Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Танче, Европа е рай за мигрантите от третия свят. БГтата им се налага да си скъсват *** от бачкане, при това ги дебнат на всяка крачка да не сгафят с политкоректността. Имам братовчедка в англия, юрисконсулт, омъжена за англичанин и знам какво пиша.
135
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега,въпреки, че през цялото време очаквах момента, в който ЕС ще се разпищи от бежанците, тази статия е ужасно ксенофобска. Нямали места да паркират, а децата не знаели езика им. Защо просто не си признаят, че нямаше как да се приемат милиони нови хора в ЕС просто ей така. И че цялата реакция на ЕС към войната беше грешна. ЕС така и не направи усилия да убеди страните да преговарят, пънеха се всичките как ще помагат с всичко, и ще учат децата, и ще вземат жените и т.н. И сега реват. Еми...
134
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искам бежанци от Украйна. Да си стоят там и да се борят за идеята. Тук-не! Да не ни пренасят войната, че ние сме много върли като ни подпалят. Македонската жилка още ни държи.
133
17
 
9
 
! Отговори
Грийнберг преди 2 години
пращай насам повече Млади Бели Украинки, готови за Заплод!
132
24
 
9
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Европа е рай и винаги иска да помеогне на всеки. За жалост остналата част от света създава твърде много конфликти и предизвиква огромни тълпи нещастни хора да бягат през глава. Никой не се интересува от тях. Нито Путин, нито Байдън, нито никой. Имат си само Европа като блян. Като майка на целия свят.
131
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде са бежанците от Русия?
130
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са ***! Искам съпричастните да си ги вземат, а нас да оставят на мира. Няма бежанци от Русия, защо? Искам тези *** да се изпарят.
129
2
 
20
 
! Отговори
до 137 преди 2 години
Да, едната година писали писмо, следващата бягали със смъкнати потури, на третата ходили с турците и татарите на грабежи. Народец от погранични мародери. Славните гетмани, сечевики и подобни. Накрая Хмелницки ги скрил в Московското царство, за да не ги изколят до крак.
128
52
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' от "Възраждане" свалиха украинско знаме от църква в Несебър '' ................................... това е интересно ... живея в западна Европа и НАВСЯКЪДЕ, всеки е окачил украинското знаме ... украинското знаме се вее от къщи, коли, лодки, кораби ... и никой не го сваля, защото всеки знае, че тук иде реч за битка между свободата и тиранията. Само в задунайска губерния, платените агенти на фашистка Русия определят дневния ред.
127
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново някакви комунистически медии на запад са надигнали глас.Искат да ни кажат по подмолен начин, че африканци, афганистанци и араби ще се интегрират в техните държави без проблем, дори ще доъплнят генофонда и ще помогнат за демографията, а белите европейци християни от Украйна с образование и професии нямало да се интегрират.
126
34
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от държавата. Ако е такава, която е в демографска криза, като нашата, те са само от полза. За по-гъстонаселените държави наистина би било проблем. За Бъглария те са дар.
125
24
 
8
 
! Отговори
ПРОЧЕТЕТЕ преди 2 години
Писмото на Запорожките казаци до турския султан и ще разберете защо Путин никога няма да победи украинците.
124
3
 
38
 
! Отговори
Афганистанец преди 2 години
А у нас в Афганистан защо не идват украински бежанки?Верно нямаме море но имаме планини...
123
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Русия! Вън украинска и-з.ме.т от България!
122
1
 
8
 
! Отговори
115 преди 2 години
До СпокоНе мога да разбера в кое си по-силен?! То ли в българският, то ли в прогнозите...
121
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 131 Трябва да включиш в условията и минала преглед за венерически болести. Иначе ще ти излезе солено удоволствието.
120
25
 
14
 
! Отговори
Ако сте Украинка преди 2 години
до 25 години, до 50 кила, поне 168см висока, с дължа руса коса и снежно бяла кожа, давам 45 квадрата жилище в софия срещу 2 кексуални услуги на месец!
119
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе приемете си ги дома и да не ни дуднат. Ама устройват ли ги вашите бедняшки домове? Има да се оплакват, че само един кинеф за 10 човека. Ама да не се обидите?
118
39
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Европа я напъплиха 1,5 млн. pezняци, нямаше проблем, а сега белите християни били проблем! Ще дойде време точно украинците да спасяват Европа от челобитниците и да им режат зелките!
117
35
 
6
 
! Отговори
Скоро ще има преди 2 години
Бежанци от Русия! Стотици хиляди бягат отрежима на Путин! Днес са излетели десеткисамолети от цялата страна!