Георг Георгиев: Няма да толерираме горенето на флага ни в Македония

Без уважение, проблемите със съседката ни ще се умножат, смята той
23 ное 2020 09:58, Петя Славова
287

В Северна Македония запалиха българския флаг, а от водещи политици се чуха сексистки обиди към министъра на външните работи Екатерина Захариева. Най-добрият ни приятел, този, когото наричаме брат, ни блокира, заяви премиерът Зоран Заев.
Още по темата

"Това е въпрос на възпитание и светоусещане. Тези хора, които запалиха българския трибагреник, вероятно го правят, защото България на този етап каза "не" на присъединяването на Северна Македония към ЕС. Това, което видяхме, е характерно за едно друго време. Това поведение няма да бъде толерирано", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че България е член на ЕС от 2007 г. и подчерта, че няма да се съгласим, която и да е държава в предприсъединителен процес да ни дава уроци. Според него случващото се е урок, през който Република Северна Македония сега ще мине.

"Би било много жалко, ако не завършат този път, който поеха сами. Предстоят им много важни етапи от присъединителния процес. Но ако не уважават партньорите и държавите, които им подадоха най-силно ръка, тогава трудностите биха се умножили", каза още Георгиев в "България сутрин".

Той се надява до следващото обсъждане на присъединяването на Северна Македония към ЕС исканията на България да бъдат взети предвид. По думите му вратата не е затворена и разговорите винаги може да продължат.

"Прави се внушението, че едва ли не България е единствената държава на ниво ЕС, която стопира Република Северна Македония. Нека си припомним само няколко месеца по-назад - Холандия, Франция... Не сме този единствен стопер, който възпрепятства Северна Македония", подчерта зам.-външният ни министър.

"Това е най-близкият до нас народ, който сме свикнали да наричаме братски. Много се надяваме този спор да се разреши и в бъдеще да продължим като партньори и приятели на европейската сцена. Много ми се иска тази осъзнатост да бъде и от двете страни", отбеляза Георг Георгиев.

В събота част от протестиращите срещу правителството изпочупиха стъклата на офис на ГЕРБ в София. Георгиев определи действията им като вандалски.

"Протестите не са процес, който ни тревожи, защото той е демократичен и правов. Към мирно протестиращите граждани никога няма да се обърнем с агресия или неразбиране", заяви лидерът на младежката организация на ГЕРБ.

Той не се нае да посочи кой предизвиква провокациите, но по думите му това са хора, които търсят сблъсък, за да провокират същия отговор и да се стигне до стълкновение, което да уличи властта в полицейско насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 63 - Бойко не е мерило за българското общество, както и патриотите, но в случая имаме откровенна омраза към нас :) Какво сме им направили толкова на макетата, че ни мразят толкова ? Да не би да пише в учебниците им, че са били 13 века под "татарско" робство :)))
72
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке си сборуваме како си сакаме оти ние крива външната политика сега ние ке се наречем македонци а вие *** и ке ручаме македонска наденица и ке литаме на фърчилата Ф-16.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Езикът на омразата в СР Македония не е от днес, а вече 70 години. Това че са членове на НАТО не повлия по никакъв начин положително - те си остават сърбомани. Допреди 6-7 години като сме ходили на културни посещения, те ни караха да ходим в местното РПУ да се записваме, че сме влезли, а преди това - че напускаме, в кой хотел ще спим и пр. Дори и днес, ако ще се изнесе една приятелска беседа, сред приятелски настроени нам хора там, идват хора от службите.
70
0
 
