Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро

Какво бихте променили, ако разполагахте с пари да се самоиздържате...
Обновена: 29 дек 2021 07:25 | 29 дек 2021 07:00, Петя Славова
196
Експеримент в Германия: Всеки без работа с по 1200 евро
Снимка: БГНЕС

Ще спрете ли да работите, ако можехте да получавате даром по 1200 евро на месец, с които да се издържате? А какво ще правите с парите и как те биха ви променили? На тези въпроси търси отговор един експеримент в Германия.

Доминик Шифер от Валдек, провинция Хесен, е един от получилите възможността в продължение на три години да взимат по 1200 евро месечно гарантиран базисен доход – 43 200 евро за целия период. Когато разбрал, че късметът е на негова страна, 25-годишният санитар не можел да повярва на очите и ушите си: повече от два милиона кандидати се състезавали за 122 места, осигуряващи на избраниците по 1200 евро месечно гарантиран доход – от юни 2021 до май 2024 година, предава "Дойче Веле".

"Първоначално изпаднах в еуфория и се хвалех навсякъде, че съм одобрен за проекта. След което започнах да мисля какво да правя с парите - малко много ми дойде наведнъж", казва Шифер.

Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд, провинция Хесен. И тя се зарадвала много на парите, паднали сякаш от небето - защото дават сигурност и свободата да започнеш нещо ново.

Какво цели експериментът?

Целта на учените е за трите години на експеримента да установят как получаваният базисен доход наистина се отразява на поведението и отношението на хората. Наред със 122-та получатели на редовните 1200 евро месечно, е сформирана и още една група от 1380 участници със сходни  възраст, образование местоживеене, които обаче не получават пари даром.

На всеки 6 месеца участниците в двете групи трябва да попълват въпросници, а една малка част от тях, сред които Тисен и Шифер, имат правото да дават и интервюта, включително за избрани медии, следящи как се развива експериментът.

Далеч от клишетата и стереотипите

Един от инициаторите на проекта, Юрген Шуп от Германския институт за икономически изследвания, казва: "В началото участниците са по-доволни и по-склонни да поемат риск, но е естествено след определено време да свикнат". Според Шуп, "съществуват множество клишета и стереотипи, както и прекомерни очаквания спрямо основния доход. Очакваме с научно любопитство резултатите", добавя той.

Сред конкретните въпроси, които си задават учените, е например дали получателите на базисния доход ще напуснат работа или ще започнат да работят на намалено работно време. И ако е така, какво ще правят в свободните си часове?

Базисният доход осигурява свобода

Доминик Шифер е много благодарен на парите "отгоре": "Благодарение на тях успях да се преместя в отделно жилище с приятелката си". Той е категоричен, че безусловният доход носи свобода и позволява друго качество на живота. Допълнителните средства ще му позволят и да изплати заема, взет за покупката на нова кола, а и да отделя средства за пенсия.

Докато Доминик крои по-дългосрочни планове, Линда Шифер иска са преобърне живота си без забавяне - иска да работи в  дърводелска работилница. Макар и трудно, е успяла да си намери стажантско място и напуска работата си в колцентъра. "Без базисния доход това щеше да е невъзможно - стажът не е безплатен." А ако мине успешно, би искала да започне и обучение. "Бих искала да намеря призванието си", казва Линда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: Германиядоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Амет преди 2 години
На 20-ти февруари, дават социали, на гара Демена, дават семена, на гара Демени, дават яхабиби.
73
0
 
9
 
! Отговори
хехе преди 2 години
Подготвят ни за равенството на комунизма, който са измислили, взаимстван от китайския модел? Това го пробваха и в щатите. Там даже май си работи. Ако си беден и т1п - отиваш в социалното, дават ти купони за храна и те пускат да се оправяш както ти си знаеш, безработен, скъсан, беден, т1п и прочее.
72
0
 
5
 
! Отговори
Соколов преди 2 години
Парите са тор от която разцъфват красиви цветя .
71
0
 
