Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
174 уникални *** сте всички, които искате да пращате оръжие. Как спирате конфликт така, а? Значи виждаш двама хора на улицата да се бият и начина по който ги разтърсваш е като дадеш нож в ръката на единия. А като видиш, че го изпуска му буташ пистолет?! Но иначе крещиш с пълно гърло, ама моля ви се спрете, това не е възпитано! Ха. Това, което се прави е директно гарантиране на продължение на войната. Като сте истински радетели на мира, спрете да въоръжаване Украйна и започнете с реалния мир!
175
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на всички фашисти ще им бъде предоставен безплатен билет и транспорт за Европа.
174
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тогава операцията ще приключи за 3 дни, Киев ще бъде изравнен със земята за 2 дни, а на третия ден ще подписват капитулация в Москва.
173
69
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не искате бежанци (не знам защо да не искате бежанци от Украйна, ще оправят демографската криза, може би защото ви е страх, че ще ви вземат работата, защото са много по-кадърни от русофилите тук), незабавно дайте на Украйна тежко въоръжение - голям калибър артилерия, танкове и самолети. Така че по-бързо да се стигне до неизбежния край на тази война, победа за Украйна.
172
9
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
178 защо наричаме украинците фашисти ли? Питай ВВС, питай Гардиън, питай журналистите направили не един и два филма за неонацизма в Украйна и за възпитанието в неонацистките лагери за доброволни отряди, както и в такива за деца по примера на Хитлер юнген. Питай ония, които го твърдят това от години. Нека те ти отговорят. И да нацисти са. Достатъчно е само да ги чуеш как разсъждават, колко са нагли и как са със самочувствието че всеки им е длъжен, защото само те имали право и ще схванеш.
171
4
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако в България дойдат 1 милион украинци, не ми се мисли какво ще последва. Тези хора ще искат да участват в управлението, ще искат автономия, ще има размирици. Разберете, че дори сега, бройката им е доста голяма, сравнено с броя на населението в страната. Ние сме малка като площ и население страна, допуснем ли тук да влязат и да се настанят огромен брой бежанци, след това не знам на кой Господ ще трябва да се молим да ни освободи от присъствието им. Затваряйте границата - ВЕДНАГА!
170
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България - 6 милиарда за възстановяване, Гърция - 60 милиарда, Италия - 200 милиарда. И то само при условие че България спре ТЕЦ-овете, вдигне ветото над Македония за ЕС и подпише истанбулската конвенция. И да храним 2 милиона украински бежанци, вече 4.5 милиона са в ЕС по данни на ООН, очаква се да дойдат 14 милиона, трябва да им намерим работа.
169
3
 
46
 
! Отговори
а Сърбия? преди 2 години
Що не ходят в Сърбия?
168
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
183 ето за това хората ви смятат за нацисти.
167
4
 
52
 
! Отговори
Фашистите преди 2 години
в Украина за 8 години избиха 14 хиляди цивилни от собствения си народ, само защото не били от правилната нация.
166
1
 
21
 
! Отговори
Да бре преди 2 години
Ако на заглавието не пишеше Украинци човек може да си помисли че става дума за 2015 и специалистите на Меркел...2015 - основно мъже без образование и без документи...2022 - Жени и Деца основно.. Жените с дипломи за висше...
165
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички огромни маси от хора местещи се от една държава в друга, оказват негативно влияние. Няма значение какви са и от къде идват. Икономиките ще колабират. След ковид това ще е крах за Европа.
164
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера дъщеря ми каза,че ги видяла паркирали върху инвалидно място в централната част на Кьолн до Катедралата,в Украйна не са ли виждали знаци за инвалиди.джипът бил голям.много се дразнили германците на такива.
163
32
 
9
 
! Отговори
Демократинист преди 2 години
Майнната на му на православието. Скоро ще има масови жертвоприношения, млади демократични украинки в национални носии ще принасят публично жертвоприношения и ще прерязват със сърпове гърлата на пияни руски мyжици. Дамократинизма е най-добрата идеология. Демокрацията и европейските ценности искат жертви.
162
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще продължи военната операция докато цялата фашистка yтайка се оттече в ЕС, вече 4.5 милиона се оттекоха според данни на ООН, очаква се 15 милиона украинци да дойдат в ЕС, това са най-активните фашисти, нека ЕС си ги приема - фашисти при фашисти.
161
2
 
26
 
! Отговори
Голям смях преди 2 години
Наглеци - ***/SolovievLive/101007 Украинцы в Берлине пришли к редакции Welt и потребовали у руководства медиагруппы уволить бывшую сотрудницу российского Первого канала Марину Овсянникову
160
54
 
8
 
! Отговори
пффф преди 2 години
След толкова десетилетия руска пропаганда и лъжи,сте изгубили всичко човешко другари.Защо наричате украинците,фашисти?Вероятно същата руска пропаганда е проуснала да ви спомене,че огромна част от украинското население има най близкото до нас днк!Че говорят български и имат българско самосъзнание.Промили са ви мозъците,точно,както и на македонците и помаците.Жалки сте другари.
159
1
 
26
 
! Отговори
АХХАХА преди 2 години
"Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна"За справка на този турчин, кюрдин - Украинцита са също ЕВРОПЕЙЦИ...Неговите турски/кюрдски събратя на са Европейци и само цоцат социала...АХАХА
158
6
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ИскраИ през какво са преминали бе Искре? През скачания на майдана?Дете сладко... Украйна има доста олигарси. Порошенко, Коломойски, Ахметов, Фирташ, Пинчук, Тимошенко и т.н. Тяхните олигарси не дават 5 пари за тях и не им пука, а ти си седнала да ми пишеш за тежки съдби... Вместо да ходят със укр. знаменца по България и да искат пари и халява, да се хванат и да искат спиране на оръжията от ЕС и USA и преговори. Много добри хора не е нито професия, нито призвание!
157
9
 
15
 
! Отговори
Решението преди 2 години
Решението е просто, изпращаме още повече оръжие, Украйна се изпразва и няма повече бежанци.