5
 
! Отговори
Мачкане преди 3 години
на македонците докато омекнат! Само така! И докато Франция и Холандия са членове на ЕС, те ще го гледат през крив макарон! КЕФ!
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без компромис няма да стане,МК няма да клекнат,ние също. Аз така я виждам работата: езикът да е по старата формула; ИЗРИЧНО отказване от малцинствени претенции(минали,настоящи,бъдещи) - да измислят някаква формулировка; ИЗРИЧНО уточнение за името и географския елемент; КОНКРЕТНИ ангажименти за преустановяване езикът на омраза(надписи,връщане и възстановяване на такива,учебниците също;за нацията-някаква формулировка за АСНОМ,която да устройва и двете страни;да се уговори достъп до медии в МК
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Това е най-близкият до нас народ ''................мисля, че е време да спрем с тази мантра ... защото очевидно не е истина.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 64 До 63Да. той говори от името на народа а ти от групата на герберскитеГендари
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аааха ха ха ха ! как са се разпенявили разни скапани патриотчета и плюят срещу Македония. Палят македонците бг знамето заради скпаните политици-патриоти и ще намразват все повече българия. това управление е изключително вредно за българия в международните отношения.
65
11
 
5
 
! Отговори
Кюфте преди 3 години
Не мислите ли, че дори може да преименуваме БГ в Татарстания някак си звучи гордо, *** да удари по масата и да се провикне в Евро Парламента аз Татар, аз Татар.....
64
5
 
6
 
! Отговори
До 63 преди 3 години
Говори само от свое име! Недей комуняgо да казваш кой мрази Борисов и кой не! Хайде на балкана да обираш мандри!
63
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аргументите ни олекват тъй като сме разделено общество и всички го знаят.Каква тежест има Борисов след като народа му го мрази и иска да го свали.На всичко отгоре Борисов е силно зависим от Вмро да остане на власт.Това даже не е позиция на Борисов,той се влачи след нея.
62
2
 
12
 
! Отговори
Никакъв преди 3 години
компромис за макетата! Блокиране до дупка!!! Турчин даде ли ти дума - връщане няма! Тези обаче наши братя гледат само да ни прережат гърлата! Предпочитам отровна змия за съсед отколкото македонец или сърбин! Колкото по-бързо ги претопят албанците, толкова по-добре!!!
61
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да влязат в ЕС, докато не признаят българското си минало, това е ! :) Нека да си е имат държавицата, обаче това е условието :) Иначе за изгорените български знамена, нищо ново, когато гърците ги накараха да се прекръстят на Северна Македония, горяха български и гръцки знамена в Сидни Австралия, някакви макета, въпреки че ние нямахме вина че са ги прекръстили :))
60
11
 
7
 
! Отговори
ХХХХХХХХХХХХХХХХХ преди 3 години
ДОЛЕ ВИРОСА ГЕРБ !
59
4
 
16
 
! Отговори
Знаещия преди 3 години
Никакъв компромис с истината и българакста история, език и църква.Вето до дупка!
58
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе.калинко кво се правиш за теб този флаг нищо не значи сбирщайн от крадци да ми се правят на моралисти
57
4
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Значи, нали все питаме как е по света, та и ние така у нас?Та на въпроса директно: Как са си решили проблема американците?Ако САЩ не толерираха никъде по света горенето на американското знаме, то значи трябваше да започнат Трета Световна Война нали така?Та значи, американски съд е постановил - горенето на американското знаме е израз на свободата на словото.Ако обаче някой се покатери (де такъв късмет) на Белия Дом или Капитолия и изгори знамето там, затворът му е в кърпа вързан!
56
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само румънците,гърците имат Кипър и тя си признава гръцкия,Сърбия си има босненските сърби,албанците Косово,и всички признават майката родина.Но само македонците не го признават !Защо?Ами явно си е срамно да се пишеш българин.И не само заради мутрите!
55
0
 
5
 
! Отговори
може преди 3 години
До ЯнеЗа България може,но не и за Франция,Холандия и другите!Човек направо да се чуди за какво ги носите тия глави!?Толкова сте вдлъбнати!
54
12
 
6
 
! Отговори
Хихи преди 3 години
Този Георг Г. иска и той да е модерен от невзрачен Татарлъ сега е влезнал в ролята Адолф, фашага го играе!