Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
21
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
затова незабавно закриване на нато и ес като ненужни организации генериратогромни разходи и напрежение по света ние искаме мир а не воина украина не меинтересува това са измислени постановки да всяват напреже ние малко ли са нивирусите ваксините сега и воина с русия тези в нато са полудели межд съд за тях
90
5
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Всички вие, дето радостно врещите как Русия ще бъде ликвидирана, не ви ли идва на ума, че и ние също ще сме ликвидирани , да не си мислите, че Путин ще ги посрещне с хляб и сол и ще им каже добре дошли? А и не се ли вижда, че САЩ само подстрекават ЕС срещу Русия, защото им са конкуренти за пазари и какво ли не, и така с един куршум два заека? Нито САЩ, нито Русия са момини сълзички, защото такива държави не се създават с милост! Ако нещо стане, и неутралитет няма да ни спаси......
89
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде, че ми писна, то панелката в Люлин вече е 300 000 лева
88
6
 
17
 
! Отговори
Верния подход преди 2 години
Отдавана трябваше да го приложи Русия: Със недоразвитите страни имащи се за 'развити и цивилизовани' се преговаря с бой!
87
7
 
15
 
! Отговори
Края на запада преди 2 години
До Войната е близо!: "космическа Америка" - като всяка империя в края на дните си ще оплиска всичко в кръв като се пръсне.
86
3
 
22
 
! Отговори
А дали? преди 2 години
До Войната е близо!: примитивна Русия устисква сама на напора на "развитите държави". Абе колко е примитивна Русия тогава и колко са развити развитите държави тогава?
85
6
 
19
 
! Отговори
EЛИ преди 2 години
ЧРЕЗ " РУСКОТО ПЛАШИЛО " АМЕРИКА СИ ПРОДАВА ОРЪЖИЯТА НА ЕВРОПА И ПЕЧЕЛИ МИЛИАРДИ----НО КЪДЕ СА ДЪРЖАВНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ НА ЕВРОПА
84
4
 
12
 
! Отговори
преписка преди 2 години
западния пазарен подход: Запада даде ценоразписа на Русия - колко ще струва военна интервенция във Украйна. Русия обаче поиска цялата ценова листа и за източноевропейските мижави държавици. Няколко пъти по медиите беше пускана промоция за Украйна стил 'сега или гориш' но Русия устиска западната маркетингова акция и каза че ще прецени каво да си вземе.
83
6
 
22
 
! Отговори
ВМРО без очилата: преди 2 години
въпреки воя на запад и нато, русия не може да бъде победена , в вашингтон го знаят и затова само бръмчат по медиите. запада колко години спрягат медийно това дето се страхуват а?
82
22
 
9
 
! Отговори
Войната е близо! преди 2 години
в 21-ви век примитивна Русия и всичките феодални държави губят почва под краката си, защото не могат да се мерят с военните и икономически постижения на цивилизования свят и преди всичко с Космическа Америка. Войната за тези примитивни режими е необходимост за оцеляване и мужиците ще я започнат през пролетта, нещо което ще постави край на феодализма в света.
81
28
 
11
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
Война не мисля че ще има, въпреки воя на путин и компания, русия не може да победи америка, в кремъл го знаят и затова само бръмчат по границата с танкове
80
2
 
11
 
! Отговори
До L 102 преди 2 години
До То,човекоядството могат да го узаконят и тези 240 папуняци от парламента.Даже някак си по-демократично ще изглежда.А референдумите са най-близо до понятието "демокрация."
79
6
 
13
 
! Отговори
Нострадамус младши преди 2 години
Както сън предрекъл : Ако не си стоите мирно , седите на зад*ниците и не дърпате Мечо за опашката , няма да има нов СССР от Атлантика до Владивосток и Пролива на Сталин .....Да би мирно седяло , не би чудо голямо видяло ...
78
4
 
25
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Има сащ и нато има проблеми....
77
6
 
26
 
! Отговори
ВАЖНО УТОЧНЕНИЕ преди 2 години
Европа се е прибличила до войната сама. Друг никой не и е виновен!
76
8
 
24
 
! Отговори
Правилното ниво преди 2 години
На русия безкрайното търпение се изчерпа. НАТО определено разбира само от ритници. Логиката сочи че новия 'подход' е неизбежен ако Русия наистина иска да въде разбрана.
75
5
 
25
 
! Отговори
Защо преди 2 години
Проблеми между съседни държави е имало и ще има.Защо този между Русия и Украйна може да разпали световна война? Защо се намесват САЩ от другия край на планетата?Защо се намесват европейски държави далече от Украйна? Защо Русия е обявена за агресор? Тя ли разпали войните в Сърбия, Ирак, Либия, Египет, Сирия и т. н.Щом Косово се отдели защото там живеели албанци защо пълният с руснаци Крим да не може? На това аз му викам двоен аршин.
74
4
 
19
 
! Отговори
На страха очите преди 2 години
На страха очите са големи - еле на Полша!
73
5
 
10
 
! Отговори
noFreeman преди 2 години
давай да я започваме и да ги избием всичката либерасти.я в гевропа...
72
13
 
4
 
! Отговори
L. преди 2 години
До 101 - то и в Крим имаше референдум. С подходяща пропаганда, хората отдавна даже да показали как може да се узакони и човекоядството. Така, че толкова за референдумите.