YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна

Европейските държави са по-разделени, отколкото се очакваше
9 май 2022 22:39, Йоана Цонева
806
YouGov: Според повечето българи НАТО и ЕС са виновни за войната в Украйна
Снимка: БГНЕС

В неотдавнашно проучване на авторитетната британска социологическа агенция YouGov, проведено съвместно с Европейския университетски институт за конференцията "Състоянието на Съюза" през 2022 г. във Флоренция, изследването сочи, че преобладаващото мнозинство от гражданите на страните от ЕС приписват отговорността за ситуацията в Украйна на Русия.

Проучването се основава на представителни извадки в 16 държави от Европейския съюз плюс Обединеното кралство, като работата на терен е проведена в периода 1-25 април.

В Скандинавия, Обединеното кралство, Полша и Нидерландия повече от 70 % от хората смятат, че отговорността е основно на Русия. В България и Гърция обаче мнозинството смята, че отговорни са или НАТО, или в еднаква степен и НАТО, и Русия. Голяма част от хората в Словакия и Унгария също не са съгласни, че отговорността за войната е предимно на Русия.

В България и Гърция повечето хора виждат в ситуацията в Украйна по-скоро вината на НАТО или на НАТО и Русия в еднаква степен.

Подобна картина се очертава, когато хората са попитани директно за отношенията на Европейския съюз с Русия. Докато мнозинството от хората предполагат, че европейските държави трябва да инвестират в отбрана и сигурност, а не в търговия и дипломация с Русия - мнение, което силно се е увеличило през последните месеци - повече хора в България, Гърция, Словакия и Унгария са на противоположното мнение. Там хората предпочитат дипломацията и търговията с Русия пред инвестициите в отбрана.

Когато става въпрос за Русия, докато най-предпочитаният подход в Европа е да се инвестира повече в отбрана и сигурност, повечето хора в България и Гърция биха предпочели да се съсредоточат върху търговията и дипломацията.

Тези резултати показват, че европейските републики са по-разделени, отколкото би могло да се предположи от сегашните дискусии за единни европейски реакции спрямо войната в Украйна.

В проучването също така попита до каква степен и как европейците в изследваните страни подкрепят или се противопоставят на редица инициативи, насочени към справяне с руската инвазия в Украйна.  Преобладаваща подкрепа получиха изпращането на хуманитарна помощ за Украйна (84%), разрешаването на бежанците от Украйна да влизат в европейските страни (80%) и на техните пазари на труда (71%).

Най-трудно изглежда за европейците да си представят изпращането на войски, които да се включат във войната заедно с Украйна в рамките на операция на НАТО (средно само 31% подкрепят това). По подобен начин само малка част от европейците са готови да приемат по-високите цени на енергията поради наложените на Русия санкции (макар че все пак 42% го подкрепят).

В Европа като цяло има висока подкрепа за изпращането на хуманитарна помощ за Украйна, за подпомагане на бежанците и за изпращане на военна помощ.

Ускоряването на членството на Украйна в ЕС получава нетна подкрепа (49% към 30%), а мнозинството подкрепя и изпращането на оръжия и военно оборудване на Украйна (58%), но разнообразието от реакции е особено голямо по отношение на последната мярка. И тук виждаме, че хората в България, Гърция, Унгария и Словакия са предимно много скептични по отношение на изпращането на оръжия или военно оборудване, а също така са категорично против изпращането на каквито и да било войски в Украйна, въпреки че политическото ръководство там отчасти е изпратило оръжия.

Какво отличава тези държави от останалите европейски държави, включени в това проучване? Някои от тези държави са известни със силни исторически връзки с Русия, отчасти поради религиозни връзки, отчасти поради близост между техните леви или комунистически партии и Русия.

Съществува и скептицизъм към Запада и НАТО, ако не и открит антиамериканизъм. Освен това унгарският министър-председател Орбан обикновено подкрепя Русия и досега Унгария не се е съгласявала с никакви петролни или газови санкции срещу Русия.  Въпреки това обществеността в тези страни продължава да протестира срещу войната и да изисква повече действия от своите правителства, което означава, че войната се очертава като поляризиращ въпрос в някои европейски общества, обобщават от YouGov.

