За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията

Почти половината оценяват положително Китай и Русия
520
За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).
 
Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.
 
Неотдавнашните събития също така формираха вижданията на европейците за други големи участници на международната сцена. Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта). В сравнение европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта). Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).
  
Повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна: 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен. Само около една трета от респондентите не очакват промени в начина си на живот (37%). В България над две трети от анкетираните са неуверени, че животът им ще остане непроменен (71%), като едва 25% не очакват промени. Проучване, публикувано миналата седмица от Европейската комисия, показва, че осем от десет респонденти в Европа са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство (80%), както и на руски компании и физически лица. Мнозинството от гражданите в 22 държави членки одобряват отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.
 
Поради нарастването на инфлацията и разходите за живот още преди началото на руското нашествие в Украйна, което допълнително усили тенденцията, четирима от всеки десет европейци заявяват, че вече усещат негативно въздействие върху стандарта си на живот (40%). В България почти двама от трима респонденти заявяват, че вече изпитват отрицателен ефект върху начина си на живот (62%), като това е най-високият дял от всички държави членки. Независимо от негативите, 59% от европейците считат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, дори това да се отрази на цените и разходите за живот, което се определя като ясен знак за европейска устойчивост и единство. В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).
 
Нарастващото безпокойство относно икономическото състояние е отразено и при определянето на политическите приоритети, върху които европейските граждани искат Парламентът да се съсредоточи: борбата с бедността и социалното изключване се споменава на първо място (38%), следвана от общественото здравеопазване (35%), където се наблюдава значителен спад от 7 процентни пункта през последните шест месеца, и демокрацията и принципите на правовата държава (32%), като този показател на свой ред бележи ръст от 7 процентни пункта. Нагласите на българските респонденти се доближават до средноевропейските, оценявайки като най-приоритетни темите за борбата с бедността и социалното изключване и подкрепата на икономиката и създаването на нови работни места (и двете с 46%), като на второ място се поставя общественото здравеопазване (39%), а на трето демокрацията и принципите на правовата държава и бъдещето на Европа (и двете с 28%) .
 
Възприятията за войната и значението ѝ за Европейския съюз се отразяват и при определянето на основните ценности, които гражданите искат Европейскиятпарламентдазащитаваприоритетно: демокрациятаотновозаемачелномястоибележиувеличениес6процентни пункта в сравнение с есента на 2021 г. (38%). Следват защитата на правата на човека в ЕС и по света, както и свободата на словото и на мисълта, всеки показател с 27%. За българските респонденти водещите ценности, които Европейският парламент трябва да защитава, са свободата на придвижване в Европейския съюз (33%), следвана от върховенството на закона (32%) и солидарността между държавите членки на ЕС и неговите региони (27%). Демокрацията и защитата на правата на човека в ЕС и по света остават на пето място с 22%, а свободата на словото и на мисълта - на шесто с 20%.
 
Проучването Евробарометър на Европейския парламент от пролетта на 2022 г. беше проведено между 19 април и 16 май 2022 г. сред 26 578 граждани от всички 27 държави членки под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До Споделям: демек ти си кoмyняra и плачеш по изгубените привилегии...щото за останалите сега е по-добре.
445
0
 
1
 
! Отговори
Бял преди 1 година
Както казва *** българи - то гладът е по силен от тока.
444
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toчно за българите НЕ! Това са социалисти...
443
0
 
7
 
! Отговори
Мъка пубертетска преди 1 година
Сега е лесно , вадиш 200 000 национални левчета и не чакаш за жилище . После още 50 000 и ето ти нова хубава кола . Лошото , че като се събудиш си затънал в кредити или всичко е било само сън .
442
6
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
сойто иска да чака петнадесет години за жилище е двайсет за кола има избор -В северна корея има свободни места и искат мераклии да изчават тезисите на др.кимченир
441
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Споделямiмъчно ти за соца страдаш по белене и слънчев бряг да не си бил ндзртел садист
440
7
 
9
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
То свободията и демокрацията ни докараха до тука. Колкото и да наричат нещата с измислени от Европа нови думи всичко е очевадно просто : Животът в бившия социалистически лагер за всички държави в него беше по-добър в материално отношение, здравеопазване, прираст, морал, образование, престъпност и култура. Някой ще каже че нямало стоки. Да нямаше излишни за живота стоки без които може и нямаше излишен избор. Това което е нужно беше всекиму достъпно. Който иска нека не ми вярва но това си е .
439
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не може то така секи да има кола и тоалетна чиния. За чинията трябва да се чака поне 10г. а за кола 30 Тогава всичкото ще се успокои, куртулиса и на избори ще имаме 909% - за. И задължително връщане на трудова повинност, този път за всички..
438
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този "анализатор" не е ли забелязал, че хората катастрофално не гласуват и всеки нови избори става по-зле и в момента сме до положението да излизаме от ЕС и НАТО. Според него защо така стана, къде сгрешиха училите за шеф в Харвард и предишните измамници?
437
3
 
18
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Свободата и демокрацията, през последните 10-15 години, бе постепенно отнета изцяло от народите на ЕС и целия западен свят. Тъй че за какви "свобода и демокрация" става дума в анкетата? Не се уморихте с манипулациите си. "Свободата и демокрацията" в ЕС сега е вече същата както в Русия, Китай..... и НРБ! По Оруел! Останаха ни само хубавите спомени от свободния Запад.
436
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
покажи ми държава, в която има демокрация. не познавам такива
435
11
 
18
 
! Отговори
Борлиан преди 1 година
15 години ядохме ясни сигнали и знаци и стандарта ни е напълно същия, даже по-нисък. Ми за чий тогава ни е тоя ЕвроКрадешки съюз? За едни има, но българите - най-бедни. Ами мерси. Доста търпяхме, резултат - нула-нула. Кенефф, с една дума.
434
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
през комунизма имахте каквото желаехте и ви трябваше демокрация и получихте демокрация а сега плачете че ви е скъпо не искате демокрацията демокрацита на сащ просто тека нема ща си иде иска жертви където нема амер.демокрация тази страна се унищожава от сащ заем брашно тъпкано се връща
433
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ясно, че цените са по-важни. Демокрацията им е за избрани и за определени хора.
432
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Робите продължават да вчрват на празни приказки и евтини ПР-и. Смях. Офце.
431
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
67% "за" + 47% неутрални !?
430
14
 
12
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 година
А бе, що така всичкие *** са за съвеЦката демокрация?
429
7
 
30
 
! Отговори
Бачко преди 1 година
Тия ЕФТИНИ лозунги за "СвобУдъ и ДимУкрация" всъщност прикриват политически борби за власт и мерене на пи**ки между самозабравили се властимащи смятащи себе си за "Велики сили".... Щото тях цените не ги интересуват. Гребат си от държавните хазни на собствения си народ и не усещат лишения. Тия дето с труда си пълнят тази държавна хазна и работят от сутирн до вечер... те да му мислят . Че освен себе си хранят и тия търтеи дето ги изнудват да плащат повече и да стоят гладни ЗАРАДИ ДЕМОКРАЦИЯТА.
428
4
 
16
 
! Отговори
Защото преди 1 година
са осънали, че нЕна ни свобода, ни демокрация! Елементарно!!!Празни приказки инелеп ентусиазъм, реалността е съвсем различна!
427
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашенецът копнее за "съвецка демокрация". ... Примитивите са така.