Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС

Очакванията са бежанската криза само да се разраства
Обновена: 15 апр 2022 15:25 | 15 апр 2022 15:25, Нели Христова
264
Бежанците от Украйна могат да окажат негативно влияние на страните от ЕС
Снимка: БГНЕС

След като Русия започна войната в Украйна, европейските страни заявиха, че са готови да приемат украински бежанци. Сега обаче те са изправени пред сериозни проблеми, които все още нямат решение. Няма съмнение, че бежанската криза само ще се разраства.

Общият брой на украинците в страни като Полша, Унгария, Румъния, Германия, Чехия, Австрия и Словакия надхвърля 7,1 милиона души. Тези страни са най-засегнати от проблема с бежанците.

Както съобщиха австрийските медии преди дни, жителите на Виена се оплакват от недостиг на места за паркиране. Възниква конфликт между бежанците и местното население. Някои паркинги са предназначени директно за ползване от бежанците.

Гражданите на Полша, Унгария и някои други европейски държави се противопоставят на приемането на украински мигранти в техните страни.

Нещо повече, „Дойче веле“ дори публикува дълъг текст, в който изразява ясни съмнения относно възможността за интегриране на бежанците в германското общество.

Всъщност, подобни съмнения са съвсем основателни. Защото повечето бежанци имат проблеми с адаптацията към новата среда, което оказва отрицателно въздействие върху социалните отношения в обществото.

Най-показателният пример е проблемът с липсата на езикови умения на децата бежанци, които трябва да продължат да учат на новия си език. Образователната система, учебните материали и методологията обикновено са непознати за тях и това предизвиква неразбиране, а често дори отхвърляне и агресия от страна на местните деца.

Освен това, като се имат предвид стандартите за социално осигуряване в западноевропейските страни, повечето бежанци няма да работят, а ще се задоволят с получаваните помощи, които ще бъдат достатъчни за ежедневните им нужди.

От друга страна, бежанците, които търсят работа, ще окажат натиск върху пазара на труда и ще обезценят работната сила, което неминуемо ще доведе до недоволство от страна на местните жители.

Европейците са особено загрижени, че по-голямата част от бежанците няма да се върнат в Украйна и приемащите страни ще трябва да им осигурят дългосрочна подкрепа и да ги интегрират в местното общество.

За социалните проекти, необходими за интеграцията, ще бъдат изразходвани огромни финансови средства. Защото бежанците, които идват от напълно различна социално-културна среда, с различен манталитет и начин на мислене, ще бъдат отхвърлени от чуждата за тях европейска общност.

Това е особено остро в Полша, която поиска допълнителна помощ от ЕС, изправена пред огромни разходи за издръжка на украинските бежанци, от една страна, и социалното осигуряване на собствените си граждани, от друга. Унгария трябва да се справя с подобна ситуация.

Натискът, предизвикан от големия брой бежанци, води до вътрешнополитически проблеми в страните, които са дали убежище, а това има отрицателно въздействие върху благосъстоянието на приемащите страни, което е съвсем очевидно. Поради тази причина европейските държави са изключително загрижени за потока от украински бежанци, чийто социално-културен контраст не съответства на европейските норми и може да доведе до сериозна криза. В момента в Европа няма решение на този проблем и няма съмнение, че с времето той само ще се задълбочава.

Илбер Васфи Сел за dikGAZETE

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
13
 
113
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
И украинците са хора като всички нас , но не ни трябват в България . Да си ходят в Украйна и да си оправят държавата .това е тяхна грижа , а не е наша работа !
195
15
 
114
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро ще дойде времето в което украинците ще бъдат гонени като бесни кучета!
194
83
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво бе, и статиите директно от масква ви ги пращат! А може би само ходите от руското посолство да си ги вземете! Срам! Унижение!
193
6
 
56
 
! Отговори
fact преди 2 години
евромайдан по сичките столици.то си е кеф да упражняваш насилие и да си на уважение.
192
35
 
