Само в четири държави в ЕС влизаме без PCR

У нас държавите са разделени на червена, оранжева и зелена COVID зона
2 юли 2021 07:10, Петя Славова
65
Само в четири държави в ЕС влизаме без PCR
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Пътуваме свободно до едва четири страни в Европейския съюз (ЕС), предавв сайта на Министерството на външните работи.

За да прекараме ваканцията си в някоя от останалите 22 държави членки, ще се наложи да си направим PCR или антигенен тест, да предоставим удостоверение, че сме преболедували COVID-19, или да разполагаме със сертификат за ваксинация, предава "Монитор.

Сред държавите, които дават "зелена светлина" за туризъм на своя територия, са Испания, Белгия, Румъния и Нидерландия. Ако сме решили да прекараме своята ваканция в Испания или Белгия, обаче задължително трябва да попълним PLF формуляр 48 часа преди пристигането си, в който вписваме свои лични данни, информация къде ще отседнем по време на престоя си, а също и такава относно ваксинационния ни статут.

Именно той се оказва универсален „паспорт“ за 14 страни в ЕС - Австрия, Португалия, Словакия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция, Германия, Гърция, Естония, Италия и Кипър. Впечатление прави, че в част от тях можем да пътуваме още след първата доза от избраната от ваксина

От 1 юли на територията на ЕС влезе в сила Зеленият цифров сертификат, който ще съдържа информация дали дадено лице е ваксинирано срещу коронавирус, преболедувало ли e заразата и дало ли е отрицателен резултат от COVID тест. Предвидено е той да съдържа QR код с цифров подпис с цел защита срещу фалшифициране. Всички органи, издаващи документа, разполагат със свой собствен ключ за цифров подпис. За да могат те да бъдат проверени в целия ЕС, от Европейската комисия (ЕК) създават специализиран портал.

Така например в Хърватска дават сериозни специфики за сроковете, които трябва да спазим при влизане в страната с двудозова ваксина. След "Пфайзър", "Модерна" или "Гамалея" в страната може да се влезе между 22-рия и 42-рия ден от първата доза, а след "Астра Зенека" - между 22-рия и 54-ия ден от поставяне на първата доза. В случаите, когато са поставени 2 дози или една от "Джонсън и Джонсън", е наложително да са изминали 14 дни от поставянето на ваксината.

Още по темата

Същото се отнася и за Чехия, където в случай на ваксина от две дози трябва да са изминали минимум 22 дни и максимум 3 месеца от датата на поставянето на първата игла. В Португалия пък ще приемат и туристи, които разполагат с отрицателен резултат от тест за усилване на нуклеинова киселина. Границите на 14-те страни могат да бъдат преминати и след представяне на отрицателен COVID тест или документ за преболедуване.

Почивката в 7 държави - членки на ЕС - Полша, Малта, Дания, Ирландия, Латвия, Литва и Люксембург, пък ще бъде възможна единствено след предоставянето на отрицателен резултат от PCR или антигенен тест.

В случай че откажем да се подложим на някое от изследванията, полските власти ще ни поставят под 10-дневна карантина. Ако пък сме решили да прекараме своята лятна почивка в Ирландия, ще трябва да се „въоръжим“ с отрицателен резултат от PCR тест. В противен случай подлежим 14-дневна хотелска карантина, в случай че откажем да отседнем и в някое от COVID местата за настаняване, подлежим на глоба от 2500 евро или шест месеца затвор. Пътниците, които се налага да прекарат 2 седмици в изолация в хотел, следва да си направят предварителна резервация за настаняване в определените карантинни хотели и да заплатят престоя си сами още преди настаняването. Най-сериозни се оказват здравните изисквания в Унгария, където все още не може да се пътува с цел туризъм, а единствено по неотложни причини.

От днес България също въвежда нови правила за влизане у нас. Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви вчера, че държавите ще бъдат разделени на няколко зони спрямо заболеваемостта - червена, оранжева и зелена. Той посети граничния пункт Калотина ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец. “Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично така че хората да имат предвидмост, да не е както беше досега - министърът издава една заповед и казва от утре тези страни така, пък другите така", коментира той.

Междувременно организации, представляващи най-големите авиокомпании и летища в Европа, се опасяват, че лошата координация при въвеждането на европейския COVID сертификат ще доведе до хаос по летищата, а пътниците ще чакат с часове на опашки, предава Ройтерс.

