Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС

Младите са по-склонни да си купуват стоки в интернет, отчита Евростат
27 ное 2021 07:45, Петя Славова
105
Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС
Снимка: Pixabay

През 2020 г. около 65% от всички възрастни (от 16 до 74 години) в ЕС са си купили/поръчали стоки или услуги по интернет през 12-те месеца преди проучването. Младите хора между 25 и 34 години са 2,5 пъти по-склонни да използват интернет за пазаруване (83 на сто), отколкото хората във възрастовата група 65-74 години (33 на сто), отчита Евростат.

Онлайн пазаруването доби популярност в ЕС с по-разпространеното ползване на интернет сред всички възрасти. Потребителите ценят достъпността до широка гама от продукти по всяко време и навсякъде, с допълнителното предимство на специалните цени. Събития като Черен петък, както и Кибер понеделник, са някои от случаите, при които онлайн пазаруването има предимство в календара, отбелязва статистическата служба, предава "Монитор".

От всички региони на ЕС, датският Столичен район регистрира най-висока склонност към ползване на електронна търговия (91%), следван от Средна Ютландия (също в Дания) и нидерландския Утрехт - и двата по 90%.

В дъното са четири региона в България с най-нисък дял през 2020 г.: Северен централен (25%), Южен централен и Югоизточен (по 26%) и Северозападен (27%).

Когато са анкетирани през 2020 г., 19 на сто от всички възрастни са посочили, че никога не са правили онлайн покупка. Този отговор е най-чест в 11 региона в ЕС, включително всички в България и Румъния.

Потребителите извършват по електронен път и банкови дейности. През 2020 г. 58 на сто от пълнолетното население на ЕС е използвало интернет банкиране през трите месеца преди проучването.

Датският Столичен район е с най-висок дял в електронното банкиране - 96%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
6
 
! Отговори
Loop преди 2 години
Не , заради богатост... въпреки , че като гледа човек цените на жилища и стоки , ще си каже , че сме милионери ! 33 години прехождаме.
22
1
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
""Заради бедност ли? Българите пазаруват най-малко онлайн в ЕС"" Е, не е заради богатскво , а като добавим измамите ,които са нещо ежедневно в България ,не е чудно
21
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
70% от тия фирмички да мошеници ,преди 2 години си поръчах маратонки ,а получих евтини кецове и то с два номера по малки )
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22...... Като видя колко са образовани днешните млади , ми се доплаква и изпадам в депресия.
19
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Тв Алфа е адекватна в днешно време
18
6
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Нямам доходи и затова не мога често да пазарувам онлайн. Наскоро обаче имах финансова скромна възможност и си поръчах рокерско *** метъл яке. Не е от кожа,а от Скай е чудесно. Китайско производство. Качество 100 %.В редовен магазин такова яке би струвало двойно или тройно в повече.
17
3
 
3
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Аз немам вина че един белязан крастав жабок последния съветски лидер реши да ни докара глобализъм!!А знаеш ли че още 95 година имаше коронавирус кръстен тук в БГ Ухан 95 и тогава измираха повече хора от сега,но нямаше мерки и ваксини...защо ли?
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффф повечето сте много тъпиии. Има 2 фактора за това. Първият е сива икономика и кеш плащания на ръка. Вторият е необразовани хора над 40 45г .
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От години пазарувам онлайн, много неща съм си взел на по-ниска стойност в 2-10 пъти. Онлайн пазаруването си има особености и повечето хора нито имат навика, нито им се занимава, понеже са на възраст и ги е страх че ще се объркат и ще си загубят парите.
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На място да се избира е най-добре.
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българия една от основните ценности му е да отиде да могазина, да огледа и поклюкари. После да поговори зад гърба на някого, когото е видял там. Къде ти облайн пазаруване?
12
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой как иска да си дава парите, аз предпочитам да ги давам в магазина на място. Чак толкова не губя време.
11
2
 
3
 
! Отговори
Процентите преди 2 години
Съответстват точно на ваксинираните.
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е че няма такъв Народ толкова лъган и краден за това хората нямат доверие
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онлайн, но не от български магазини човек може да си купи бая качествени стоки, и то на много добри цени. Но за това трябва да имаш съответните доходи. Няма как да имаш чисто 600лв на месец и да купиш тениска за 50лв, дето в мола същата е на 100. Така или иначе ще търсиш китайска от битака за 5лв, колкото ще ти струва доставката. В малък град съм виждал маратонки за 100лв на изплащане! Всичко е до доходи. А нашите търговци наистина лъжат яко с ментета и втора употреба.
8
3
 
11
 
! Отговори
богат-беден преди 2 години
Не, заради боклуциите които се предлагат.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбира се че от бедност.От какво друго?
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пазарувам онлайн,нещо което не мога да го видя и да го изпробвам на място?Глобалната чума ще затрие света..
5
10
 
12
 
! Отговори
Емигранти преди 2 години
Заради дигитална и функционална неграмотност- мнозинството няма и понятие как да се предпазят от компютърни измами, също и в България всички общински услуги за онлайн са непознати. От 30 год в чужбина сме били един единствен път в банка при отваряне на сметка и това беше- всичко след това се ръководи и разплаща онлайн във всеки вдин отрасъл. Нито вдна грешка и измама досега.
4
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е част от мракобесната Промяна на президент румен радев, която със свирепа ярост ни донесе криза, мизерия, глад, нищета, безработица, безпаричие, безпътица, метежи, грабежи, кражби, убийства, самоубийства, наркомания, хомосексуализъм, проституция, морален срив, духовна деградация, разпад на патриархално-семейните ценности, *** идеология, корупция, суша, студ, урагани, измами, инфлация! Оставка на тиранина и криптокомуне румен радев ветото ВЕДНАГА!