6
 
! Отговори
Й преди 2 години
То 40лв пари ли са !?!?!?!?!
191
6
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионерите ако искат увеличение на пенсиите да се пишат за украйнски бежанци.Кой ще ти работи като получава всеки ден по 40 лева без да работи.
190
2
 
9
 
! Отговори
УкраБългарин преди 2 години
Аз за Софето съм съгласен.Отдавна го мечтая
189
11
 
39
 
! Отговори
Хм? преди 2 години
абе от България бягат бежанците от Афганистан и сирия, че украинците ли ще стоят тук. В тази *** никой нормален човек не иска да остава.
188
13
 
80
 
! Отговори
Anonimen преди 2 години
Предлагам всички държави от ЕС в знак на солидарност да сменят езика в училищата на укропски, за да могат децата на укропските бежанци да учат спокойно. Всички държави в ЕС да сменят знамето си с укропското, за да се чувстват укропските бежанци като у дома си.
187
8
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
200 а дали Путин щеше да влезе в Украйна ако не му бяха обещали атомна бомба в Москва? Много ми е интересно как би реагирал Байдън, ако Зеленски му беше заявил че ще му прати атомна бомба във Вашингтон? Или Джонстън със същото обещание за Лондон, а Макрон за Париж? Понеже мразите руснаците и си говорите, но утре това поведение ще е към държавата в която живеете от някой платен клоун. Дали и тогава ще мислите че този платен клоун има правото да заплашва с атомна бомба в столицата на държавата ви?
186
11
 
104
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бях казал още в началото на бежанската вълна, че ще има големи проблеми с това племе. Нагли, неблагодарни, мислят, че всеки им е длъжен. Тогава ме оплюха. Вън украинците от България, за да не съжаляваме.
185
67
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой си мислят, че ако не се дава оръжие на Украйна ще спрат убийствата! Добре, в такъв случай да се разоръжат рашките в Украйна без да се помага на укрите и ще спре войната! Равносилно е! Искате украинците да станат пушечно месо за отстрелване та да може рашките свободно да плячкосват!
184
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пишат психично болни хора, пфу!
183
29
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците са добри хора, те мразят и избиват руските фашистки деца. За 8 години избиха 14 хиляди руски цивилни фашисти и деца.
182
55
 
14
 
! Отговори
194 преди 2 години
И какъв мир смяташ, че ще настъпи, когато Путин завладее Украйна!? Определено имаш нужда от специалист!
181
76
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Украинците, които идват в България не са фашисти като русофилите! Някой паркирал на инвалидно място, дай сега да ги изтрепим! Ми то и русофилски ceлянgypu паркират на инвалидни места!
180
5
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
191 познаваш ли бандеровски украинци? Ако познавате дори и един, нямаше да ги искаш и 5 мин на територията си. Хич не си мисли, че понеже са християни ще приемат България за своя втора родина. Тия са по-промити мозъци от макетата. Току виж изкарали че България е производна държава на Украйна, понеже преди да се преселят българите на нашата земя били по киевско и значи те са изконните пра собственици на всичко. Идея си нямаш какво чудо са. И аз се заблуждавах за кратко, само ги наблюдавайте внима
179
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 191... Ти си като гледам още 1 да не казвам... Ква криза ще ти управят украинците бе капацитет, като ония ден дойдоха и укачиха България с укр. знамена?! Колкото нашите "португалци" станаха българи и управиха кризата, толкова и тея.
178
71
 
5
 
! Отговори
рязане на гърла преди 2 години
Това са украинците - (с надписи на английски) Смърт за руснаците. Дойде време е за кървава жътва. Смърт за всички руснаци! Всички ще бъдат убити - за Буча, за Киев, Ирпен, Мариупол. Tруповете и мъpшата им ще лежат край пътищата и ще ги разкъсват кучетата. Руските майки ще ги чакат, но тези мpъcници никога няма да се приберат, защото ще бъдат в ада!
177
83
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре 2 милиона украинци в България и след 5 години да им дадем част от България за автономия, отколкото да робувам за путинска диктаторска газ.