Може да видите пълните резултати от проучването тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


806
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
564
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
647 точно работа ти е тролстването. Обаче виж данните. Въпреки цялата ви пропаганда.
563
4
 
1
 
! Отговори
Коля преди 1 година
Не ми е работа,ама да попитам,ако посегне Путин на България,пак ли американците ще са ви виновни,бре?! Ами тичайте още отсега да целувате подметките на руснаците ! Разбере те,едновремешна Русия и Съветския съюз нямат нищо общо със съвременна Русия на алч ния диктатор Путин !!!
562
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой друг да е виновен. Кой е милитаризирал Украйна. Кой продължава да я въоръжава. Кой е промил мозъците на хората. Америка. Кой се разширява до където може и колкото може. НАТО. ЕС е позорна дестинация. Вместо да водят мирна политика на добри отношения с Русия те се конфронтират.
561
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И само ние спасихме евреите през Втората световна война - ако бяха правили тогава анкети пак шяхме да сме най-глупави...
560
0
 
0
 
! Отговори
Шафрантето преди 1 година
На *** ако не му стъпи руския корав ботуш на гушата и не усети ,,сюнетчията'' из-од-одзаде,просто животът му няма смисъл.
559
6
 
1
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Не според повечето ,а малкия процент *** поддръжници на възраждане другите сме заети работим и не спамим по фейсбук коментари малка група некадърни и неспособни русофили
558
12
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Е,аз пък съм един от онези,които твърдо мислим,че Путин носи главната отговорност за тази война и трябва да бъде наказан !Познавам политическата руска подлост и ковар ство особено добре изразени в днешна,Путинова Русия !А вие щом се приравнявате към тези убиуйци,бандюги и мародери значи гласувате за още повече убити,още повече раз рушения в Украйна!Щом толкова ви харесва днешна Русия-прав ви път!Путин на всички ви ще осигури място или в Гулаг или в Сибир или в който и да е изправителен лагер!
557
16
 
14
 
! Отговори
maskwa преди 1 година
Подарявам еднопосочни билети за Масква.
556
18
 
10
 
! Отговори
Офис служител преди 1 година
Леле, пак на последно място в теста за интелигентност
555
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вън Фащите от България!
554
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойдоха на власт не за да правят реформи а да правят кражби.
553
4
 
11
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Който е украйнофил , русофил и т.н. е просто жертва на МК УЛТРА не е виновен той ,че чичко СОРОС и компания управляват простото му селско мозъче . Българофилите патриоти сме кът вече , всеки станал предател за някое евро , рубла , долар ... затова и нищо не се променя към по-добро всеки 2-ри е *** ! Същите продажни мекерета сте като АНТИФА (милицията на чичо Сорос) , БЛМ (БлекЛайфМатърс заблудените платени нег*и) . Кога ще започнете да пазите и целувате българският флаг а не чужди маскари !?
552
2
 
19
 
! Отговори
Браво преди 1 година
И с Ковид пропагандата беше същото. Българите си имаме едно на ум с медиите и политиците.
551
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най бедните, най тъпите и най глупавите в ес, не е случайно
550
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на нас, доказахме че от всички народи ние най не се поддаваме на пропаганда.
549
0
 
3
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Виновни има, ама вина няма, отговорност пък още по-малко !
548
24
 
12
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Бг си остава пътунгер.Като са виновни Сащ и ЕС, защо Русия не ги атакува тях? Защо Украйна?? Не са ли суверенна държава???? Руснака го чакат срещи с извънземни!!! Жал ми е за руският народ, който ще понесе много повече сълзи от Украйна.Стойте та гледайте. Сами си го правят. НИкой не е нападнал Русия, но тя сама се нападна.
547
13
 
11
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен 645: на голяма грешка си. българина не може да мисли и никога не е можел, поне през последните 73 г. Самият факт, че за 33 г. България не успя да се откъсне от влиянието на Русия, не успя да превъоръжи армията си. Направи преход по руски образец (на практика преход нямаше). Партийците от БКП се превърнаха в новите икономически и политически господари. Няма съдебна реформа, няма борба с корупцията и това се търпи от народ който може да мисли. Ти да видиш!!! ...
546
19
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава дезинформация и пропаганда има навсякъде, но въпреки това българина не се поддава. Научил се е да мисли с главата си най-накрая
545
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България на българите. Либерастките партии в Либерастия.