Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам

Румъния приела закон, с който определя цените на газа до април 2023 г.
14 юли 2022 20:15, Елка Василева
89
Букурещ: Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 г. насам
Снимка: архив, БГНЕС

Европа ще преживее може би най-тежката зима от 60 години насам, заяви румънският вицепремиер Келемен Хунор, който е и лидер на една от партиите в управляващата коалиция – Демократичен съюз на унгарците в Румъния, предаде агенция Аджерпрес.

Още по темата
"Зимата ще бъде тежка и се надявам, че няма да имаме проблеми с газа, но той ще бъде по-скъп, това е ясно, такава е ситуацията", каза Келемен Хунор пред телевизия Бе1 (В1).

Той припомни, че Румъния е приела закон, с който определи цените до април 2023 г., за да изкара зимата, тъй като властите са преценили, че тя ще бъде тежка.

"Но както се очертава навсякъде в Европа, за съжаление, това ще бъде тежка зима, може би най-тежката зима през последните 40-50-60 години", предупреди Келемен Хунор.

Той посочи, че Румъния задоволява около 80 процента от нуждите си от природен газ от вътрешно производство, но ще трябва да закупи от пазара около 2 млрд. куб. м. Вицепремиерът изрази увереност, че през зимата Румъния ще има газ и електроенергия, но допълни: "Би било обаче много, много погрешно да кажем, че всичко е наред, че всичко е розово, че ни очаква лесна зима".

Келемен Хунор коментира, че санкциите срещу Русия е трябвало да бъдат въведени, но "всички ние ще платим цената тази зима".

Вицепремиерът отбеляза, че за съжаление няма признаци за наближаване на края на войната в Украйна.

"Мирните преговори дори не са започнали. За съжаление, това ще бъде по-дълъг конфликт, отколкото някои смятаха преди шест месеца", добави той.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
26
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хайде и този *** да се изкаже. Умряла си Европа за Мордорските ресурси. Русофилчетата да спрат с облъчващата ги пропаганда и да отскочат до западните страни, да видят колко соларни панели и ветрогенератори имат хората. Ама то откъде да се сетиш че има такива неща, като още ходиш в нужника в градината.
31
4
 
22
 
! Отговори
българина преди 1 година
европа преживя две войни заради ртъпите, германци, и това ще мине пак заради тях, въпросът е до кога ше им търпим шростотиите и щатското колониално робство,европа е пародия, пъле булшед
30
2
 
32
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Бе няма значение, важното е че ще сме ЛИБЕ. Ще купуваме отново Руски газ през посредници, които се отчитат на когото трябва. Инфлацията ще стигне 30-40 процента, фирми и фабрики ще фалират... Няма значение важното е че посредствения *** планктон ще е доволен че е наказал Путин. Ще си пие Крафт биричка по 9.20 лв/0.330 л. В Докторската градинка, ще псува с*ляните , ще слуша Хазарта и ще се кефи на тр*вестита с двуколката на Хемус колко е яка. Евалата брат. Да живее Оруел.
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се безпокойте първите 5-10 години е по-трудно,но след това се свиква...може да нямаме тоталитарна руска газ,но затова ще имаме демократичен европейски студ...
28
1
 
15
 
! Отговори
50/50 преди 1 година
Няма ве, ще се оправят нещата. Ще има ядрена война, земята ще бъде унищожена, извънземни ще ни спасят и ще живеем с тях на друга планета. Нали вчера НАСА показа снимки!
27
1
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 година
А на украинските екскурзианти ще продължаваме ли да им плащаме ол инклузива и тази зима????
26
0
 
8
 
! Отговори
РОМ преди 1 година
Свържете се с мене.Кубик дърва -25 евро.
25
7
 
6
 
! Отговори
rendeto преди 1 година
дреме ми, живея на 800м височина и рядко пускам парно, един добър пуловер чорапи и айде
24
1
 
19
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НАПИШЕТЕ ЗА ,, ОТКРАДНАТОТО ЗЪРНО " ОТ РУСИЯ , КОЕТО КОРАБИ ЩЕ ИЗВОЗВАТ ОТ МИНИРАНИТЕ ОТ ЗЕЛЕНОТО ЧОВЕЧЕ ОТ КИЕВ ПРИСТАНИЩЕ ОДЕСА !!! КОГА ГО ВЪРНАХА РУСИТЕ , НЕ НАПИСАХТЕ !!!!! БЕШЕ ЛИ ОТКРАДНАТО , НАТОВЦИ ????
23
1
 
32
 
! Отговори
И защо преди 1 година
Създателите на прекрасната идея за обединена Европа ще се обърнат в гроба ако видят сегашните политици как съсипаха всичко.
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мд ааааа ! Ще плащаме заради укрофашистите . Мразя ги и дано Путин се реши най после и да ги изравни с земята а не да цели хуманно само военни обекти
21
1
 
5
 
! Отговори
Оптимист преди 1 година
Я преживее, я не...
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде помпайте егото на зеления и селянина с колелото, па не се чудете как войната ще откара още барем година
19
1
 
11
 
! Отговори
777 преди 1 година
Kade e tapungera Petkov da kaje i toy neshto za benzinostantsiyata s raketi .S edno zavirtane na kran4eto na benzinostantsiyata EU po4naha da viyat kato malki detsa.Raketite kato po4nat da svistyat Petkov li shte gi spre
18
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 1 година
Ние вече със съседите до нас имаме план. Купуваме си кюмбета и сме ви еb***li зелената сделка. Тази зима София ще пуши яко!
17
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски е виновен заради алчността си и зависимостта си не от Русия а от СаЩ
16
1
 
22
 
! Отговори
Дончо преди 1 година
Селянин съм.Чувам две прасета на село.Имам и картофи,боб.Контрабандно съм си набавил20 кубика дърва на тънка цена.Дреме ми.
15
1
 
23
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
"Европа ще преживее ..." Нека да се броим напролет.
14
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко народе! Първо ще измрат либерастите. Те са меки същества, наказани от природата. Такава хова не ни трябват. Дори съм съгласен да мръзна яко ,само и само Евро-ла-й.на,р.и ,те да пукнат!
13
2
 
33
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
НЕ 6О ....600 ГОДИНИ , ЗАРАДИ ГЛУПОНТИИТЕ НА НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА, БАЙДЪНЧО, УРСУЛАТА !!! ПРОЧЕТЕТЕ СТИВ ХАНКЕ !!!