Афганистан кипи - Германия евакуира гражданите си

Първият самолет със служители от посолството вече излетя
Обновена: 16 авг 2021 15:49 | 16 авг 2021 12:15, Петя Славова
0
Афганистан кипи - Германия евакуира гражданите си
Снимка: БГНЕС

Германия започна евакуацията на своите граждани от столицата на Афганистан на фона на нахлулите в Кабул бойци от ислямисткото радикално движение "Талибан". Първият самолет с 40 служители на германското посолство излетя от Кабул и се приземи в Катар тази нощ, съобщи  "Дойче Веле", позовавайки се на информационната агенция ДПА.

Преди това персоналът на дипломатическото представителство бе извозен във военния сектор на летището.

Още по темата

Първият евакуационен рейс е изпълнен от американски самолет, а междувременно два военнотранспортни самолета Airbus A400M на въоръжените сили на Германия излетяха за ислямската република. Според германското военно министерство евакуираните ще бъдат откарани в трета държава, откъдето ще могат да се приберат в Германия с граждански полети.

Германия е сред повече от 60 държави, които подписаха обръщение с призив до всички страни в афганистанския конфликт "да съдействат за безопасното и организирано излизане на чуждестранни граждани и афганистанци, които желаят да напуснат страната". "Пътищата, летищата и граничните пунктове трябва да останат отворени и да се поддържа спокойствие", се казва в изявлението.

Няколко дни по-рано германският външен министър Хайко Маас обяви, че числеността на дипломатическото представителство в Кабул ще бъде сведена до "абсолютен минимум". За временно затваряне на посолствата си в Афганистан съобщиха и Дания и Норвегия. Външното министерство на Франция се обърна с призив към сънародниците си незабавно да напуснат Афганистан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари