Трябва ли Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС?

Трима евродепутати в дебат в предаването "Брюксел 1"
13 мар 2022 17:35, Красимир Ангелов
282

Киев депозира молба за членство в ЕС след започване на военните действия на Русия срещу Украйна преди две седмици. Преди седмица ЕП призова ЕК да даде статут на Украйна на кандидат-член. А в края на тази седмица  във Версай лидерите на страните-членки изключиха бързо присъединяване на Украйна, но оставиха вратата за Киев открехната.

Те записаха в приетия документ, че Европейският съвет признава европейските стремежи на Украйна, която принадлежи към европейското семейство, но също и че очакват становището на ЕК по въпроса според съотетнитте разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова, последвали молбата на Украйна.

Още по темата
В предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR водещата Милена Милотинова разговаря по темата с евродепутатите Александър Йорданов, ГЕРБ - СДС, Петър Витанов, БСП, и Илхан Кючюк, ДПС.

"Трябваше много по-рано да се помогне на Украйна  - веднага след анексирането на Крим. Страната се намира във формулата на Източното партньорство - тя е партньор на ЕС. Можеше да се помисли преди инвазията или в началото на инвазията за една стъпка напред - придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Много късно ЕП (б.р. - миналата седмица) призова ЕК за даване на кандидат-членски статут. Отдавна съм призовавал това да стане, но тези, които преди време призовавахме, оставахме неразбирани, а сега най-много шум в залата на ЕП вдигнаха именно тези, които бяха пасивни при дебатите преди това," заяви Александър Йорданов.

"Считам, че получаването на този статут - било то на кандидат-член, или пък директно на право на членство в ЕС, противоречи на всички досегашни правила, противоречи на договорите за ЕС и за функционирането на ЕС и би създало опасни прецеденти. Още повече, няма да е справедливо към страни, които чрез реформи се стремят да постигнат критериите и стандартите, които позволяват кандидатстване за членство или пък директно членство. Затова считам, че това не е удачната формула. ЕС трябва да е ангажиран за намиране формула за мира. Дипломацията не бива да си тръгва, според мирът няма да се установи със самолети, а с активно политически действия. Политическият отговор със санкциите вече се вижда. ЕС може да помогне и със средства," коментира Петър Витанов.

Илхан Кючюк заяви, че той и политическата група "Обнови Европа" са категорично за кандидат-членски статут на Украйна.

"Чл. 2 от Договора за ЕС означава принадлежност към европейските ценности. Една от тези ценности, изчерпателно изброени в чл. 2, е правото на самоопределение и правото на свободен и достоен живот. Украинците ни покаха през последните дни, че се борят точно за тези принципи и ценности, които са и  ценности на ЕС. Как по друг начин да определим техните действия и как по друг начин да им отговорим?" коментира Кючюк. 

На въпрос на Милена Милотинова това важи ли и за Грузия, Кючюк отговори: "Никога не съм споделял, че трябва да бъдат занижени стандартите, защото основният аргумент по отношение и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова е, че стандартите ще бъдат занижени. Не, няма да бъдат занижени, стандартите са залегнали в Копенхагенските критерии и те са приложими за всички държави. Няма как да това да бъде еднакво приложимо обаче за Грузия и за Молдова," коментира Кючюк.

"Заради спешната ситуация с войната и заради всички усилия, които полага ръководството и гражданското общество на Украйна да бъде от това цивилизационно пространство, те доказват, че искат да бъдат част от един свят, който е цивилизационно отговорен за тяхното бъдеще и правото им да принадлежат в съюзи, от които те самите искат да бъдат част - ЕС и  НАТО," заяви Кючюк.

Как ще се отразят санкциите, да се доставя ли военна помощ за Украйна и как евродепутатите коментират думите на руския президент за привеждане на ядрените сили в готовност - вижте целия разговор на Милена Милотинова с тримата евродепутати във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
0
 
! Отговори
Да дойдат да видят! преди 2 години
Сега украинците ще дойдат лично да видят какво ги чака в ЕС - непосилно високи цени на газа,заради политиката на ЕС, вредяща на всички, решения, спускани отгоре, доста често в ущърб на отделните държави, отпускане на милиарди "помощи, субсидии и програми", изтичащи под формата на корупция между ЕС на най-високо ниво и местната организирана престъпност - това, което ЕС уж отпуска отива в сметките на посочени от нея фирми, а малкия процент,който изобщо стигне реално до икономиката, не върши работа
206
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то вече няма украйна. няма и да има. никога вече.
205
1
 
4
 
! Отговори
- преди 2 години
Категорично НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!
204
2
 
2
 
! Отговори
= преди 2 години
НЕ!
203
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
по скоро не...нима не ес финансира путин?нима не ес политическата класа вземаха пари от него обслужваха плана му за връщане на ссср?само слепите не го виждат...и зависимите от парите му,ес се провали тотално..единственият изход е разпад..и нови войни!плюйте но това са фактите...препрочетете Историята...алчни политици си мислят че богатствата и парите им ще ги спасят...така загинаха Имератори и империи...Божийте ценности за нас ограбените са важни...САЩ устояха...помагат,плащат,поемат рискове...
202
1
 
