Трябва ли Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС?

Трима евродепутати в дебат в предаването "Брюксел 1"
13 мар 2022 17:35, Красимир Ангелов
282

Киев депозира молба за членство в ЕС след започване на военните действия на Русия срещу Украйна преди две седмици. Преди седмица ЕП призова ЕК да даде статут на Украйна на кандидат-член. А в края на тази седмица  във Версай лидерите на страните-членки изключиха бързо присъединяване на Украйна, но оставиха вратата за Киев открехната.

Те записаха в приетия документ, че Европейският съвет признава европейските стремежи на Украйна, която принадлежи към европейското семейство, но също и че очакват становището на ЕК по въпроса според съотетнитте разпоредби от договорите, както и на молбите за членство на Грузия и Молдова, последвали молбата на Украйна.

Още по темата
В предаването "Брюксел 1" по телевизия Bulgaria ON AIR водещата Милена Милотинова разговаря по темата с евродепутатите Александър Йорданов, ГЕРБ - СДС, Петър Витанов, БСП, и Илхан Кючюк, ДПС.

"Трябваше много по-рано да се помогне на Украйна  - веднага след анексирането на Крим. Страната се намира във формулата на Източното партньорство - тя е партньор на ЕС. Можеше да се помисли преди инвазията или в началото на инвазията за една стъпка напред - придобиването на статут на кандидат-член на ЕС. Много късно ЕП (б.р. - миналата седмица) призова ЕК за даване на кандидат-членски статут. Отдавна съм призовавал това да стане, но тези, които преди време призовавахме, оставахме неразбирани, а сега най-много шум в залата на ЕП вдигнаха именно тези, които бяха пасивни при дебатите преди това," заяви Александър Йорданов.

"Считам, че получаването на този статут - било то на кандидат-член, или пък директно на право на членство в ЕС, противоречи на всички досегашни правила, противоречи на договорите за ЕС и за функционирането на ЕС и би създало опасни прецеденти. Още повече, няма да е справедливо към страни, които чрез реформи се стремят да постигнат критериите и стандартите, които позволяват кандидатстване за членство или пък директно членство. Затова считам, че това не е удачната формула. ЕС трябва да е ангажиран за намиране формула за мира. Дипломацията не бива да си тръгва, според мирът няма да се установи със самолети, а с активно политически действия. Политическият отговор със санкциите вече се вижда. ЕС може да помогне и със средства," коментира Петър Витанов.

Илхан Кючюк заяви, че той и политическата група "Обнови Европа" са категорично за кандидат-членски статут на Украйна.

"Чл. 2 от Договора за ЕС означава принадлежност към европейските ценности. Една от тези ценности, изчерпателно изброени в чл. 2, е правото на самоопределение и правото на свободен и достоен живот. Украинците ни покаха през последните дни, че се борят точно за тези принципи и ценности, които са и  ценности на ЕС. Как по друг начин да определим техните действия и как по друг начин да им отговорим?" коментира Кючюк. 

На въпрос на Милена Милотинова това важи ли и за Грузия, Кючюк отговори: "Никога не съм споделял, че трябва да бъдат занижени стандартите, защото основният аргумент по отношение и на Украйна, и на Грузия, и на Молдова е, че стандартите ще бъдат занижени. Не, няма да бъдат занижени, стандартите са залегнали в Копенхагенските критерии и те са приложими за всички държави. Няма как да това да бъде еднакво приложимо обаче за Грузия и за Молдова," коментира Кючюк.

"Заради спешната ситуация с войната и заради всички усилия, които полага ръководството и гражданското общество на Украйна да бъде от това цивилизационно пространство, те доказват, че искат да бъдат част от един свят, който е цивилизационно отговорен за тяхното бъдеще и правото им да принадлежат в съюзи, от които те самите искат да бъдат част - ЕС и  НАТО," заяви Кючюк.

Как ще се отразят санкциите, да се доставя ли военна помощ за Украйна и как евродепутатите коментират думите на руския президент за привеждане на ядрените сили в готовност - вижте целия разговор на Милена Милотинова с тримата евродепутати във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
3
 
22
 
! Отговори
Най първо преди 2 години
Зелински трябва да хвърли първо белата кърпа за да спаси хората и държавата, капитулация и мир...
186
1
 
20
 
! Отговори
profetey преди 2 години
Защо? От 6-те страни от западните балкани които на са членове на ЕС и НАТО коя е кандидат член на ЕС. Има безумни изисквания за да почнат преговори. А отделно Украйна има 4 атомни електроцентрали. Да затвори 3 от тях и 1 глава от преговорите ще приключи. Има още 20 които за да се случи по нормалния начин са не по-малко прецакващи ги. И да им дадем този статус ей така. Ако се случи, то запада смята че страните от източна европа са будали.
185
4
 
