Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия

„Политико“: Българският премиер отхвърли идеята за сфери на влияние
12 мар 2022 13:44, Елка Василева
166
Петков: Не можем да оставим Украйна, но не можем да дадем оръжия
Снимка: архив, БГНЕС

Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама, но България трудно може да се присъедини към съюзниците си й да достави оръжие на Киев. Това заяви в интервю за „Политико“ премиерът Кирил Петков.

Той стана министър-председател точно когато Русия увеличаваше заплахите си към Киев и трупаше войски по границите на Украйна. Сред членовете на ЕС България исторически е имала едни от най-дълбоките връзки с Москва, пише изданието.

Още по темата
„България вече не е мека страна, която само балансира с действията си“, каза Петков малко повече от седмица след войната на Владимир Путин срещу Украйна. „Искаме всички да виждат България като силен член на НАТО и ЕС, който не е непредсказуем, говорещ в един глас“, добави той.

Петков също отхвърли идеята за „сфери на влияние“, при които по-големите държави като Русия могат да налагат де факто буферни зони извън своите граници.

„Много не ми харесва идеята някой да вземе картата на Европа и да рисува с химикал, да каже, че това може да се случи до там“, заяви българският премиер.

Символично Петков каза, че Украйна „ще получи моя глас днес“, за да стане страна кандидатка за членство в ЕС. „Сърцето ми казва, че не можем да оставим Украйна сама“, каза той.

Но докато България „подкрепя изцяло” всички санкции срещу Русия досега, Петков сигнализира, че все пак трябва да вземе предвид политическата чувствителност у дома.

Той призна, че за страната му ще бъде трудно да се присъедини към съюзниците при изпращането на оръжия за Украйна.

Петков също така не одобрява идеята за забранена за полети зона над Украйна и не може да се ангажира да санкционира руския петрол поради енергийната зависимост на България от Москва.

„Политико“ припомня, че Петков е икономист завършил в Харвард, но е новак в политиката. Той се прочу миналата година като борец срещу правителствената корупция.

Петков се различава от предшественика си Бойко Борисов – консервативният бивш бодигард и пожарникар, който беше отстранен от властта миналия април поради масови протести заради корупция.

Във вакуума, оставен от след падането на правителството на Борисов, 41-годишният предприемач стана временен министър на икономиката в служебната администрация. Той бързо придоби популярност като министър, след като разобличи подкрепяната от държавата корупция.

До септември Петков впрегна тази популярност, за да създаде политическа партия „Продължаване на промяната“ с още един харвардски възпитаник. След неочаквано силно представяне на партията на парламентарни избори през ноември, Петков пое кормилото на новото правителство през декември, пише още „Политико“. /БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
5
 
! Отговори
Гоогленка преди 2 години
Призовавам който има познат от ДайБългария да го умъртви веднага по най болезнен начин.
126
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ПроСоТокакво за тях...македонци бре...създадени от путин и лудостта му...нищо нова...копира началниците си от СССР!!!
125
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя ни зароби за следващите 30 години.Дори и след война Украйна ще се оправим по бързо от нас.
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам украинско гражданство.Тоя ни зароби за следващите 30 години.Дори и след война Украйна ще се оправим по бързо от нас.
123
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
за Украйна добре!...Но защо нищо не споминя госин Петков за злощастните жители на ДНР и ЛНР ?...Те какво?..-"Нито понасят жертви,нито некой ги бомби вече толкова години " ?..
122
1
 
7
 
! Отговори
лл преди 2 години
Какъв беше самолета АН 124 без информация, който излетя снощи от Бургас?
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че е икономист, а не филолог литератор. Друг е въпросът що за икономика е учил там и дали я разбира както трябва.
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата от долу. Не знам дали западняците са толкова умни но това би било най доброто да стане.
119
4
 
19
 
! Отговори
Фико преди 2 години
Време е Кирчо да си вземе хората и да напускат България.
118
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците дали вече се усещат, че ги заложиха за мюрета или още си мислят, че са герои?
117
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До колегата от долу. Не знам дали западняците са толкова умни но това би било най доброто да стане.
116
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спасяването на давещите се е дело на самите давещи се, нъл тъй, кире...
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правят и какво значи на езика на търговеца казаното от Петков,а то изразява и мнението на запада изобщо:Хем ни сърби,ама и боли,ще чакаме да падне Украйна и да си въртим бизнеса пак с Русия!
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хахо верно си хахо.
113
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Одеса..... . . . . ... . .... Ами руските морски пехотинци не искат да слязат на сушата защото украинците са минирали крайбрежието. Мисля че това оръжие е забранено но нали са съюзници на Америка и нато и тях никой не ги закача.
112
11
 
8
 
! Отговори
Хахо преди 2 години
Главния виновник за сегашното ни състояние...скъпотия ,спрени пари от ЕС ,несигурност и пълен застой на развитието на страната от 1 година насам ....е лицето Румен радев и това не е тайна за повечето българи Този човек бе единствения който 4 години работеше против правителството на герб..Организира пуч с подкрепа от Русия и пари на престъпника бошков. Най жалкото е че простолюдието се хвана на манипулацията на шепа бандити и ***, че било нужно промяна . Тя е сега тук промяната към по лошо.
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не оспорвам правото Петков да бъде наричан интелигентен,може и да е много интелигентен.Но това въобще не значи подходящ за определно нещо.Мозъкът не е еднородна маса.Умения в една област естествно съжителстват с пълна неспособност в друга.Гений във физиката не изключва тотално неумение за ежедневно общуване, например.П. се изложи тотално,когато изказа публично фразата на НЕГОВИТЕ МЕНТОРИ за"мъничката икономика"и"бензиностанцията с ракети",ТРЯБВА дълбоко да осъзнае проблема си и да се разкае.
110
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, защо се хвана на въдицата на Радев? Да си беше правил пробиотиците. Там си добър. За Премиер на България трябва мъж с топки, какъвто е Борисов. Той общуваше добре и с европейските политици и с Ердоган, и с Путин. Ти си нежен за тази работа. Радев и сие се чудеха как да свалят Борисив и измислиха плоската лъжа за корупцията и мафията. Сега се чудим как ще живеем занапред.
109
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Мен ако питаш, никакво кормило не държи. ,,Корабът,, е на автопилот и може да стане ,,парам парчета,,. Боже пази България!
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самата фраза "отхвърли идеята за сфери на влияние"е смехотворна.Сферите на влияние съществуват, и то не отсега.Изразяват се в договорености,подписани от държавници по-явно или по-тайно.САЩ са подписали, че няма да се разширяват на изток и няма да разполагат войски източно от р.Елба.Договреностите се потъпкват десетилетия наред, чрез изнудване посредством създадените заради световните войни международни финансови центрове и зависимости.Би било много лошо,ако Петков не е запознат и излага държават