Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение
9 май 2021 13:16, Петя Славова
180
Заев не приема каквато и да е намеса в македонската идентичност
Снимка: БГНЕС

Въпреки положителните доклади на Европейската комисия и Договора за добросъседство с България, заради ветото на София Северна Македония не започва преговори за членство с ЕС. Това заяви в интервю за гръцкия вестник "Катимерини" премиерът на РС Македония Зоран Заев.

Още по темата

"През ХХI век да определяш историята на друга нация не съответства на европейския дух, тъй като трябва да градим бъдещето. За Северна Македония, за македонския народ, за всички граждани на нашата страна е неприемлива каквато и да е намеса в македонската идентичност. Процесът трае вече много дълго, не искаме да спираме и няма да спрем, но няма да подложим на риск нашето достойнство и идентичност", каза македонският премиер, цитиран от БГНЕС.

Той изрази увереност, че с България ще се намери общо решение и "ще изградим качествено бъдеще за нас и за идните поколения".

Според него, миналото не трябва да се забравя, но "трябва да се градят мостове и сътрудничество между всички балкански държави, тъй като това е единственият път към успеха".

От друга страна, Гърция остава "силен медиатор и поддръжник" на европейския път на Северна Македония, нещо, за което е изразена подкрепа и от гръцкия премиер.

Според Заев, по време на първите срещи с Мицотакис през септември и ноември 2019 г. са се създали "приятелско отношение, освободено от всички въпроси, които в миналото натоварваха двустранните отношения", вече било възприето партньорството, основано на доверие и приятелство, "което превърна отношенията между двете страни в съюз".

Според премиера, допълнително укрепване на приятелството и енергийното сътрудничество е газопроводът, който ще свързва двете държави, тоест споразуменията за терминала в Александруполис, както и за изграждането на интерконектора.

Тези проекти ще бъдат първите по рода си в Югоизточна Европа и посредством свързването с Гърция, "вместо от един източник на природен газ, ще имаме възможност да доставяме от различни източници, от САЩ, Близкия Изток и други".

Интервюто на Зоран Заев е по повод неговото участие в Делфийския икономически форум, който ще се проведе в Атина от 10 до 15 май.

Освен него, от македонска страна ще участват вицепремиерът по европейски въпроси Никола Димитров, външният министър Буяр Османи и министърът на околната среда Насер Нуредини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква идентичност бе, ***?
109
13
 
5
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен120Истината е, че много неща сбъркахме след Освобождението ни и платихме много тежка цена за грешките си! Сега е важно да поправим каквото можем, да помогнем на македонците да живеят като "бели хора" с едно достойно минало - ние това сме могли, това сме направили, но никого не сме мамили и манипулирали, напротив: сами сме се утешавали с разни измислици...Истината е, че с освобождението започваме нов живот в нова държава и не можем да имаме претенции, но трябва да проверим законността
108
5
 
16
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Албания в ЕУ, Северен Дисниленд Не
107
7
 
14
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Знае къде да отиде сръбчето - при гърчето, разбира се! Само че, каквото и да правят има само една истина и по-добре е да си седне на з. части и да започне сериозни разговори за изчистване на района ни от тази мръсотия...Нямал да допусне?! Кой си ти бе?! Можеш да допуснеш този духовен геноцид, а не можеш да допуснеш премахването му!?..Нещата не вървят на добре и ми се струва, че циркът на сърбите ще е много голям..Предполагам, че гърците ще се окажат по-разумни и ще избягнат ци.га.не.не.то, но..
106
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава тежка идентичност имат , че ако случайно спрат пропагандата ще вземат да забравят , че са македонци.. Не само книгите определят кой си , идентичността не е нещо което се губи за 1 ден .. 500 години подтисничество и все още знаем кои сме и всички знаят кои сме... Ако облягаме на книжките и че някой ще ти каже , че не си и ти ще вземеш да му повярваш защото има солидни доказателства е да ти .. и идентичността.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
каквото си измислите тва сте.. айде голям праз ако искате се направете на богове от марс .. пълна изолация, ембарго тежки визови режими и ще се сетят кой има баба кой дядо българин...
104
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тепърва ке имате проблеми со нас.Ке ве разкриеме какви сте шовинисти и сърбомани.Крадци на чужда история и фалшификатори.Еничари и отцеругатели.
103
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зоран е типично сръбско мъжко име.В България има Зорка ,Зорница,а в Сърбия Зорица и Зоран,както сега е и в бановината.
102
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев,Гоце Делчев е българин.Ако се идентифицираш с него и със Самуил,то ти си с български произход,иначе си търсете лично ваши херои,северно македонски.Щото има и македонци българи и такива гърци,също и власи-македонци.Та ти си избери от кои си.Имаш това право,за което толкова настоявате,да се определяте каквито се чувствате.Иначе не смей и да изговаряш името на Гоце,де гиди шантонерко северна.
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като е така, защо тия измекярченца се отказаза от прададо си Букефал?
100
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този освен да хленчи, друго различно може ли да прави?
99
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази игра по-слабият са макетата, а се опитват да извиват ръце.Дано след още 30 години блъскане с глава в стената се сетят, че са от страната на булката и ако искат нещо, ще се научат да молят.
98
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ежедневно ни ДРАЗНИТЕ с тези лунатици? И как си позволяват те най-нагло да подлагат на съмнение БЪЛГАРСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ, ИСТОРИЯ, ЕЗИК, КУЛТУРА, ПАТРИАРШИЯ в 21 век? На базата на какво очакват помощ, след като се държат като фашисти? Всичко друго правят за да злепоставят България и да минат през задния вход, но договора, КОЙТО СА ПОДПИСАЛИ НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ! България е бясна! ВЕТО!
97
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре ги насолиха малаките за името.Както вървят нещата ще ядат хурката и от нас ако още се пъpчaт.
96
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що бе, Заев, довечера се наричахте"преки наследници на Александър Македонски", гръка, път се отрекохте от това, с Преспанския договор. Кой знае, утре какви ще се събудите.
95
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България не е длъжна да търпи враждебността и обидното поведение на шепа македонисти, които се опитват да сеят корен на ряпата.Ряпата си има корен и македонска нация без България няма.
94
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как може, в 21 век, да си присвояват чужда история и език? Да фалшифицираш древни ръкописи и да трошиш гробища, паменни плочи...такива вандали, като сърбоманите в РСМ, нямат място в ЕС.
93
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не го пита заев какво приема и какво, не.Който търси помощ, моли, не заповядва.Така е, така е било и така ще бъде.Ако не, гз под мишница и обратно в плевнята.
92
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България, също не приема намесата в българската идентичност, история, език. Също и езика на омразата, който идва от най-високо ниво, в РСМ.
91
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече 2021 години макетата търсят гроба на цар Македон и още не могат да го открият. Да потърсят още толкова години, никой няма да им пречи.Барем го открият.