2
 
! Отговори
Рим гражданин преди 2 години
Нашето хора та си ги зимат помоущите и са добре. Ние сме семейство 14 човека в нужда но с 20 хиляди евра помоущи ще има за леб. Поздрауви за бугарити в бугариата )
70
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слепци,това е част от плана им. Експеримент ама друг път,опитват се да прокарат общ доход за всички и премахване на частната собственост. Не бъдете слепи,прогледнете
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдоха 7 работника от чез+багерче, та багерчето чопли ли чопли, ама плочките бетонирани. Викам им "удари два пъти с кирката да извадиш плочка, а багера ще довърши". Не можело сега да се хабят, нали имало машина. Извадих собствена кирка, праснах няколко пъти със завиден замах и хоп, плочката изкочи. После всички дружно заработиха, а аз ги навестявах през половин час.
68
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не мислите че бял ще може да се възползва от това. Това е схема за нелегалните гиурлета да се настанат перманентно там и да гласуват за глобалиските партии.
67
0
 
12
 
! Отговори
Bili преди 2 години
това което не пише е, че не е нова идея и плащанията ще зависят от това дали имате висок социален резултат (измерен от алфабет или амазон) ....дали сте ваксинирани...и дали сте стерилизирани доброволно...ок, последното е конспиративна теория днес...
66
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ох, професурата в сайта ВЕЧЕ обяснява, защо базовия доход е "лош" и как е част от НСР. Гроздето е кисело, а някои са най-умните и красивите.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромове, чувате ли? Идеална за вас среда, айде стягайте катуните и населвайте "обетованата земя" !
64
1
 
5
 
! Отговори
Базисният преди 2 години
Базински?!? Нарича се основен или базов. Базински е фамилно име.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези, които се радват на подобни новини, искам да наблегна, че от над 20000000 кандидата, пари са обещани само на 122, което е 0.000061% или един на 16393 кандидата, при това млади /в които има още хляб за фермера/. И, че във фермите единствено домашните любимци на фермера доживяват да умратт от старост. Всички останали се гледат за мляко месо кожи жива сила. Никой няма да ви храни пои облича подслонява топли и гледа заради сините ви очи /който ги има/. Ще има масово евтаназиране и загробване
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Базов дохот-нов световен ред.Това, ако го приложат в БГ1500-2-5000лв.на месец при условие вакса.До 3 мсц. ще има 80% набодени.
61
1
 
9
 
! Отговори
Hhhhh преди 2 години
Изпаднал в еуфория клетият ***. Само че няма безплатен обяд и на масите ако се дава базисен доход, то те ще са още по-големи слуги на елитът, който се крие зад държавите. Парите не са проблем тъй като тези НПОта си ги печатат от въздуха и с тях изкупуват активите с различни схеми. Винаги, ВИНАГИ печалбата е за тях, а рискът за сметка на населението. Като има намаление на услугите и продуктите и увеличаване на паричната маса, се сетете какво ще стане. Въпрос на времеетезипариданесригатзахляб.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Означава ли,че вървим към комунизъм.Да няма бедни и гладни и на всекиму според нуждите и всекиму според възможностите.Както казва Маркс .
59
0
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 2 години
Пак не си ги пило
58
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че те колко милиона неграмотни безделници от Африка,Афганистан,Ирак,Пакистан и др.живеят на издръжка на работещите германци.Защо и стотина германци да не вземат по 1200Е?
57
1
 
9
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
"Поразена от това, че също е попаднала сред избраните, е и 28-годишната служителка в колцентър Линда Тисен от Бад Херсфелд--- то било колцентър, а пък го почетох концлагер :). Иначе това с базовия доход, макар че изглежда добра новина ще се използва за обезличаване на хората и дотиране на мафио-концерните и новите техно-феодали
56
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Ако това стане в Абсурдистан никой няма да работи.
55
0
 
9
 
! Отговори
1200 евра... преди 2 години
....може да ми пратят на картата. В България 15% имат хубаеа, доходна работа, 85% са безработни.....практически.