6
 
! Отговори
Бабо, чао! преди 2 години
Не, не, не и пак не. ЕС да не симулира емпатия и да се правят на многото загрижени, а да ги нареди на опашка след останалите кандидати.
201
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са фашисти, само россията и христо христов не са фашисти.
200
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
240 Няма място за грижи от твоя страна, Бг винаги може да напусне Ес ако толкова ви се струва " несправедливо" решението на Брюксел за Украйна, решението за всизането на Украйна не касае Бг по никакъв начин и тя няма думата, сега ще пуснеме и съседите от македония, иначе жална ни майка особено след войната на путинландия срещу Киевска Рус!
199
4
 
11
 
! Отговори
babakit преди 2 години
До Реалист Първосигнално, Путин е виновен в ситуацията! Но представи си че си в къщи и си гледаш тв отпуснал си се и изведнъж: съседите решили да те провокират , и да ти викат под прозорците, да заплашват 8 членното ти семейство. И това в продължение на години. Да гледаш как са насочили оръдия и автомати срещу домът ти? А когато не разбира от няколкото предупреждения не би ли влезнал в домът му да му счупиш пушките и главата ако се противи? Ако не, значи не си способен да защитиш семейството си
198
6
 
2
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
За руснаците, украинците са фашисти, за македонците - ние сме фашисти. Украйна ще влезе в ЕС, защото операция ''Барбароса'' ги включваше в състава на Пакта към който бяхме и ние. Да се готви Беларус.
197
3
 
13
 
! Отговори
Ко преди 2 години
Къде дрямаха 8 години? Сега приема изглежда като наддаване, а не като партньорство. Украйна повече мафиотизирана от нас. Като десерт имат разбита икономика. На Гърция подаряваха пари и те си живеят по добре. Сега на Украйна. А ние само ще подкрепяме и ще кретаме. Взе да става нечестно. Може би Путин това иска, да даде на ЕС една разбита украинска икономика, която да я разедени и дръпне назад?
196
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Категорично ЗА незабавното приемане на Независима Украйна в ЕС и НАТО! Цяла Европа е залята от митинги в полза на приемането на този Героичен народ в ЕС, и тука мнението на бг путинофилите няма НИКАВО значение, защото то само ще донесе САНКЦИИ за България от страна на Европа! Планът за " възтановяване" на България отива в канализацията заради руските от репки като радев, кирето и инпексова! Но пак казвам Европа иска Украйна за себе си, защото Украйна е Европа по дух, култура, религия и държавнос
195
4
 
23
 
! Отговори
babakit преди 2 години
Против влизането на Украйна в ЕС дори забрана да влизат в Европа! Няма по некултурни, по нагли, по скандалджийски народ и по нехигиеничен от урките! И до преди войната всички държави в ЕС, където има украински работници и туристи са пищисали от тях. Само македонците им са конкуренция. Сякаш една майка ги е раждала и отглеждала. ***, комплексирани, войнствени, нагли и противно мръсни душевно и от хигиенна гледна точка. И двете държави не са за ЕС .
194
2
 
16
 
! Отговори
ww преди 2 години
днес говорих с роднини в Полша и там страшна наглост от укрофсшистите помощи големи в опашки по болници и банки не чакат поляците и те вдигат ръце от тези навлези
193
1
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 2 години
До До ДНЕС. БГ!!!Подкрепям! Този с името българин е неофашизиран украинец.
192
1
 
7
 
! Отговори
До българина преди 2 години
който е украинец!! Зеленски е новият Х ит леr, аз не виждам нищо лошо в това да организираме уб ийс твото му и да го у бием. Всички го сравниха с Х ит лег! Това ще бъде едно добре дело.
191
2
 
15
 
! Отговори
Никога преди 2 години
Окрайна вън!!!!!!!!!!!!!!!
190
5
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
ЕС винаги са били фашисти и са подкрепяли терористи. И когато Украйна бъде отново свободна и независима държава ще видим, че ще забравят за всякакви покани за членство.
189
18
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Не знам за "фашизма и нацизма", но необолшевиките от Кремъл си продължават с престъпната агресия срещу независима държава! При тях лъжата е вкоренена още от времето на мумията, пред която си правят военните паради! Комунизмът и Сталинизмът, пред които Путин се възхищава, е далеч по голямо зло от Фашизма, които отдавна е заклеймен от демократичните страни! Путин си е военно-престъпник!
188
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрите и геноцида който дълги години са извършвали в Донбас? Укрите и Heo нaциcки лагери с които са били съгласни? Държава която е разработвала биологични оръжия па макар и с помощта на великите "миролюбиви" американски щати?Зелен Президент които открито заплаши в интервю пред журналисти че Украта ще стане ядрена държава?Ц Ц Ц Ц НИЕТ