Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А краварската задокеанска помийна яма която подпали войната в Украйна защо не приема масово бежанци уКрайна?
215
11
 
4
 
! Отговори
До238 преди 2 години
Почитателите на Путин не бягат в Русия, а на Запад. В Русия изтикват бедните източноевропейци и то именно неговите почитатели. Закон, който са си го извоювали forever.
214
1
 
20
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Вече има негативно влияние . Даваме пари за тях , а за нас к..
213
2
 
5
 
! Отговори
Грибоедов преди 2 години
Горе от ума!
212
7
 
9
 
! Отговори
Иван преди 2 години
За украинките без деца да остават,но всички останали черта и да си ходят,ако има някаква полза от тях това е само развъждане на хора,иначе са пълен леш
211
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо нито един почитател на Путин не се запиташ, абе защо руснаци живеещи в Украйна не бягат от фашизма масово в русия.Нещо не се връзва с руската пропаганда за фашизма с Украйна
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забавлявам се как червените *** представят руските разбойници се представят за жертви.Предлагам да влезете във YOUTUBE и да напишете NEXTA TV.Това е беларуска тв. И там ще видите много интересни клипове с факти
209
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да , пък арабите ви бяха много добри нали ??????
208
2
 
24
 
! Отговори
Fenb преди 2 години
И какво излиза, Европата е солидарна с Украйна, ама само като им праща оръжие да се избиват с руснаците. Разни африкански талибани не бяха проблем и ги поканиха в Европате да не би да са по-добри от украинските бежанци?!
207
10
 
63
 
! Отговори
$$$??? преди 2 години
Сега започват да мислят.Уктаинките са бедствие което разпада семейства.Мъжете не падат по долу,могат да се състезават с поляците по алкохолизъм.Говорим за 60-65% .Останалите са малко по свестни но са Бендеровци Азовци.и така нататък.Това е чака Европа.Добре дошли фашисти,чакаме ви с отворени обятия Вие сте гордостта и радостта ни.
206
98
 
12
 
! Отговори
сравнение рус-укр преди 2 години
Украинците са много по-висша раса от руснаците. Бели са, с европейски черти, културни и имат добра хигиена. Руснаците миришат лошо, повечето са ниски и дръпнати със слаб интелект, на външен вид често приличат на копие на диктатора им Путин
205
7
 
83
 
! Отговори
А добро утро преди 2 години
Сега Европа ще се запознае отблизо с тези, на което толкова много съчувства. Един от редките случаи, в които се радвам, че тук сме девета глуха и малка част от така наречените бежанци с джиповете ще изберат да останат тук.
204
18
 
38
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Много състрадателни станахме . И не защото съчувстваме на украинския народ /те дойдоха в България на екскурзия и хранилка/ ,а защото като малък и беден народ мразим велика Русия
203
14
 
32
 
! Отговори
ДОСТ преди 2 години
ОХОООООООО. МАЙ НИКОЙ НЕ ГИ ИСКА ТЕЗИ УКРИ. А 1989 Г. ГА ИЗГОНИХТЕ 360 000 ТУРЦИ ОТ *** КАК ВИ СЕ СТОРИ?ДА ИДАТ ТАМДА СЕ ОПРАВЯТ. НАЛИ? ХА СЕГА ДА ВА ВИДЯ. ВАШТЕ КАМЪНИ ПО ВАШТЕ ГЛАВИ.
202
13
 
86
 
! Отговори
Един балък от народа преди 2 години
Защо една бедна България ги приюти??Това са богати украинци ...бедните си останаха.Да ходят в Америка...тук нямат работа...народа гладува ...нацисти ще храниме...
201
5
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що не ходят в САЩ?
200
7
 
109
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Ютюб има видео за условията, които Германия предоставя - полеви, като бежански лагер, а не хотел 5 звезди. В това видео украинец показва условията и се възмущава, че бежанците трябва да си почистват сами и да си приготвят храната! Ние май ще ги разглезим.
199
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази халтура цитира турски вестник по европейски въпроси! Дик Газете! Никаква европейска позиция не е, просто превод на съжденията на някой пишман журналист от Анадола. Тъкмо търсех логиката в написаното, е, открих я.
198
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ай сега, ще им оправят демографския проблем. Украинка и араб няколко пъти и ето ти нови германчета. Трябва да им направтстимули украинките да се взимат с турчетата и но проблемо. Ще се изръсят, това им е грижата.
197
9
 
115
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забележете"Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране"Та питам,какви са тия "бежанци"тръгнали с колите си???