Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда

Тримата пленници от марокански и британски произход са се сражавали за Украйна
10 юни 2022 15:33, Йоана Цонева
108
Непризнатата ДНР осъди чужденци на смъртна присъда
Снимка: БГНЕС

"Върховният съд" на непризнатата от международната общност ДНР (Донецка народна република) произнесе първата присъда за чужди граждани, воюващи на страната на Украйна. Информацията е на украинското издание "Диалог", позоваващо се на руски източник. Британският в. "Гардиън" я потвърди, същото направи и американското издание "Политико".

Трима пленници бяха признати за виновни за "наемничество, терористична дейност и опит за насилствено завземане на властта". Осъдените са гражданин на Мароко и двама британци - 28-годишният Айдън Ейслин и 48-годишният Шон Пинър. И тримата бяха осъдени на смърт чрез разстрел.

Въпреки факта, че руските нашественици нарекоха защитниците на Украйна "наемници", и тримата мъже официално се присъединиха към въоръжените сили на Украйна преди началото на пълномащабната война и живееха в страната от няколко години. Пинър и Ейслин специално заявиха пред "съда", че са част от украинските морски пехотинци. А в специално изявление британският общински съветник в Нюарк Робърт Дженрик заяви, че Айдън Ейслин, който е родом от Нюарк, живее в Украйна преди Русия да започне войната.


В контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция РИА Новости се появи информацията, че тримата са се признали за виновни. Според журналиста Андрий Цаплиенко, адвокатът на осъдените казал, че клиентите му възнамеряват да обжалват решението на така наречения "съд" и имат 1 месец да го сторят. Те също могат да поискат да бъдат помилвани. Ако лидерът на ДНР Денис Пушилин ги помилва, тогава смъртното наказание може да бъде заменено с доживотен затвор или 25 години затвор.

По-рано Генералният щаб на Украйна съобщи, че правният статут на бойците се отнася и за чуждестранни граждани, които служат във въоръжените сили на Украйна. Това означава, че ако бъдат заловени, те трябва да бъдат защитени от Женевската конвенция. Британският военен министър Лиз Тръс реагира моментално и обяви, че британците са военнопленници. "Правим всичко възможно, за да ги подкрепим", обясни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
2
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Съвсем като в Дивия Запад.Събира се народен съд и мятат въже на опиталият се да открадне овца.
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и Косово беше непризната, но заради нея разбомбиха Сърбия. Щом Америка тръгне да помага на някой, е за зло на всички останали. Операцията на НАТО се казваше - Благородна наковалня". Какво има са измислили злодеите?! Убиха над 3000 човека с обогатените с уран бомби.
82
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като започнат да разстрелват руските буряти и печенеги, всички ще избягат от руската бурятска армия. Огледални мерки, непропорционални.
81
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички буряти и руски войници са наемници по договор. Разстрел за всички руски пленници. Всички наемници от Вагнер. Всички сирийци, чеченци са наемници.
80
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще осъдим всички буряти за терористична дейност. Путин призова за насилствено вземане на властта в Украйна и за военен преврат. ще го осъдим на смърт чрез скопяване, после изваждане на червата и после той сам ще моли да го застрелят.
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се молят за милост на лидера на ДНР.
78
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България на море ли трябваше да ги изпратят? В луксозни хотели на първа линия ?
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно ми е - на наемците дали им казват че ще бъдат екзекутирани, ако ги хванат? Няма как да не знаят. Или поне да не се досещат...
76
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемниците в една военна операция нямат статут на военни.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да издирят всички наемници които отидоха в Донецката народна република да избиват донецките жени и деца от осем години е тая война. И да ги съдят. САЩ и Великобритания са отговорни и Нато и ЕС. Русия много дълго търпя.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отишли да убиват жени и деца в Донецката народна република. От другия край на света. Да се молят за милост на лидера на ДНР.
73
5
 
14
 
! Отговори
Факти преди 1 година
Англииските медии и политици се радваха когато Украйна осъди руски войници за уж насилие и убииства а сега същите плачат и вият!?
72
5
 
10
 
! Отговори
Тези ли подкрепяте?! преди 1 година
Украйнски фашисти при бягството си от гр.Святогорск са падпалили православният храм "Всехсвятскии скит"
71
19
 
4
 
! Отговори
Вечна преди 1 година
Слава на героите, воювали и загинали срещу путлеро-фашизма !
70
8
 
5
 
! Отговори
Ето ги преди 1 година
"Добричките" сепаратисти !
69
7
 
13
 
! Отговори
Хааа ха ха преди 1 година
Той Сталин ви оправяше всички западни по.серковци. НАТО ли ???? Стояхте окендзани от Берлин назапад
68
5
 
12
 
! Отговори
ха- ха- ха преди 1 година
Путин -джудже , а Зеленски по-джудже и от Путин !
67
20
 
2
 
! Отговори
пуууу преди 1 година
Тоя Путин е много смотано смешно джудже. Ако бяха нашите, червената армия до сега НАТО щяха да са в океана потопени. Преди не можеха да припарят от западен Берлин насам тези геьове вр.ъ.сни на.с.р.ани. Англичани ли ? Хаа ха ха че това хора ли са ? Заличавайте го тоя остров бе смешници путиновски
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колективния запад" е доста лицемерен. Лицемер идва от древно-гръцкия театър и означава артист. Именно артисти са западняците. За украйнците им пука колкото да им произвеждат пшеница, слънчоглед, захар, въглища, уран газ. С две думи са са сити и на топло. затова е този колективен рев. И от друга страна, така да са се промъкнали в дълбочина на Русия, че руснаците ден и нощ "да стоят на тръни". Но и руснаците го знаят това, и не искат това да им се случи. Резултата е тази война!!!
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойче веле": украинските сили обмислят тактическо изтегляне от Северодонецк. "Киев": нашите войни се бият храбро в Северодонецк. "Гаварит Масква": руските войски превзеха Северодонецк. Истината: азовци панически бягат от Северодонецк!