"Конвоят на свободата" наближава Париж, Макрон зове за спокойствие

Той определи исканията на протестиращите като справедливи
Обновена: 12 фев 2022 08:26 | 12 фев 2022 08:08, Елка Василева
135
"Конвоят на свободата" наближава Париж, Макрон зове за спокойствие
Снимка: архив, БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон призова за спокойствие на фона на приближаващия се към Париж "Конвой на свободата".

"Винаги сме защитавали правото да се протестира, но се нуждаем от съгласие и повече колективна доброжелателност", каза Макрон пред вестник "Уест Франс" и същевременно призова за спокойствие.

Още по темата

Той определи исканията на протестиращите като напълно справедливи и заяви, че разбира умората на обществото, особено на младите, от продължаващата вече две години пандемия.

Френският президент отбеляза, че Омикрон вълната на коронавируса отслабва и властите са отменили част от ограниченията, в това число и носенето на маски в закрити помещения, където се изисква санитарен пропуск. Макрон потвърди и че на 16 февруари отпадат ограниченията за баровете и ще отворят врати нощните клубове. Но по думите му няма гаранции, че няма да се появи нов щам, затова, докато обстановката в болниците остава усложнена, властите ще запазят ограниченията, свързани с ваксинационните пропуски.

Вдъхновени от демонстрациите под лозунга "Конвой на свободата" в Канада, шофьори от редица градове на Франция се очакваше да се съберат край Париж и да не се подчинят на полицейската заповед да не влизат в града.

За да задържат настрана конвоя от столицата, френските власти мобилизираха хиляди полицаи, бронетранспортьори и камиони с водни оръдия.

На местата за плащане на пътни такси по основните пътни артерии са разположени контролно-пропускателни пунктове, а в центъра са поставени заграждения преди планираните за уикенда митинги от протестиращите.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
19
 
! Отговори
Нане преди 2 години
макарончу си е обул памперса и зове за спокойствие... Лесно му е на него...))) а бабка му си обула *** ***-да не и личи много...
6
6
 
26
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Търпението и разбирането ни се изчерпаха. Свобода, свобода, свобода.....
5
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 10 дни ще сме на новия протест на възраждане срещу мерките.
4
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Макароний, и ти като Трюдоний, не схващаш, че похода е за свобода, и няма нищо общо с ваксинирането. Докато не разкарате робския сертификат протести ще има, а скоро ще прерастнат и в бунтове. Надявай се да няма и революции, че народа ти е доста добър в тях. Особено с гилотината.
3
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да правят гилотината на центъра на франция. Ако трябва ще изпратим комшията бай Колю дърводелеца да я направи срещу заплащане.
2
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редакцията все по успешно се справя с взимането на завоя. Очаквам скоро и появата на достоверни данни за протестиращите.
1
6
 
29
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Да не е избухнала революцията в париж, па наще *** да не са разбрале и да ни осведомят...)))