ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ

Ще има списък на енергоизточници, благоприятни за климата
23 окт 2021 08:34, Елка Василева
172
ЕК: Европа се нуждае от ядрена енергия и природен газ
Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Европа се нуждае от "стабилен, ядрен" източник на електроенергия и от природен газ в прехода си към нисковъглеродна икономика. Тя каза това след края на срещата на върха в Брюксел, предаде БНР.

До края на годината Европейската комисия ще издаде списък на енергоизточници, смятани за благоприятни за климата. Това ще позволи да се вложат  значителни финансови средства - т.нар. зелено финансиране, в развитието на подходящи технологии.

Още по темата

За включването на атомните централи и природния газ в зеления списък са се произнесли "голямото мнозинство" от европейските лидери, съобщи източник на Франс прес. Сред поддръжниците на идеята е и България.

Сред противниците са Германия и Австрия, които сочат нерешения проблем с радиоактивните отпадъци.

Българският президент Румен Радев изрази очакване ядрената енергия и производството на енергия от природен газ да бъдат признати като "зелени" от Еврокомисията още през ноември. Радев е предложил на Европейския съвет да бъде премахната или поне намалена цената на квотите за въглеродните емисии. Идеята е била отхвърлена, но е получено съгласие по друго предложение.

"Поне се съгласиха, заедно с Полша, Чехия и Унгария, предложението да се извърши проверка на пазарите на електрическа енергия и газ, както и на пазара на системата за търговия с емисии, и ако се установят нередности, да могат да се вземат мерки. Очакваме този доклад да излезе до средата на ноември", коментира българският президент.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
13
 
! Отговори
Дедо Ванго преди 2 години
От 10 години ви пея,че ЕС или се реформира или умира те си избраха второто.Англия бе първа ,Полша,Вишеграфската четворка все факти неоспорими.А в която империя е била БГ все е умряла радостен хилядолетен неоспорим факт.
48
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На природния газ кое точно му е екологичното, като се превръща в СО2
47
0
 
14
 
! Отговори
Евроатланик 2 преди 2 години
Ние евроатлантиците предлагаме да се затвори Козлодуй и да внасяме чиста,демократична електроенергия от Европа
46
0
 
15
 
! Отговори
туск преди 2 години
ааааа дойде ви акъла най-сетне на вас евро хомота такива то не става само с перки и соларки Тва може да ти е само допълващо средство не повече от 10 % от енергийния микс Атомната енергия си е достатъчно чиста Тя е като огъня добър приятел ама и лош господар - всичсо зависи как я третираш.
45
1
 
9
 
! Отговори
ЕК д преди 2 години
Франц Тимерманс, еврокомисар по зелената сделка: "Газът няма място в Европа и трябва да се изключи от списъка на енергийните източици" - да се разберат какво да говорят!
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въстание срещу поробването на Европа от човеконенавистната глобалистка клика !
43
0
 
13
 
! Отговори
А стига бе! преди 2 години
Тогава Русия ще стане най-зелената страна! Ще се окаже изведнъж, че Русия е въглеродно неутрална, и всички заводи в Германия които работят на въглища (40% от енергията в Германия е въглища, срещу 13% в Русия) трябва да плащат въглеродно квоти на Русия!
42
0
 
13
 
! Отговори
А добър ден преди 2 години
Фон *** 30 години зеленясвате спряхте всекви централи на ви зелена енергия,зелени греттки мслоумници ЕС
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нуждае е се от атомна бомба и да приключва всичко.
40
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малииий, да те те чуе Грета Тунберг!
39
1
 
18
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Четири реактора са спряни в Козлодуй.Да се заменят с други ако тези не стават,плюс 7 блок, или Белене....Но трябва нещо да започне да се прави а не да го дават Мислители....
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Подобно на кризата през 2008-2009 , тези пак не са в чак, имат стотици комисии все нещо нищят и накрая пак не видяха нито строителния балон, нито четворната цена на ел. енергията , нито че ЕС ще остане без ток , защото мощности не се строят за 2 месеца.
37
1
 
16
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
До 5 години я Хурсулата, я комисаря...
36
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да съществува или не човек се решава с въвеждане на неизчерпаемия енергиен източник.Въвеждането му е най-голямата мечта на Илон Мъск.Той е оценил неговото значение в овладяване на Луната и Марс.Но НЕИ е приложим не само за космоса но и за Земята.И как иначе.С размери на пералня той захранва апартамент.На голям хладилник Жилищен блок.Без Станции на изкопаемо гориво,Без газови тръби,без слънчеви панели на базата на токсичните селениди.Тази промяна ще даде шанс на човек да оцелее преминавайки през
35
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямало проблем с изгарянето на ползвано ядрено гориво? Знаете ли какво се отделя и колко е 'полезно' за хората и атмосферата? Не ми давайте пример с Русия, това е огромна територия, имат хиляди километри незаселени. Ние сме една ***а кв.км. къде ще горите ползвано ядрено гориво, малко ви е ваксинацията, сега и антени ли чакате да ви растат?
34
1
 
16
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Тия празнодумци, не разбраха ли, че технологията не е достатъчно развита, за обслужването на измисления ИМ зелен АД?
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се инвестира в собствени ядрени мощности и в производство на собствена газ. Какво не разбрахте? Не да се внася от трети страни, нито да минават просто тръби през нас. Това не означава южен поток, а да се инвестират български пари в нова АЕЦ, както и да се закупят технологии за разработването на нашите находища. Въпросът не е нито русофилия, нито русофобия, а да се вземем в ръце и да инвестираме в СОБСТВЕН добив и производство.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън извратените глобалисти от ЕК и ЕП !
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,се наведе на Путин тая ,но вероятно че е пропусне
30
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
42, Урсула е военна. Тя е бивш военен министър на Германия! В идеята за европейска армия се справя страхотно, но не и с кризите- здравна и енергийна. Явно военните не стават за това. Иначе не е лоша жената, но е само за военно дело.