33
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Значи нацизма и фашизма вече не е проблем за Ес.Това че преди войната Украинци са сменяли имената и потъпквали правата на етносите също не е проблем.Че гориха българи ,че убиваха 8 г деца сигурно вече са европейски ценности .Нещо не мога да вдяна май.
184
2
 
8
 
! Отговори
До ДНЕС. БГ преди 2 години
Моля днес.бг ако претендира за демократичен сайт да проследи -------------------------- 83 Българин ----------------------------------67 Българин --------------------ДА ИНФОРМИРА ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПОДТИКВАНЕ КЪМ УБИЙСТВА , ОМРАЗА и САМОРАЗПРАВА.А долния украинец който се представя за българин да спре незабавно с провокациите. За негово сведения България не е укаината. Ния не сме убийци .Благодаря на българските власти за съдействието за спазване на законите на цивилизацията
183
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не!
182
1
 
1
 
! Отговори
леле преди 2 години
събрал се дебелия некадърен предател и другите, е какво ? голям смях- трагикомедия
181
6
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Стига да удавят агресора в украинската "любов" към Путин, и Украйна ще стане най-облагодетелстваната нация в целият свят! Ще има нов план Маршал! Това е далеч повече от обикновен кандидат-член! Да му мисли "Империята злото", защото Китай само ги чака за да ги нахендри!
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога Украйна , Македония и.....България в Европейския съюз.
179
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво като стане членка на ЕС.Какво ще стане?Пълна простотия.
178
3
 
3
 
! Отговори
Вангел преди 2 години
Да задължително ще има файдфа от тез кахоли.
177
4
 
8
 
! Отговори
До ДНЕС. БГ преди 2 години
Моля днес.бг ако претендира за демократичен сайт да проследи ----- 83 Българин -----ДА ИНФОРМИРА ПОЛИЦИЯТА И ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПОДТИКВАНЕ КЪМ УБИЙСТВА , ОМРАЗА и САМОРАЗПРАВА.А долния украинец който се представя за българин да спре незабавно с провокациите. За негово сведения България не е укаината. Ния не сме убийциБлагодаря на българските власти за съдействието за спазване на законите на цивилизацията
176
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трупове на руски солдати са изоставени по поляни, улици и канафки. Руското командване не го е грижа за тези хора загинали заради лъжите на Кремъл.Има масови откази на руски воиници да се бият, някой са разстрелвани.
175
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 215Масовите разстрели в Харков ги прави руската армия.А украинците масово разстрелват на бойното поле руски солдати, вече 12хил.А, от небето много добре работи,, "Байрактар", дронове подаръци за Украинската армия от приятеля на Путин, Султан Ердоган.Доста танкове над 200 +арт. установки, БТРи др. техника стана на железо за скрап,благодарение на,, Байрактар"
174
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България спешно трябва да приеме ЗЗД от руsoфилиzма.Това е крими-контигент на който мястото му е в Белене.Бълват се наркофантазии, откровени лъжи и манипулиране на хората.Както и да забранят всички правителствени руски нацистки телевизии, също и руските нацисвастики Z и V.
173
4
 
18
 
! Отговори
V&Z преди 2 години
Масови разтрели на мирно население в Харков и Мариупол от нацбатальоните.За тези зверства ще се търси сметка докрай.Има останали живи свидетели.
172
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-голям проблем за Русия сега са пътническите самолети. Унищожиха си производстото на пътнически самолети, ще наемат на лизинг Боинг, на ви сега Боинг. Решат ли проблема със самолетите ще отрежат окончателно ЕС от газта и нефта. МС-21 вече е 100% руско производство въпреки санкциите които миналата година им наложиха за производството на криалата сами си ги направиха, но това е само началото. Тук и Китай може да помогне.
171
1
 
8
 
! Отговори
Статут преди 2 години
Също и за Афганистан, Таджикистан, Киргизстан, Туркменистан, Азербайджан и т.н.
170
3
 
14
 
! Отговори
Православен Калибр преди 2 години
Уцелих днес мераклии във Лвов дошли от цял свят да убиват за кеф,търкайте укри татуировки щото това ви чака и всеки които убива мирни жители и иска нов световен ред.
169
2
 
6
 
! Отговори
КАКЪВ ЕС преди 2 години
СЛЕД КАТО ЩЕ Е ПОД ВЛАСТТА НА МОСКВА???
168
2
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
На русофобчетата-херомустафенца ще им напиша тука само 2 букви - Z и V. Да не забравят.