Трябва ли Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС?

Трима евродепутати в дебат в предаването "Брюксел 1"
13 мар 2022 17:35, Красимир Ангелов
282

Киев депозира молба за членство в ЕС след започване на военните действия на Русия срещу Украйна преди две седмици. Преди седмица ЕП призова ЕК да даде статут на Украйна на кандидат-член. А в края на тази седмица  във Версай лидерите на страните-членки изключиха бързо присъединяване на Украйна, но оставиха вратата за Киев открехната.

Те записаха в приетия документ, че Европейският съвет признава европейските стремежи на Украйна, която принадлежи към европейското семейство, но също и че очакват становището на ЕК по въпроса според съотетнитте разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова, последвали молбата на Украйна.

Още по темата
В предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR водещата Милена Милотинова разговаря по темата с евродепутатите Александър Йорданов, ГЕРБ - СДС, Петър Витанов, БСП, и Илхан Кючюк, ДПС.

"Трябваше много по-рано да се помогне на Украйна  - веднага след анексирането на Крим. Страната се намира във формулата на Източното партньорство - тя е партньор на ЕС. Можеше да се помисли преди инвазията или в началото на инвазията за една стъпка напред - придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Много късно ЕП (б.р. - миналата седмица) призова ЕК за даване на кандидат-членски статут. Отдавна съм призовавал това да стане, но тези, които преди време призовавахме, оставахме неразбирани, а сега най-много шум в залата на ЕП вдигнаха именно тези, които бяха пасивни при дебатите преди това," заяви Александър Йорданов.

"Считам, че получаването на този статут - било то на кандидат-член, или пък директно на право на членство в ЕС, противоречи на всички досегашни правила, противоречи на договорите за ЕС и за функционирането на ЕС и би създало опасни прецеденти. Още повече, няма да е справедливо към страни, които чрез реформи се стремят да постигнат критериите и стандартите, които позволяват кандидатстване за членство или пък директно членство. Затова считам, че това не е удачната формула. ЕС трябва да е ангажиран за намиране формула за мира. Дипломацията не бива да си тръгва, според мирът няма да се установи със самолети, а с активно политически действия. Политическият отговор със санкциите вече се вижда. ЕС може да помогне и със средства," коментира Петър Витанов.

Илхан Кючюк заяви, че той и политическата група "Обнови Европа" са категорично за кандидат-членски статут на Украйна.

"Чл. 2 от Договора за ЕС означава принадлежност към европейските ценности. Една от тези ценности, изчерпателно изброени в чл. 2, е правото на самоопределение и правото на свободен и достоен живот. Украинците ни покаха през последните дни, че се борят точно за тези принципи и ценности, които са и  ценности на ЕС. Как по друг начин да определим техните действия и как по друг начин да им отговорим?" коментира Кючюк. 

На въпрос на Милена Милотинова това важи ли и за Грузия, Кючюк отговори: "Никога не съм споделял, че трябва да бъдат занижени стандартите, защото основният аргумент по отношение и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова е, че стандартите ще бъдат занижени. Не, няма да бъдат занижени, стандартите са залегнали в Копенхагенските критерии и те са приложими за всички държави. Няма как да това да бъде еднакво приложимо обаче за Грузия и за Молдова," коментира Кючюк.

"Заради спешната ситуация с войната и заради всички усилия, които полага ръководството и гражданското общество на Украйна да бъде от това цивилизационно пространство, те доказват, че искат да бъдат част от един свят, който е цивилизационно отговорен за тяхното бъдеще и правото им да принадлежат в съюзи, от които те самите искат да бъдат част - ЕС и  НАТО," заяви Кючюк.