Международният съвет на летищата, организацията "Авиокомпании за Европа" и Международната асоциация за въздушен транспорт смятат, че единственият начин да бъдат избегнати огромни опашки и закъснения през пика на летния сезон е ваксинационните сертификати и пътническите формуляри да бъдат обработвани дистанционно, преди пътникът да пристигне на летището. Сред останалите им предложения е проверките да се правят само в страната, от която туристът тръгва, а не в тази, в която пристига. Националните правителства пък трябва да предоставят оборудване за четене на кюар кодовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Един неточен тест се превърна в международен стандарт. Прави са в индийската философия, че живеем в свят на илюзии, ама напоследък са направо фантасмагории. Ще взема да препрочета "Полет над кукувиче гнездо".
50
3
 
2
 
! Отговори
Костов преди 2 години
До АнонименКойто не скач по свирката на СЗО е путинист- антиваксър
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров нали няма вирус,защо си се юрнал толкова?
48
3
 
1
 
! Отговори
До Стар набор преди 2 години
точно така и се казва КОВИДИЗЪМдано, както и останалите -изми да отече в смрадливите канали на историята.
47
3
 
15
 
! Отговори
Стар набор преди 2 години
Тов е СВЕТОВЕН ТОТАЛИТАРИЗЪМ, по-лош от Комунизма на Сталин и Фашизма на Хитлер взети заедно !!!
46
2
 
11
 
! Отговори
Querdenker преди 2 години
Явно глобалистите са решили да МЪЧАТ ХОРАТА, да ги УНИЖАВАТ и РАЗБОЛЕЯТ ПСИХИЧЕСКИ. Изпълняват си програмата. Независимо, че в Германия индекса е 5,1 заразени на 100 000 души общо за последните 2 седмици, а в нашия 150 хил. град има само 2-*** заразени.
45
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз влизам НАВСЯКЪДЕ без PCR, защото съм с 2 дози ваксина от март насам. Без подвеждащи заглавия, моля!
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все ми е тая. Подсигурих лятото и есента с 2 дози бионтех
43
5
 
6
 
! Отговори
Николай преди 2 години
До АнтонЩе ми заприпкаш ти или родата в отделението и ще има докторе, ще се оправя ли, ама сега се ежиш. Финансово щял да стимулира някой уж да го ваксинира. Иначе си много възмутен как политиците са корумпета, ама за тебе може, нали?
42
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чист Фашизъм е всичко това .
41
14
 
9
 
! Отговори
истината преди 2 години
Така или иначе почти всички неваксинирани ще си ходят единствено на село, не ги бърка грам :)
40
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
pharmaмафията е силна, но не е непобедима
39
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото, подчертавам ЕДИНСТВЕНОТО предимство на членството в ЕС беше свободното придвижване. Е, вече го няма. За чий сме още в тази прогнила структура???
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в четири държави в ЕС влизаме без PCR - ако прочетете статията, ще видите че заглавието е лъжа.
37
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За 10 дни почивка в турбаза за пари толкоз проблеми да се трупнат на главата сякаш ще се ходи при роднини с които не се виждали,срещали от години за което да си заслужава да мине човек през този световъртеж с харчене в оборот за турист свеж сякаш някои от приемащите в Ели кои си страни и Еди кои си места в тях ще признаят харченето,че ще го зачетат кат финансов разход необходим за отдих при работа от вкъщи заради технологично-организационни информационни изменения и мутации на живот без повод.
36
5
 
10
 
! Отговори
ноби преди 2 години
защо нашите сертификати не приличат на европейските ? даже нямат нищо общо. защо няма мобилна версия, ами трябва да показваш пдф-а, и да го увеличаваш ? ще вадим ли за 3 ти път сертификати, защо някой е проявил творчество и си е направил собствен дизайн, който няма нищо общо с изискването ?
35
5
 
12
 
! Отговори
Някоя преди 2 години
В Германия българите също влизат по суша без ограничения. Не е нужен тест, ваксинация или сертификат за преболедуване. Също така няма и карантина за влизащите от България. Поради тази причина моля, не разпространявайте грешна информация!!!
34
6
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
До 9 : точно от твоето мнение не зависи какъв съм. Всъщност нищо не зависи от теб, дори и собственият ти живот, нали? Знам, това боли... Кофти е да си лоулайф.
33
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време имаше т.н. визи, които струваха пари! Сега се нарича тест пцр или нещо друго, но срещу пари пак! Свободна, демократична Европа - пълни глупости! Движението на хора било свободно, да ама не, свободно е само за мигрантите! Защо за тях няма такива изисквания? Целта е някакси друга, ама няма да пиша, защото пак ще ме изтрият, въпреки, че не ползувам нецензурни думи! Фашизъм, но медицински!
32
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТи май не знаеш какво означава Глобалист?