Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене

Търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб
23 май 2021 17:11, Нели Христова
238
Грета Тунберг поиска промяна в начина ни на хранене
Снимка: БГНЕС

Шведската активистка Грета Тунберг представи своята гледна точка за промяната в начина, по който светът произвежда и консумира храна, за да се противопостави на заплахите от въглеродни емисии, епидемии и страдания на животните, предаде Reuters, цитиран от Агенция "Фокус".

Във видео, публикувано в Twitter, Тунберг заяви, че въздействието на промяната в земеделието върху околната среда, както и появата на болести като Covid-19, за която се смята, че произхождат от животни, ще бъде намалено чрез промяна на начина на хранене и производство на храна

„Връзката ни с природата е прекъсната. Но отношенията могат да се променят “, каза Тунберг във видео, отбелязващо Международния ден на биологичното разнообразие.

Фокусът върху селското стопанство и обвързването на климатичната криза със здравните пандемии е нов ъгъл за Тунберг, която в миналото обикновено е фокусирала гнева си върху политиците и емисиите на въглерод от изкопаеми горива.

"Климатичната криза, екологичната криза и здравната криза са взаимно свързани", каза тя.

Тунберг заяви, че разпространението на болести от животни върху хората е причинено от начина на преработка на храната, като добави, че преминаването към растителна диета може да спести до осем милиарда тона въглероден диоксид всяка година.

Световната здравна организация заяви, че коронавирусът вероятно е преминал от прилепи към хора чрез друго животно, докато учените твърдят, че 60 процента от инфекциозните болести при хората, които са се появили от 1990 до 2004 г., идват от животни.

Междувременно търсенето на алтернативи за месо нараства в световен мащаб поради опасения относно здравето, хуманното отношение към животните и околната среда.

Десетки компании тестват производството на заместители на риба, говеждо и пилешко месо, отглеждани в лаборатории, с надеждата да проникнат в неизследван сегмент на алтернативния пазар на месо, който се оценява на стойност 140 милиарда долара до 2029 година.

Глобалният център за адаптация, който работи за ускоряване на устойчивостта на климата, заяви през януари, че изменението на климата може да намали световното производство на храни с до 30 процента, докато повишаването на нивото на морета и по-силните бури могат да принудят стотици милиони хора в крайбрежните градове да избягат от своите домове.      

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
4
 
! Отговори
честно преди 2 години
Рапунцел,слез от кулата и си напазарувай сама в супермаркета,ама с твои пари не с празни приказки.
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С устата на Грета говори глобализацията проклета.
137
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горещи тийнейджъри без *** - ***
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една тесла за пробег от 200-300км изразходва седмичната енергия за едно домакинство.Производството на тези "еко" автомобили и "еко" енергия изразходва огромни земни ресурси от редки метали.Всичко е една огромна измама и тази истеричка има за цел да играе/свири по тънката струна на емоционалното тяло на не владеещите своите тела хора.
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това дете вече не е дете,а 18г. пълнолетна.Използваха я като дете,но дори и пораснала продължава сама с манипулациите на обществото.Трябва да има връзка с природата и по чисто производство,но еко илюзията,фанатизма и истериите на тези *** е със съвсем друга цел.Става въпрос за огромни суми от въглеродните такси.Зелената енергия е много по скъпа от произвежданата към момента и без държавната субсидия едва ли може да просъществува.Крайната им цел е завишаване цената на електроенергията.
134
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Това болно дете е използвано от Глобалистите за техен говорител.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....представям си какво ще стане,ако един ден оглави еврокомисията,.....
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкото програмирано дете.
131
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се занимавайте с Грета, тя е само вестоносец на плановете на сата нистите. Те подготвят нови измислени бедствия. Намаляват световното производство на храни с до 30 процента и предизвикват нови "климатични" бежански вълни от стотици милиони хора, които ще насочат към Европа заради "климатичните промени". Всичко е изчислено и ще бъде изпълнено, ако продължаваме да спим.
130
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази игра на хората които стоят зад нея и я използват се изтърка! Става вече досадна!
129
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй лапе няма ли кой да му обърше два шамара???
128
2
 
19
 
! Отговори
Салам преди 2 години
Ама мръшо, на всеки 10г населението се увеличава с 1 милиард, аз да пестя 3 гр двуокис от пържоли ?!?!
127
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При това е готова да утилизира всеки който няма да спазва нейните съвети.
126
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свърши кинтите и пак взе да ни поучава !
125
0
 
19
 
! Отговори
Тъпберг преди 2 години
Искам да искам
124
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая пак не си е пила хапчетата!
123
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая някой трябва да се прежали и да я изплющи та да миряса
122
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грето,защо не продадеш Теслата,която ти подари Шварценегер и да нахраниш гладните деца?Но викаш друго си е да те ракарват с нея из всички щати,като Папа и да папкаш в тузарски ресторанти за сметка на байдънясълите неолиберали!
121
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хормонът на пЪпката с У, проедолява за екстремно късо време минималното разстояние от мозъка до пЪпката, колкото и дълго метрически да е то
120
1
 
23
 
! Отговори
До 136 преди 2 години
Явно нема..... Плюс допълните засилки, дето някои *организации"дават на Гца Тунберг малко Евро, за да се появява периодично във виртуалното пространство и да демонстрира желание за роля във филма"Спасете планетата, ората ги майнете.. "