Как ще се отразят санкциите, да се доставя ли военна помощ за Украйна и как евродепутатите коментират думите на руския президент за привеждане на ядрените сили в готовност - вижте целия разговор на Милена Милотинова с тримата евродепутати във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При падане на стандарта на живот на запад с повече от 40% ще започнат бунтов и мародерства на арабски и украински банди защото това означава те да паднат под жизнения минимум и няма да имат друг избор освен да мародерстват. Всичко ще излезе извън контрол.
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аба кючук, ти си срам за българската политика. Срам си за всички български турци. Сол ташшак на доги и пеевски.
125
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонименна запад и руските немци стават жертви на русофобията и много други рускоговорящи хора, дори украинци, защото са рускоговорящи, а един украинец се оплака, че ресторанта им фалирал, защото посетителите спаднали с над 60% откакто започнала войната.
124
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се взимайта толкова насериозно, Русия в ЕС, по скоро Русия може да разглежда молби на остатъците от ЕС да се присъединят към Евразийксия съюз.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 154 - "Нито една руска звезда на световното изкуство не се обяви срещу Путин" Руслан Мъйнов го каза много добре... "ако си отворя устата мога да кажа много, но семейството ми е в Одеса" НАТОвските медии са организирани да прикрият корупционните схеми на американското правителство и украинските олигарси и не дават "мъц" да се каже по медиите. Тези, които са осъзнали истината за фашистките движения създадени от САЩ мълчат, онези които не я знаят или се опитват да я прикрият крякат.
122
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственият вариант за управление на бедния и озлобен социум на ЕС е въвеждането на сурова фашистка диктатура.
121
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Украйна! Русия също трябва да влезе в ЕС и НАТО.
120
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 153Цяла Европа тръби за нацистите и вече изгледаха 100 филма за Донбас и видяха по 300 клипа за АЗОВ...))))))Нали знаеш Макрон и Шулц, какво казаха на Путин за тази,,, достоверна" информация? ЛЪЖА! Русопитешка лъжа!
119
21
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е политически труп - факт. Милиони руснаци излизат в Москва и в цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
118
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом западняците стигнаха до там и сайта на Болшой Театър да блокират... жалки са. Нито една руска звезда на световното изкуство не се обяви срещу Путин, дори и обикновените артисти подкрепят Путин.
117
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам в какъв ЕС ще влиза... Цяла Европа тръби за нацистите и вече изгледаха 100 филма за Донбас и видяха по 300 клипа за АЗОВ... Украйна не е била никога така далеч от Европа колкото днес. Медийната пропаганда изпусна факта, че не могат да спрат ютуб.... Всъщност могат, ама си признават онова, което така или иначе не могат да скрият...
116
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин и Русия до края на месеца ще са тотална щета. Тъкмо ще си отдъхнем от техните нагли политики в България !
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украйна вее не съществува. Скоро да се готви и ЕС
114
6
 
1
 
! Отговори
Bp преди 2 години
А защо още не е член на ЕС?
113
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Операцията в Украйна беше гениален ход на Путин. Цял свят видя, че Русия прави това, което САЩ до сега и забраняваше да прави. А САЩ и техния пудел ЕС са напълно безпомощни. Това е удар по всички структури на американското световно господство.
112
0
 
1
 
! Отговори
От друга страна преди 2 години
При война и военно положение пред-присъединителните фондове не могат да се ютилизират както би трябвало. Не е ясно в сегашната ситуация на война какво би се случило с един пред-присъединителен фонд примерно: "Земеделие" или "Инфраструктура". Доста въпроси?
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия от дни вече не въвежда в Украйна нови части, а обградените нацисти ве повече губят военна техника и жива сила. В момента приоритет на Русия е опазване живота на собсвените войници и на цивилното население.
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статут на кандидат член означава класиране за пред-присъединителни фондове. При все военната и икономическа помощ и парите които в момента ЕС налива в Украйна, предприсъединителните фондове ми се виждат нищо.
109
1
 
15
 
! Отговори
а Крим преди 2 години
С Крим кво ша прайм? Ще го взимаме ли в ЕС?
108
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не, първо са Турците те чакат 20 години.