Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка

Няма да преговаряме по въпроси на идентичността, категоричен е той
22 май 2021 17:03, Анисия Иванова
537
Пендаровски: Лисабон очаква до 22 юни България да каже "да" на преговорната рамка
Снимка: БГНЕС

Португалското председателство на Съвета на ЕС очаква България да одобри преговорната рамка за Северна Македония до Съвета на ЕС по общи въпроси на 22 юни, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за телевизия Алсат М в петък вечерта, предаде агенция МИА.Пендаровски, който се срещна вчера в Скопие с външния министър на Португалия Аугущу Сантуш Силва, каза, че португалското председателство е предложило първоначален набор от идеи по ключовите въпроси между Северна Македония и България.

Още по темата

"Никой не очаква всички въпроси да бъдат решени за седмица или две, нито дори португалското председателство, което се приближава към своя край. Министър Силва каза днес (вчера - бел. ред.), че е чул притесненията на София и е дошъл в Скопие, за да чуе нашите разсъждения по ключови въпроси. И двете страни са заявили, че някои неща не подлежат на преговори. Добре известно е, че ние няма да преговаряме по въпроси на идентичността", подчерта Пендаровски, цитиран от МИА.

По думите на президента на Република Северна Македония министър Силва е поискал от властите в Скопие ясно да заявят националните си интереси.

"Силва каза, че до 22 юни португалското председателство ще очаква България да каже "да" на преговорната рамка. В Съвета участват само страни членки на ЕС, така че председателството очаква България да одобри дотогава преговорната рамка и да представи позиция по първоначалния набор от идеи. Ако България иска да промени тези идеи, ние ще бъдем информирани, за да може да обсъдим какво е приемливо за нас", е заявил президентът на Република Северна Македония, цитиран от МИА.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
4
 
2
 
! Отговори
Пендар преди 3 години
Пендарите, специално изработени за украшения или за отличие, имат малка халкичка, добавена в горния край, за която да се привързват, прикачат или прикрепят. Но монетите действащи или излезли вече от употреба, които вторично са приспособени за използване като пендари, просто са били пробивани в единия край и прикачани към съответния накит или връв. По тази причина по-голямата част от старите монети, сечени преди началото на 20 век, имат дупка и много малък процент са тези, които не са повредени по този начин
291
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
304Чехите и словаците също ги подкрепиха, не могат да си простят, че великоморавският княз, е изгонил светите братя Кирил и Методий, както и техните ученици, от Моравия. Сега, не могат, да привличат туристи по този повод.Както знаем, учениците извършват своята мисия, да просветят българи и всички славяни, в православието, като им дадат азбука. Хърватите пък ги е яд, че глаголицата, която са приели да употребяват, е преобразувана в кирилица, по волята на българския цар Борис I.
290
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, след 20-30 години.
289
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
310 Визите за САЩ няма да паднат, защото сме раздали паспорти, на кой ли не, включително и на жената на Мицковски. Защото в България има 60 000 руски шпиони. Обикновено, след 3 години в чакалнята нйй-много, една страна, да влезе в Шенген. Но, ако спечели руската хунта на изборите, може и да се забавим.
288
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СветозарНяма да стане,не!
287
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много неприятни хора ,имам лични впечатления!
286
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕй ,немците са ни върнали заграбените от сърбите и гърците земи с българско население, там сърби или гърци никога не е имало до заграбването на тези земи през 19 век, но за съжаление след ВСВ отново ни ги отнемат и продължава терора и асимилацията върху местното българско население след ВСВ!
285
1
 
18
 
! Отговори
Пендаровски преди 3 години
Сърбин под прикритие фамилията му е сръбска и служи на Сърбия , след езиковата реформа която направиха вече не мога да позная на какво направиха българския език и въобще как се научиха да говорят така изкелипендрено ,почнах да не им разбирам от деформирането на думите и добавените сърбизми и изместени ударения ....
284
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пендарски, взимай се в ръце и спрете лъжите, че да не ти ударим пендарите и да охкаш!
283
0
 
18
 
! Отговори
SS преди 3 години
нека да очакват колкото си искат България да каже "да"...България си има други грижи и друга работа в момента ...
282
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък ние очакваме да бием шута на наглите титовисти от Скопие и да ги пратим да си стоят в селянията Скопие скимтейки, докато им дойде ума в главата.Каквото повикало, такова отвърнало.Все пак, някои неща не подлежат на преговори, както е успял да смисли тоя цикраджия.
281
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязахте ли, че само хървати и тук таме некои германци взеха страната им :)) Къде са сърбите, къде са гърците да им подложат рамо, нема ги нещо :))) Не им ли стигат парите за албанците да ги подкрепят като нация :)) Иначе да, всички произлизаме уж от май муни, ама вие произлизате от нашите май муни, има разлика :))))
280
17
 
4
 
! Отговори
sd преди 3 години
Добро решение за С. македония е да влезе само в европейската икономическа общност като норвегия и исландия, но не и v политическата организация ЕС. Така гражданите и ще могат да работят без визи в Европа.
279
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма да преговарят ще си чакат, няма проблем. А Лисабон има бая да си чака.
278
1
 
28
 
! Отговори
sd преди 3 години
не мисля че казуса с македония изобщо има решение. ако софия се съгласи да приеме държава, основана на антибългаризъм и титовски социализъм, то това ще е самоубийство. Още на втория ден след приемането си в сыуза македония ще предяви милиардни претенции срещу българия за компенсации от зверствата на ''бугарскиот фашизм'', както сега Гърция иска 200 милиарда от Германия, един век след като войната е приключила, договорите са подписани а попа е пял!
277
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарен въпрос - какво се е променило в Северна Македония от ветото насам? Нищо. С какъв акъл очакват да няма второ, трето и десето вето? С промит...
276
0
 
34
 
! Отговори
Anonymous преди 3 години
Както обикновено, от изявленията на макетата излиза, че България кандидатства пред Серверна Македония, а макетата решават кое им харесва и кое - не.
275
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хищническото поведение на Нацистка България и жестоката политика на българските нацисти в окупираните територии на Гърция и Македония е нещо, което Русия позволи на българите да забравят, а те с радост са забравили. Те просто не се чувстват виновни за случващото се в онези години: те казват, че са живели спокойно, а след това е дошъл руски нашественик, който по някаква причина е увековечен в Пловдив.
274
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България няма избор и македонците го знаят. САЩ имат интерес да приемат Македония в ЕС и България в крайна сметка ще клекне.
273
2
 
30
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
Т0ВА МИ ЗВУЧИ КАТ0 УЛТИМАТ0М.-НИЕ УЛТИМАТ0МИ НЕ ПРИЕМАМЕ.