Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони

Страната се отказа да купува италиански хеликоптери
11 апр 2021 13:04,
119
Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони
Снимка: БГНЕС

Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания "Leonardo" в размер на 70 млн. евро след дипломатическия скандал между двете държави, пише БГНЕС.

В днешните си публикации две големи италиански издания – la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган "диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим".

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди "неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари" на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

"Докато от Рим не постъпи отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали", пише "la Repubblica".

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през следващите дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
чобански истории...
65
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
типично по диктаторски действа султана и след това се сърди, когато му кажат в прав текст какъв е. да поръчва хеликоптери от товарищ ***.
64
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Драги и Leonardo S.p.A( оборот ?13.4млрд), 70млн са джобни пари, но Ердоган остана без хеликоптери.
63
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип диктаторите хич не обичат истината.Даже се обиждат леко.
62
9
 
22
 
! Отговори
Путин може преди 3 години
Путин може да наричате, както искате - диктатор, убиец ... Но да наричате диктатор, Ердоган - демократа, хуманиста, човеколюбеца, уважаващия религиите, справедливия лидер на братска Турция.... Това е недопустима!
61
7
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Намери си оправдание скъсания ам - гъл, милиони роми нямат пари за цял хляб, скъсаняка щял да купува хеликоптер .!.
60
16
 
14
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
*** пияни ***, вечно изоставащи и вечно догонващи развития свят. Колко е жалко да си руска подметка! :)
59
18
 
14
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Мхм, за Киевска Рус не си чувал май, а? Затова руските престъпници извършиха най-големия геноцид в човешката история срещу украинските си "сънародници". Прости парчета сте, русофилите!
58
20
 
15
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Украйна никога не е била руска, а само е била по руско робство за известно време. От оовече от 100 години Украйна е отделна държава.
57
22
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Ердоган и позор за Италия. Като Ердоган и Путин са диктатори, ЕС да престане да търгува с тях. Докога ЕС ще говори едно, а върши друго?Не защитавам Турция или Русия. Проблемът е в европейските държави които говорят едно, а вършат друго.
56
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той е диктатор, това е истината.
55
12
 
19
 
! Отговори
До ЮАналчо Джамиев преди 3 години
И като си анадолец Що дириш тук в български сайт,м? Стой си в мириз*ливите турски сайтове и лижи г*за на диктатора си.
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо пък трябва да си сътрудничат.Днес *** от Унгария Г.Марков чак го нарече. Султан!Като България ли искат да станат от ЕС.Ние тука наричаме Ердоган приятел,султан...ДПС ни управлява я явно ,я тайно.Но Италия все пак е държава,а не соц лъжа.
53
9
 
27
 
! Отговори
Дадада преди 3 години
Ердоган не приема критики , въпреки , че направи огромен политически гаф. Напада като кобра . Толкова злобен и отмъстителен човек с огромно его. Ето такива са диктаторите.
52
5
 
21
 
! Отговори
334 преди 3 години
Ами точно такива са диктаторите. Значи в Турция няма нищо независимо - икономика, медии, здравеопазване, съдебна система...и т.н.
51
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страната се отказа да купува италиански хеликоптери""Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна Ansaldo Energia, която строи електростанции в Турция."===Колко иронично, това всъщност са действия на диктатор.
50
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това на байДжо срещу Путин и на Драги срещу Тайип не са дипломатически скандали. Това са тъпиизказвания на простиколибари, нямащи хабер от дипломация.
49
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 38Намери Атлас, от преди 30 години. Отвори го и виж за кво става дума. СССР едва ли ти говори нещо, затова виж дали Украйна не е Руска. Тогава не беше Русия а Съветски съюз. В тоя съюз, бяха страни като Украйна, Молдова... няма ти изброявам, М-Tel-ски набор такъв необразован. Ако имаш малко мозък, щеше да помислиш що Украйна и останалите са рускоговорящи :) Ти си малък джендърмен и затова не знаеш нищо по въпроса с геополитиката, *** се напъваш да даваш мнение. Не важиш. Чао.
48
9
 
24
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
До До 38Що в Крим и Донбас най богатите региони, ако каже че е руска какво ще стане? *** от Киев ще скърцат със зъби ли? Или европенделчетата с Меркел и Плевналиев да нападнат Русия? Как Баските и Каталония след референдуми за отцепване, демократично вкараха лидерите им затвора а в Сърбия, подкрепиха мюслитата и я нападнаха? Двоен стандарт - смазваме слабите и лаем срещу силните 0 това ли е Европа? Що не затворят Руска,Турска или Китайски АЕЦ? Защото няма продажници!!!
47
10
 
13
 
! Отговори
До Юнал преди 3 години
И ние не ви цепихме басма при Одрин. Целувайте краката на Западна Европа, че се застъпи за вас! Инак ви взимахме и Истанбул. ;)