Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова

Правителството ще издава спешно 5000 визи на шофьори на камиони
25 сеп 2021 19:12, Анисия Иванова
153
Заради недостиг на шофьори - големи опашки и бой по бензиностанциите на Острова
Снимка: БГНЕС

Недостигът на шофьори във Великобритания доведе до големи опашки по бензиностанциите поради опасения, че ще бъде засегнато снабдяването с горива.

Британското правителство ще оповести утре подробностите от план, който предвижда издаване на временни визи за наемане на работници от чужбина за решаване на кризата.

Огромни опашки се извиват пред бензиностанциите. Това от своя страна затруднява изключително много движението по пътищата, защото опашките блокират възлови кръстовища, съобщава БНР.

Някои вериги бензиностанции наложиха лимит върху зареждането. Има и напълно затворени бензиностанции.

След късна среща снощи правителството обяви, че ще промени имиграционните правила, така че да се улесни наемането на шофьори от чужбина. Мярката ще бъде само временна за определен период и ще има таван на допусканите в страната чужденци. Някои медии спекулират, че ще бъдат издадени около 5000 временни визи.

По данни на Асоциацията на тежкотоварните превозвачи обаче в страната има недостиг от 100 000 шофьори, което засяга много сектори, но най-тежко - хранително-вкусовата промишленост.

Брекзит и пандемията от коронавирус се посочват като основни фактори за липсата на работна ръка. От правителството заявиха, че няма недостиг на гориво в рафинериите и призоваха хората да не се поддават на паника. Правителството трудно взе решението за визите, защото това е именно против неговата нова имиграционна политика да не се разчита на евтина работна сила от чужбина и да се обучават местни кадри.

Кабинетът може да изпадне в още по-трудно положение с този прецедент, защото и други затруднени сектори могат да поискат по-специално отношение.

Липсата на шофьори вече удари всяка част от икономиката. Има празни рефтове в супермаркетите. Барове и ресторанти имат недостиг на продукти. Дори не могат да се доставят необходимите химикали за пречистване на водата.

Родители се оплакаха, че в петък не са успели да заредят колите си, като цялата страна е хвърлена в хаос и хиляди чакат на бензиностанциите.

Проблемите дойдоха, след като в четвъртък BP и Esso признаха, че нямат достатъчно шофьори на цистерни и доставките ще са нарушени. Това предизвика паника и стотици се юрнаха към бензиностанциите, като много бързо свършиха някои типове бензин, а дори се стигна и до затварянето им.

Апелът на транспортния министър Грант Шапс към шофьорите да се "държат нормално" остана нечут в петък и през цялата нощ имаше опашки и дори ръкопашни схватки по бензиностанциите.

В петък фалира и една от големите фирми, която доставяше замразени продукти за супермаркетите Asda и Sainsbury, което означава много празни рафтове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
9
 
2
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Анонимен 97- Никой не е казвал че Британия няма да се допуска чуждестранна работна ръка. Дава им се виза за времето на договора и после кой от където е. Има си и закони как и след колко години се дава и гражданство.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Въпрос- само на такива с трети бустер издават визи. И то само за няколко месеца, до четвъртия бустер. Очакват се същите проблеми и в здавеопазването по света, защото много местни лекари и сестри отказват насилственото ваксиниране.
87
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То не само шофери. Скоро няма да има продавачки, берачки, чистачки, камериерки, болногледачки. Блек пипъл матерс не обичат да бачкат, а и айкуто им е на горила. Арабелите и пакитата и ге са големи мързели. Чат пат някой индийчета побачкват. Еми, да са опраат. Нали полските водопроводчици били заплаха за тях. Ай сега сами да си чистят каналите.
86
1
 
8
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Не казахте, изискват ли задължителна ваксинация за шофьорите?????
85
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали осъзнаваме, но сме свидетели на упадъка на англо-саксонската цивилизация. Вървят по стъпките на римската империя. При нея, началото на края е когато римските граждани се позамогват и не искат да бачкат и да се бият в легионите. Започват да пускат *** и пульо да е в армията, избират разни случайници емигранти за императори и за 200-300 години, варварите ги изяждат с парцалките. Та и прехваления Запад вече е тръгнал по тази плоскост.
84
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пробват да принудят многобройните си тъмни любители на социала и на правенето на деца сънародници да се поразмърдат. Иначе им спират помощите :)))) Ей, тогава ще видят кон боб яде ли. Заплашиш ли търтея със спиране на социала - става истински лъв. Реве за права, припада..
83
6
 
28
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Героите на Острова- производителите на ваксините-убийци, да изкарат курсовете и да започват да въртят волана. Всеки иска бързи пари, но не всеки иска мизерната работа на шофьора. Веригата се е скъсала и сега започва трагедията. Не може група хора да трупат огромни богатства, за сметка на здравето на нацията, дори по-страшно - живота на хората.Да Ви е честито бездействието срещу тези лакомници!
82
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Индия да не са свършили хората..
81
22
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Фейк нюз.
80
0
 
4
 
! Отговори
хахахахааха преди 2 години
всичко беше измислено от бАрис да стане лорд. няма да стане. и всички аборигени на острова ще страдат.
79
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко изгониха и сега реват. Кой каквото си направи сам, никой не може да му го направи
78
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работа за британците! Мотото на Брекзит.
77
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, положението не е розово както беше, но чак толкова не са изпаднали британците в апокалипсис. Не пишете глупости. Пак си джиткат с колите насам-натам, няма бродещи cкитници, убийства на всеки ъгъл както в Америка и т.н. И още: всеки сам си прави сметката. Така че, по-яваш...
76
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ха ха ха постистина, сега разбраха ли за какво гласуваха и какво било това брекзит. Джони, Джони, *** за милиони.
75
3
 
4
 
! Отговори
Чичо Фуй преди 2 години
Те търсят шофьори, *** ще искат и език!!! Без него няма да сложат виза! Пауди ще дават, нее проблем, но ще трябва поне малко и англоговорящ да си😉
74
0
 
20
 
! Отговори
Иван преди 2 години
***, *** англичани!
73
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коги си оправят сървисите да са като в белите държави,когато има достатъчно отбивки и сигурност,че ще осъмнеш жив и неокраден,тогава може и да се върнем.Махнете вакси паспортите,тестовете и всичката друга бълвоч и още утре стягам чамадана.
72
0
 
46
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Как няма шофьори бре!?Около Кале и Дюнкерк е пълно с шофьори от близкия изток и Африка,на палатки спят хората!Само отворете за малко евротунела и те сами ще дойдат!За какво ви са българите и румънците ,само да цапат!
71
1
 
19
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Къдя са им шифьорите :)))
70
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали това искаха!?! Желая им успех, могат да копаят дъното без да се притесняват!