ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години

Настоява и за ежегодни доклади за състоянието на пространството
Обновена: 2 юни 2021 14:50 | 2 юни 2021 14:50, Камелия Цветанова
197
ЕК иска България в Шенген, изпълнила изискавнията преди 10 години
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия обяви днес намерение да започне изготвянето на годишни доклади за състоянието на Шенгенското пространство. В стратегията на ЕК за укрепване на Шенген се съдържа отново препоръка Съветът на ЕС да гласува за приемането на България и Румъния в пространството без гранични проверки, защото двете страни са изпълнили изискванията още преди 10 години, съобщи БТА.

Още по темата

Приемането в Шенген на България, Румъния и Хърватия е водеща задача за нас, отбеляза зам.-председателят на комисията Маргаритис Схинас на пресконференция. Последното решение не е в наши ръце, но постоянно препоръчваме разширяване на Шенген, добави той. Фактите ясно показват, че трите страни са готови, допълни Схинас. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда решението на Съвета на ЕС да бъде взето скоро.

Комисията отбелязва в днешното предложение нуждата до 2023 г. информационните системи за управление на границите и за миграцията да бъдат свързани и съвместими. Предлага се в европейското законодателство трайно да залегне възможността за обособяване на т. нар. зелени коридори за улеснено движение на стоки през вътрешните граници в случай на нови извънредни обстоятелства като днешната пандемия.

ЕК ще предложи въвеждане на общоевропейски правила за полицейско сътрудничество и за улеснено предаването на данни за ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства. Според комисията е добре занапред молбите за визи за пътуване в ЕС, както и документите за пътуване, да бъдат само цифрови. Друго предложение на ЕК предвижда събирането и съхраняването на данни за пътниците по въздух да обхване и полетите между държави от Шенген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
5
 
5
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Хаха,сега когато червените *** под всякаква кожа, се вмъкнаха във служебната власт,на Запад им дойде акъла, че направиха грешка да ни държат отвън Шенген толкова време,заради интересите на някои държави-членки.Баце сега щеше да има повече паметници от Путин,ако всичко се беше станало преди 10 г.Нямаше да има КТБ,Манолова, Пеевски,хидроинженера от Росенец щеше да сади рози,Христо Иванов щеше да е слаб като вилица,Слави Трифонов щеше да е Ванката на водещия Краси Радков,а Кобрата- св.шампион
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а рубладжиите не искат в шенген, в цивилизацията, искат в сибир! Там ги влече, нещастните...
61
8
 
4
 
! Отговори
ШЕН ГЕН преди 2 години
МИСЛЯ, ЧЕ СЕГА НИ ПРИЕМАТ, за да може по-лесно и безпрепятствено да се придвижи гумен гадев в чувал към Гуантанамо
60
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А какво като не сме в Шенген в момента?Кое ще се промени и към какво?
59
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за какво ни е вече на нас Шенген? Не ни е нужен вече. Късно е, трябваше преди години да ни пуснат тая въдица. Вече и участие в ЕС не ни трябва, освен ако не искаме да потънем заедно с този изгнил кораб. Винаги сме бъркали в съюзите, в които участваме. Сега е пак по същия начин.
58
4
 
9
 
! Отговори
ИЗИКАВНИЯТА преди 2 години
май ги бяхме изпълнили, но имаше държави, които бяха против нашето влизане в Шенген, а най-вече русофилите, защото за Русия и руските туристи и собственици на имоти в България ще стане изключително трудно
57
0
 
8
 
! Отговори
до 64 преди 2 години
Мен пък точно обратното не ме кефят, нито филите,нито фобите.
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не, без Борисов всичко е възможно!
55
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че като била България "изпълнила изискванията преди 10 години", що чак сега ЕК се събудила да иска? Или сега е настъпил политическият момент - да не ни оттърват, че и ние можем скоро да напуснем този вече безсмислен и вреден ЕС. Съвсем е наближило времето за това. А начинът, по който гледаха на нас евро институциите - като на просякът и турската 00 на Европа, бе обиден и ако човек е българин, то ще да е схванал отдавна, че нашето място не е във вече разлагащият се ге-- йски съюз.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ек ни иска в шенген, а русия-в евразия. значи имаме стойност. не като сърби и северни, повтарям северни северни македонци.
53
3
 
7
 
! Отговори
АЛОООО! преди 2 години
Медиите , колко пъти ни лъжете за тов Шенген , да не би да е поредната ПАРТЕНКА !?
52
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората ни казват, че сме изпълнили условията, вие си знаете вашите опорки - най - бедната и корумпирана... Ревете защото знаете, че като влезем всичко ще е под контрол.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ме кефят "филите и фобите" във форума!!!! И едните, и другите ярстно защитават САЩ или Русия, но забравят за националните интереси на Бг! И едните, и другите виждат бъдещето на Бг единствено в съюз със САЩ или с Русия! Но и едните, и другте не разбират, че за пореден път се явяваме "разменна монета" в Геополитическата игра, както беше в Ялта през 1945 г. между Сталин, Рузвелт и Чърчил!!!!!!!!
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахаха, с други думи преди Ти-ква-та, при Станишев сме били готови!
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Шенген не трябва да има корупция и скрито покрито.Самосъзнание трябва!
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Новият ни финансов министър каза какво ще направи в Агенция Митници: Всеки митничар ще подписва задължително декларация че се отказва от банкова тайна - и в България, и в чужбина! Викаше, сигурен съм че няма да има голям наплив за мирничари!
47
3
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До БЪЛГАРКА - а точка в "референдума" с която да се присъединим към "братска" Русия и Беларус , както и да върнем СИВ, не ти ли се иска? Евентуално - активни борци?
46
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То само изисквания имат, но те все не са свързани със ниските ни заплати и пенсии. Какво сме покрили, като си оставаме най-бедната и корумпирана държава.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно вече са на етап тотално да ни обезлюдят, като район на Европа, все пак плана трябва да се изпълнява.
44
3
 
7
 
! Отговори
ЕК иска България в Ш преди 2 години
а мужишките кавали вият от злоба.