Защо Финландия се справя толкова добре с пандемията?

Регистрирани са 20 000 заразени с коронавирус и около 370 жертви
21 ное 2020 14:00, Елка Василева
101
Защо Финландия се справя толкова добре с пандемията?
Снимка: архив, БГНЕС

От началото на пандемията във Финландия са регистрирани едва 20 000 случая на коронавирус. Защо страната се справя по-добре от другите в Европа? Отговорът: заради финландския манталитет и стратегията на Хелзинки, пише Дойче веле.

Финландия е една от страните, които се справят най-добре с пандемията. По данни на университета "Джонс Хопкинс" от началото на годината там са регистрирани общо 20 000 инфекции с коронавирус и около 370 жертви. В нито една друга европейска държава тези показатели не са толкова ниски.

В Дания например, която също като Финландия има близо 6 милиона души население, са регистрирани около 65 000 случая на инфекции - т.е. почти три пъти повече. Швеция, която има двойно по-голямо население, регистрира обаче близо 192 000 случая на коронавирус - според процента заразени от населението това е пет пъти повече, отколкото във Финландия. Германия, чието население е 82 милиона души, регистрира близо 868 000 случая на инфекция с коронавирус, което също е в пъти повече, отколкото във Финландия. На какво се дължи това? Отговорът накратко: на финландските стратегия и манталитет.

Бърза реакция

Когато се появиха първите случаи на зараза през пролетта, правителството на Финландия реагира много бързо и обяви двумесечен локдаун. Забранени бяха всякакви пътувания към и от Хелзинки, както и в околностите на столицата. Затворени останаха училищата, а по-късно и ресторантите. Всичко това се случи в началната фаза на пандемията, когато броят на инфекциите беше обозрим.

Още по темата

"Финландия бързо и всеобхватно ограничи обществения живот - тя го направи една-две седмици преди Норвегия и Дания, за Швеция изобщо да не става дума", казва Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL. По този начин разпространението на коронавируса беше блокирано още в начален стадий.

Приложение за мобилни телефони

Финландия заложи на бързото установяване на всички контактни лица. За целта беше разработено приложението "Corona Flash", което се използва от почти всеки втори финландец. За сравнение германското приложение за мобилни телефони с подобни функции бе свалено от само 22 милиона души - т.е. от едва една четвърт от населението. Защо в Германия го ползват по-малко хора? Може би защото смартфоните на някои са просто прекалено стар модел и не могат да свалят приложението, а други се опасяват, че личните им данни биха могли да станат обект на злоупотреба.

Доверие към стратегията на управляващите

Доверието на финландците към мерките на правителството е високо. Това се видя и по време на първата вълна през пролетта, когато нямаше почти никаква съпротива срещу обявения локдаун. В анкета на Европарламента, правена по онова време, 73% от финландците заявиха, че смятат за уместни мерките за ограничаване на обществения живот. Във Финландия нямаше и демонстрации на хора, протестиращи срещу тези мерки, каквито в момента се провеждат в редица големи германски градове.

В икономическо отношение Финландия също изглежда добре. Докато БВП на ЕС спадна през второто тримесечие на 2020 година средно с 14%, във Финландия спадът бе от само 6,4%.

Добро техническо оборудване

Преминаването към работа от вкъщи и дистанционно обучение за учениците също стана по-лесно, отколкото например в Германия, защото Финландия е силно дигитализирана страна. Там се смята за естествено учениците да работят в клас с лаптоп. В Германия на 68 ученици се пада средно по един лаптоп! Затова дистанционното обучение в Германия се превърна в проблем - особено за семействата с по-ниски доходи.

Без партита? Няма проблем!

Мнозина германци страдат от липсата на социални контакти и наложената им изолация в домашни условия, което е разбираемо. Във Финландия обаче нагласите сред хората са явно доста по-различни.

Според анкета на Европарламента 23% от хората във Финландия твърдят дори, че животът им се е подобрил по време на локдауна през пролетта. "Ние не сме толкова общителни и обичаме самотата", казва в тази връзка социалната психоложка Нели Ханконен от университета в Хелзинки в интервю за агенция Франс прес.

Роля за ограничаването на вируса явно играе и факторът "предпочитана социална дистанция" - т.е. каква близост до непознати хора се възприема като нормална и желана. Във Финландия тази зона на дистанция явно е значително по-голяма, отколкото в Германия или други европейски държави. "Ние предпочитаме да не нарушаваме личната сфера на околните. Ако не сме на около метър разстояние от другите хора, не се чувстваме добре", казва Мика Салминен, директор на финландската здравна служба THL.

