207 евродепутати искат незабавни санкции срещу Русия

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български
Обновена: 5 апр 2022 16:08 | 5 апр 2022 09:31, Йоана Цонева
50
207 евродепутати искат незабавни санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейски лидери получиха писмо, подписано от 207 от общо 705 европейски депутати, в което се настоява да бъдат въведени незавабни нови санкции срещу Русия по повод зверствата върху цивилни граждани в Буча.

Сред подписалите писмото са и петима от 17-те български евродепутати: Радан Кънев, Ева Майдел, Андрей Ковачев и Александър Йорданов от ЕНП и Ангел Джамбазки от европейските консерватори, предаде Дневник.

"След чудовищните руски военни престъпления в Буча, продължаващото разрушаване на Мариупол и депортирането на хиляди украински граждани в Русия, има спешна необходимост от решително засилване на санкциите срещу престъпния путинов режим", пишат евродепутатите.

Те настояват за свикването на спешна среща на върха на ЕС, на която да се обсъди налагането на пълно енергийно ембарго на Русия, затваряне на европейските пристанища за руски кораби, изключването на всички руски банки от системата за международни банкови транзакции SWIFT и разширяване на списъка на санкционираните олигарси, официални лица и чиновници, според списъка, предоставен от забранената в Русия фондация на критика на Кремъл Алексей Навални.

Още по темата
Евродепутатите настояват и за изпращането на още военна помощ за Украйна, при това спешно, преди очакваната атака на руските части над Одеса и други райони в южна и източна Украйна.

Под писмото се виждат имената на депутати от всички проевропейски парламентарни групи, включително християн-демократи, консерватори, зелени, либерали, социалисти, независими, както и един представител на крайната десница. Единствената група, от която няма подписал се евродепутат, е крайната левица.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, в чийто правомощия е свикването на лидерите на ЕС, написа в понеделник в "Туитър", че е "шокиран от изображенията на зверства, извършени от руската армия в освободения район на Киев".

Той казва, че ЕС помага на Украйна и на неправителствени организации за събиране на доказателства за предявяване на иск за военни престъпления в международни съдилища. Мишел заявява, че "предстоят допълнителни санкции и подкрепа от ЕС", но досега не е коментирал свикването на спешна среща на върха на ЕС. Лидерите от съюза се събраха за последно, за да обсъждат ситуацията в Украйна на 24 и 25 март.

След разговор с украинския президент Володимир Зеленски в понеделник прдседателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще бъде създаден съвместен разследващ екип с Украйна за събиране на доказателства и разследване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството. ЕС разговаря и с

Международния наказателен съд за обединяване на усилията за събиране, аналзиране и обработване на данните за престъпления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
19
 
! Отговори
шишенце бяла прах преди 2 години
на запада не им ли омръзнаха публичните лъжи? Още не сме забравили че търсят оръжия за масово унищожение в Ирак!
13
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също искам санкции срещу ЕС и няма да мистигне мястото да напиша защо!
12
9
 
8
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Укроти се малко бе,троЛейбус! Нали "Азов" са изцяло в Мариупол? Кога успя да ги "телепортираш" при руснаците в Буча,преди или след тях?
11
3
 
6
 
! Отговори
то е ясно преди 2 години
15, всичко е за една пара!
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А САЩ одобриха продажбата на 8 нови самолета за България. Или това няма да го коментираме колко добре им идва тази война на икономиката на краварите?!Или че Русия смята Израел за приятелска държава, т.е Израел не е наложил санкции на Русия?Или факта, че Австрия няма да се откаже от руския газ и вчера го заявиха?
9
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Фактите на Русия '' ........................................ Оказва се путинизма е по-лош дори от фашизма ... дори във фашистка Германия са имали по-голямо уважение към мъртвите. Бих сравнил путинизма само с някакъв сатанистки култ ... или както се изразява Дмитрий Биков в последното си интервю - путинизма е оргия на садизма, оргия на падението ... с други думи - 'русский мир'!
8
1
 
27
 
! Отговори
тъпчо преди 2 години
Някой неистово се мъчи да тласне света към световна война!
7
6
 
1
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Не е редно да се сравнява бандит с великия държавник Малюта Скуратов, допринесъл за полагането на основите на руската демокрация.
6
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Йончева и сие от БСП, НЕ ИСКАТ! За тях убийствата на Путин са нищо, вълнува ги повече дали Борисов има къща в Барселона! Е*ати червените соц. евродУпетати!
5
2
 
20
 
! Отговори
Кирето Grindr Канаде преди 2 години
Цивилните жители на Буча бяха разстреляни от нацистите "Боцман""Боцман" е добре познат, включително в Русия, с прякора Неонацистът "Малюта" - Сергей Коротких. . . . . . . От 2014 г. воюва в батальон Азов. . . . . . . Именно той е дал зелената светлина да се стреля по хора без идентификационни знаци.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тука ко чакат ???
3
2
 
25
 
! Отговори
В. преди 2 години
Тази пропаганда е за вътрешна употреба. Да оправдаят идващата мизерия с някакви димократипни подбуди. Също колкото бяха загрижени за здравето ни пък си напълниха джобовете и изкупиха имотите
2
2
 
30
 
! Отговори
Фашизма няма да мине преди 2 години
Има много клипове как преди дни първи влизат украйнска полиция в Буча и по същият път няма нито коли нито трупове и хоп след два дни касапница?!
1
6
 
33
 
! Отговори
Буча 100% фалш преди 2 години
Съдейки по настойчвата новинарщина - цели се емоционална реакция с която да се оправдае неморални или незаконни действия които запада иска или вече е предприела. НИЩО НОВО! виждали сме го Ирак, Либия, Сирия....