Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам

Румъния приела закон, с който определя цените на газа до април 2023 г.
14 юли 2022 20:15, Елка Василева
89
Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам
Снимка: архив, БГНЕС

Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 години насам, заяви румънският вицепремиер Келемен Хунор, който е и лидер на една от партиите в управляващата коалиция – Демократичен съюз на унгарците в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Още по темата
"Зимата ще бъде тежка и се надявам, че няма да имаме проблеми с газа, но той ще бъде по-скъп, това е ясно, такава е ситуацията", каза Келемен Хунор пред телевизия Бе1 (В1).

Той припомни, че Румъния е приела закон, с който определи цените до април 2023 г., за да изкара зимата, тъй като властите са преценили, че тя ще бъде тежка.

"Но както се очертава навсякъде в Европа, за съжаление, това ще бъде тежка зима, може би най-тежката зима през последните 40-50-60 години", предупреди Келемен Хунор.

Той посочи, че Румъния задоволява около 80 процента от нуждите си от природен газ от вътрешно производство, но ще трябва да закупи от пазара около 2 млрд. куб. м. Вицепремиерът изрази увереност, че през зимата Румъния ще има газ и електроенергия, но допълни: "Би било обаче много, много погрешно да кажем, че всичко е наред, че всичко е розово, че ни очаква лесна зима".

Келемен Хунор коментира, че санкциите срещу Русия е трябвало да бъдат въведени, но "всички ние ще платим цената тази зима".

Вицепремиерът отбеляза, че за съжаление няма признаци за наближаване на края на войната в Украйна.

"Мирните преговори дори не са започнали. За съжаление, това ще бъде по-дълъг конфликт, отколкото някои смятаха преди шест месеца", добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
5
 
42
 
! Отговори
SS преди 1 година
Прогнозирам ,че след зимата ( това го пиша за кой ли път) ЕС ще колабира и може дори да се разпадне ! Да ви кажа честно дреми ми ! Къде обаче сме ние ? И какво ще стане с евроатлантичетата ? И с натовците? С евролибералите ? С ония със сбърканата сексуална ориентация ?
51
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един по един падате , щото много обичате санкциите, че и още им налагате.
50
5
 
34
 
! Отговори
SS преди 1 година
Навремето много преди Великобритания да излезе от ЕС един английски икономист беше казал ! ЕС е най глупавото образувание създавано някога ! Не може Гърция и Германия да имат една и съща парична единица с една и съща покупателна стойност ! Противоречи на здравия разум ! Не е ли прав питам ?
49
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А, не, бе! Сега ще видите кон боб яде ли, магаре трева пасе ли. Да видите как е. Щото българите цял живот зъзнат и в една стаичка имат топло..обикновено заради децата. Сега ще видите как е да се спи с чорапи.
48
2
 
27
 
! Отговори
Караджата преди 1 година
Ееее започнаха да го осъзнават. На пролет живот и здраве ще видим една нова Европа. Според моето мнение няма да е в този вид.
47
1
 
16
 
! Отговори
SS преди 1 година
Това за тежката зима бай ви SS го пише от май месец ! Сега убедихте ли се ?
46
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа си го заслужава,защото позволи години наред руснаците да я крадат
45
5
 
18
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 1 година
Британците хитро избягаха.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ес ту влиза в жанвиденов вариант. Русия врътна кранчето както Горбачов на времето ни го врътна на нас. ЕФЕКТА ЩЕ Е СЪЩИЯ. Русия разбра че не трябва да продава евтино ресурсите си на Ес щото рискува той да и отхапе територии . Например рускоговорящата част на Украйна . Това си е отхапване заради евтини ресурси . Евтини ресурси само на Китай за да мачка ЕС ту . И съответно жанвиденов вариант за ЕС . Германия го знаеше това и затова не пращаше оръжия на Украйна ама нещо се счупи .
43
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доколко е пазарна икономика нали такива цени са нарушение на законите на ЕС за пазарна икономика или тогава и бг да върне държавните цени от преди 1989 г. и изгони западните фирми и банки
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нлсгодарете на Зеленски той ди прибра парите и ше се показва когато му кажат и прати цяла Европа на найке си
41
3
 
16
 
! Отговори
антитрол преди 1 година
Кво, се уплашихте толкова много бе че нема да има достатъчно газ, то обикновения Бьлгарин 80 % винаги се е отоплявал с дьрва и вьглища през зиматата, тьй че има по страшни неща от току, гладь и безработицата!
40
3
 
14
 
! Отговори
Шопа преди 1 година
Аз лека зима не съм карал,и тая ще я избутам
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в областта на проектирането на вятърната енергия за Северно море и ще ви кажа, тази енергия може да подпомога нуждите ни от енергия, но на тоя етап не може да е основен източник на който да разчитаме. Много по скъпа. А относно занижаването на С02 , а докато всички тия компоненти се произведат колко СО2 е изпуснат предварително. Тая енергия е като Ковид. Съществува , но много е преувеличено.
38
2
 
13
 
! Отговори
Ехаа преди 1 година
В Руските медии излезе новината за тайни преговори на Турция, Египет и САрабия за влизане в БРИКС
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкараха си го два ката. Засилиха се и си блъснаха празните глави в стената. Кой ги е карал да бързат като парле пред майка си?
36
2
 
34
 
! Отговори
Кой преди 1 година
Премиера на Италия подава оставка,премиера на Естония също,продажниците съсипали Европа бягат....но бедите който докараха остават за нас.
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не сте за евросъюз
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като ви е тешко излизайте от ЕС.
33
2
 
32
 
! Отговори
Ко преди 1 година
Европа= американска икономическа и военна зона срещу Русия. Колкото по на Изток са държавите в Европа толкова по нисък стандарт на живот. А мъжете им са предопределени САЩ за пушечно месо. Скоро и нас ще ни вкарат в тая игра. Като гледам как изведнъж Великити сили се сетиха за България ме хваща страх.