 


101
Още от ЕС
Откриват хладилни ферми за съхраняване на бъдещата ваксина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Тъпомер преди 5 дни
Защо, ами эащото не лъжат просто въпрос на култура,а и са наясно че караконджули нема........
88
0
 
1
 
! Отговори
Само да напомня.. преди 5 дни
Дания - 5,8 млн на около 43 000 кв км; Финландия - 5, 5 млн на 338 000 кв км. И някой се чуди как така показателите в Дания са по-високи от тези във Финландия?
Хе, хе ;)
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До п

Защото много добре се справят в Швеция затова имат между 7 и 15 хиляди заболели през последната седмица и 6500 смъртни случая при 10 милиона население.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Защо Финландия се справя толкова добре с пандемията?

Защото Борисов не и е премиер.
85
5
 
4
 
! Отговори
п преди 5 дни
Причината за голямата разлика е една - тук в Швеция властите казаха, че няма да нарушават демокрацията и правата на хората за нищо на света, животът си продължи почти нормално, отделно че има много силен социален живот. Във Финландия затвориха всичко, отделно там социалният живот го няма никакъв, битов алкохолизъм, няма големи градове и всичко е пръснато на голямо разстояние.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Бравос, наздраве!
83
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Финландцита са постоянно къркани. Живял съм там. И не общуват много. По 10 думи казват на ден.
82
1
 
1
 
! Отговори
Канче-то преди 6 дни
Хайдеееее на философстването по нашенски.Отново съседът виновен -от улицата и блока ,а не ,,АЗ"!!!!!
81
1
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 6 дни
Ами поради същата причина, поради която в Европа няма ебола или хеморагична треска данга да речем. Става въпрос за климат и характерни особености на местното население най-вече, а тия маски можете да си ги..
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В Хелзинки 32% от хората отиваха на работа с градски транспорт, а в София са 80%. Сега много повече хора във Финландия работят дистанционно, ортколкото в България.
79
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 6 дни
Мярката 60/40 осигурява допълнителни печалби на мутрите и нищо повече. Същото е и 9% ДДС за заведенията. За какви мерки в България пишете?!
78
2
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 6 дни
За какви мерки пишете в България? Мерки за какво? Аз виждам само мерки за по-голямо разпространение на епидемията и повече печалби на мутрите. През пролетта вируса беше само вносен от чужбина, а мерки да не се внася заразата нямаше. Онези прословути КПП-та пречеха на здрави хора да не се срещат с други здрави хора.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЗАЩОТО ТАКА ПИШЕ БРИТАНСКАТА ПРОПАГАНДА
76
1
 
5
 
! Отговори
Пижо преди 6 дни
До Анонимен 73, който вярва, че сме почнали много добре и мерките работели.

Отчитахме малък брой заразени, защото тестове НЕ се правеха! Помните ли смехотворните 50 теста на ден? Върналите се над 250 жил. си гани от ЕВропа, нито бяха тествани, нито карантинирани. Бяха оставани на самотек. Гетата бъкаха от зараза.
Сега чети как се е справила Финландия. Така се справи и Китай, който вече забрави за ковида! Тестове, тестове, тестове! И всички контактни (роднини, колеги, съседи) - под карантина!
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Защото са 4 милиона население на територия колкото Румъния... там карантината е начин на живот..
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До ГосТ

БРЪТВЕЖИТЕ НА БРИТАНСКИТЕ КАЛИНКИ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ
73
1
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 6 дни
Финландия просто не се съобразиха с брътвежите на калинките от ЕП и евроатлантическите ценности. Сега снимки искали да правят ,за да дискутират....смешници. Абсолютно.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 72
Е не сме велики като тебе плюнчо.
71
2
 
3
 
! Отговори
До72 преди 6 дни
Не обобщавай,не съди по себе си,аборигене !Или ти не си???Защото има и осъзнати ,нормални хора,които спазват правила,норми и закони ,но знаеш приказката че,, във всяко стадо има и.............!
70
2
 
4
 
! Отговори
Защото не е България преди 6 дни
Ми тя се справи така и с СССР като беше нападната от него. Обзалагам се и, че не си носят маските с подаващ се навън нос като повечето българи.