Строгите мерки в Германия предизвикаха разнобой

Религиозните общности не искат такива мерки на Великден
Обновена: 24 мар 2021 15:30 | 24 мар 2021 13:00, Петя Славова
3
Строгите мерки в Германия предизвикаха разнобой
Снимка: БГНЕС

Федералното правителство и провинциите помолиха религиозните общности да се откажат от събирания на Великден. Вътрешният министър Хорст Зеехофер не е съгласен с това, тъй като правилата за хигиена в църквите работят безупречно, пише в днешния си брой "Тагесшау".

Зеехофер разкритикува решението за великденските църковни служби, предаде БГНЕС.

"Бях учуден, че от всички партии с Х в имената си съветват църквите да не провеждат църковни служби, особено по Великден", каза Зеехофер пред вестник "Bild".

Политикът от ХСС подчерта, че няма забрана и изискване за отмяна на църковните служби по Великден.

Той подчерта, че в случая става въпрос за молба, а не за забрана и допълни, че неговата партия не е давала такова предложение.

Още по темата

"Министерството на вътрешните работи разработи заедно с църквите хигиенни правила, които и до днес работят перфектно", заяви министърът.

Канцлерът Ангела Меркел и премиерите на федералните провинции се договориха да има допълнителни ограничения на Великден, за да се прекъсне третата вълна от коронавирус. Общественият, частният и икономическият живот трябва да почива от Велики четвъртък до Светли понеделник. В решението е записано, че "Федералното правителство и правителствата на провинциите ще се обърнат към религиозните общности с искането религиозните събирания по това време да се провеждат само виртуално."

Католическата и протестантската църква обаче обявиха, че не искат да се откажат богослуженията с присъствие на вярващите и заявиха, че са изненадани от искането на федералното правителство.

Премиерът на Саксония Михаел Кречмер обяви, че неговата провинция няма да забрани провеждането на църковни служби и че е убеден, че "църквите и религиозните общности ще намерят мъдър и отговорен начин" за организиране на литургиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Не точно, преди 3 години
като министър-председател на Бавария беше за по-твърди мерки по границите спрямо бежанците,но омекна,когато стана федерален министър...сега пак опитва леко да се дистанцира,като вижда какъв бой яде ХДС на провинциалните избори...