Мобилни екипи ваксинират в отдалечените райони на Румъния

В 14 района тръгват военни медици
22 апр 2021 23:20, Петя Славова
6
Мобилни екипи ваксинират в отдалечените райони на Румъния
Снимка: БГНЕС

Румъния засилва ваксинационната си кампания. В 14 административни района на страната вече действат мобилни екипи. Те помагат за ваксинирането на живеещите на места, където няма ваксинационни центрове или не достигат медици, съобщава БНТ.

В Черна вода, Източна Румъния, е пристигнал мобилен екип, състоящ се от военни медици. Още преди два месеца в града е обособен ваксинационен център, който обаче така и не заработва поради липсата на медицински персонал.

Местните жители са принудени да изминават десетки километри до съседни градове, за да се ваксинират. Много от тях обаче нямат личен транспорт.

Още по темата
С помощта на мобилните екипи тази ситуация се променя. Достатъчно е да са записани в списъците на личните лекари.

"Служители на социалните служби се обаждат да проверят дали човек е ваксиниран и ако не - дали иска да го направи в мобилното звено", заяви Петре Урзичеану, кмет на Черна вода.

В тези мобилни центрове може да се ваксинират по 100 души на ден.  "След 28 дни или същият екип се връща да постави втора доза, или личният лекар го прави", допълни Валериу Георгита, координатор на националната ваксинационна кампания.

Когато приключат работа в даден район, мобилните екипи се отправят към следващата си спирка.

Надеждите и на властите, и на самите румънци, са ускорената ваксинация да сложи край на пандемията и до лятото животът да се нормализира.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с "нормализирането" почва да прилича на някаква подигравка. И най-тъжното е, че още не са разбрали! Въпреки че им го казват от доста време!
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нищо няма да се нормализира не разбрахте ли още овце!