛАЖНАТА ИВИЦА И СА ЕДИН ДО ДРУГ

МАЙ СИ ЗАСЛУЖАВАТ ДА СА ПРАЗНИ

СЪСИПАХА ПЛАЖНИТЕ ИВИЦИ

КОЙ ЗНАЕ КОЛКО ШИРОКА Е БИЛА ТАЗИ ПЛАЖНА ИВИЦА ПРЕДИ ДА Я СУПЕР ЗАСТРОЯТ
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Покрай глупавите страдат и останалите, но вторите са значително по-малко.